PATRON – když se rodinám nedaří

pátek 15. prosince 2017 ·

Pravděpodobně každý učitel už něco takového zažil. Má ve třídě dítě, které je vždycky hůř oblečené než ostatní, má horší mobil a po prázdninách toho nemá moc co vyprávět. Občas se takové dítě stává terčem posměchu nebo ústrků od ostatních dětí. Někdy příběh, který za tím stojí, učitel zná, někdy jen tuší. Každopádně důvodů, proč některé děti nežijí v dostatku, může být skutečně mnoho.

Rodiče jsou rozvedeni a otec neplatí výživné. V rodině může žít dítě se zdravotním postižením, většinu výdajů pak spolykají drahé rehabilitace. Nebo je potřeba se starat o víc sourozenců, ale jeden z rodičů je nezaměstnaný nebo invalidní. Zkrátka se rodině nedaří tak, aby mohla dítěti zajistit všechno potřebné.

V učitelském životě se čas od času takový žáček vyskytne.Bohužel ho, kromě oblečení a levného mobilu, z kolektivu vyčleňuje také to, že nechodí na kroužky, nemůže jet na školu v přírodě nebo na lyžařský výcvik.

V některých školách pomáhá těmto dětem sdružení rodičů, v některých školách mají prostě smůlu. Právě pro takové děti (a nejen pro ně) vznikl projekt PATRON. PATRON pomáhá rodinám a dětem, které se ocitly z nějakého důvodu v nouzi. Prostřednictvím on-line sbírek od drobných dárců pomáhá získat prostředky na vše potřebné. Sbírka se vždy koná pro konkrétní dítě a na konkrétní účel. Mohou to být například učebnice, výtvarné potřeby nebo obědy ve školní jídelně.

Aby nedocházelo ke zneužití darů, má každé dítě, každý příběh svého „patrona“ (odtud také název projektu). Jaká je patronova role? Většinou je to někdo, kdo rodině projekt PATRON doporučí. A zároveň pro účely sbírky potvrzuje existenci a věrohodnost potřeby. Mezi patrony příběhů patří zdravotníci, sociální pracovníci a samozřejmě také učitelé mateřských i základních škol. Bez patronů příběhů by se projekt neobešel. Společně s dárci jsou to právě oni, kteří přispívají k dobrému konci dětských příběhů.


Pojďme se podívat, jak to funguje v praxi

Honzík chodí do třetí třídy a má další dva sourozence. Maminka s nimi zůstala sama a je pro ni velmi těžké hradit všechny mimoškolní aktivity. Celá třída má jet na lyžařský výcvik a Honzík asi nepojede. Paní učitelka nebo výchovný poradce mamince poradí, aby se obrátila na PATRONa, který na lyžařský výcvik peníze vybere.Patronem příběhu se stává paní učitelka nebo výchovný poradce, který projekt Honzíkově mamince zprostředkoval.

Pokud máte takového Honzíka nebo dítě s podobným příběhem ve školce či ve škole, neváhejte se na PATRONa obrátit. Je to úplně jednoduché: se souhlasem zákonného zástupce dítěte napíšete na info@patrondeti.cz nebo příběh přihlásíte na webu www.patrondeti.cz a my se už o vše potřebné postaráme.

info@patrondeti.cz
podrobné informapce na https://patrondeti.cz
s dotazy se lze obracet na infolinku 601 188 166 (po–pá od 10 do 16 hodin)

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger