Jana Hrubá: Už je to tu zas!

středa 25. října 2017 ·

Kolikrát už jsme to my starší prožili? Úžasné předvolební sliby, napětí voleb, vyčkávání po volbách, nové koalice, boj o posty, zapomenutí slibů a začátky skoro od nuly… Školství má smůlu – není to silový či finančně zajímavý resort, nikdo se o něj nedere. Je to resort spíše zbytkový. Podle toho to taky vypadá.

Školství si zřídka ponechává silná a vítězná strana, což hraje zásadní roli při prosazování zákonů nebo rozpočtu. Houpačka mezi levicí a pravicí způsobuje, že směr se často mění a nový kapitán – ministr – přikazuje točit kormidlem na opačnou stranu. Protože se společnost za dvacet osm let (!) nedohodla na vizi a cílích vzdělávání, je to plavba hodně klikatá a směřuje do mlhy. Mezitím vyrůstají další a další generace žáků a studentů, kterým by škola měla dávat co nejlepší výbavu do života. Do života na neznámé pevnině budoucnosti. Ještě jsme se ani nedohodli, jaká výbava by to měla být.

Kdysi jsem napsala úvodník „Kapitáni se mění, posádka zůstává“. Je to tak. Zůstávají učitelé, ale jejich obranou proti změnám ode zdi ke zdi bývá často neměnnost vlastních postupů. Jedním ze zásadních nedostatků ministerstva školství je, že nemá propracovaný způsob, jak lidi (učitele, rodiče, veřejnost) pro své záměry získávat, jak zjišťovat a zohledňovat jejich názory na dopady svých rozhodnutí. Nemám na mysli obratnější marketing, plané sliby jako před volbami. Mám na mysli něco, co se dříve nazývalo „osvětou“. Vysvětlování, hledání konsensu, přesvědčování o správnosti záměrů, získávání partnerů pro ně. Respekt a úctu k lidem jako k adresátům a aktérům vzdělávání. Učitelé potřebují změny vnitřně přijmout. Školství není firma. Nařizování shora tu evidentně nefunguje.

Ale to je v době marketingově vytvořených politiků zřejmě nesplnitelné. Vzdělávání se jejich prioritou ve skutečnosti nestane, i když to proklamovaly všechny strany. Budou hrát své hry a čeká nás dlouhá doba, než se něco pohne dopředu. Zase bude záležet na jednotlivých ředitelích a učitelích ve školách, na jejich spolupráci.

Držte se! Do lodi už dlouho teče!

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
28. října 2017 v 14:26  

Děkuji, trefné.

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger