Když už se zdá, že jste propadli peklu, objeví se andělé. Příběh Dominiky

úterý 2. ledna 2018 ·

Představte si následující startovní pozici. Vesnička na Jihlavská na Českomoravské vrchovině.I když jste Češka jako poleno, tmavými vlasy a jižanským vzhledem provokujete spolužáky, aby se vám pošklebovali.

Zdroj: Žena a život č. 25, Sedm příběhů, 13. 12. 2017

Vedle „cikánské“ vizáže je dráždíte „sprostým“ příjmením a na místní poměry nestandardní rodinou. Dominičina matka si totiž umanutě přála ještě jednu holčičku, takže do rodiny postupně přibyli čtyři bratři.

Vzhledem k množství dětí doma moc peněz nebylo a matka mezi porody a kojením chodila do práce. Dominika vyfasovala „manuál“, co koupit, uvařit, zařídit, a zatímco její vrstevníci chodili na různé kroužky, od deseti let se musela kompletně postarat o domácnost a mladší sourozence.

„Děti umějí být kruté“, vzpomíná dnes na to období bez nostalgie. „Když vycítí, že se lišíte, a jste „slabší kus“ bez zastání, štvou vás jako divou zvěř. “ Matka její trápení ve škole neřešila, a tak se šikana stupňovala. Spolužáci si troufali víc a víc. „Šlo to tak daleko, že se mi smáli a pokřikovali na mě sprosťárny, i když mě potkali na návsi,“ přiznává Dominika.


Kouzelní prarodiče

Přetažení z domácích povinností i šikana si začaly vybírat daň. Dominice se z pocitů bezvýchodnosti rozjela deprese. V jejím důsledku začala tato (jak se později ukázalo) nadprůměrně inteligentní dívka ve vesnické základní škole propadat. „Tehdy mě téměř dorazila učitelka, která mi řekla, že jsem prostě hloupá. Byla jsem jenom krůček od opravdu zoufalého činu.“

Bylo jí třináct a zdálo se, že hůř už být nemůže. Tehdy zasáhli prarodiče. Bohužel matka Dominice nedovolila, aby k nim šla bydlet. Děda s babičkou se ale na štěstí dozvěděli o gymnáziu Open Gate v Babicích s programem pro děti z nejchudších, případně problematických rodin a věřili, že vnuččiny bídné známky jsou jen důsledkem nepříznivých okolností. Dovezli utrápenou Dominiku na přijímačky. Ta navzdory čtyřkám a pětkám na vysvědčení překvapivě dobře zvládla náročné testy a stipendium Kellnerovy nadace na internátní česko-anglické gymnázium k úžasu všech získala.

„Když jsem pak jezdila na víkendy domů a potkávala ty samé lidi, pro které jsem před tím byla snadná oběť, cítila jsem satisfakci a úlevu, že už na mě nemůžou,“ říká dnes úspěšná studentka s úsměvem.


A co dál?

Dominika se na gymnáziu naučila plynně anglicky a španělsky. Bojovala za udělení Nobelovy ceny za mír siru Nicolasi Wintonovi, cestovala po světě, setkala se se Sophií, hraběnkou z Wessexu. Nyní studuje psychologii na University of New York in Prague a při studiu navíc pracuje jako account executive v nadnárodní reklamní agentuře. Její matka porodila šesté dítě, konečně vysněnou dceru. Dominika nad sestřičkou drží patronát...


__________________

Velkorysý stipendijní program nadace manželů Kellnerových umožňuje kvalitní vzdělání na osmiletém gymnáziu Open Gate v Babicích talentovaným dětem ze sociálně slabých rodin, dětských domovů i pěstounské péče. Žáky, jejichž potenciál ani sebevědomí nejsou v útlém věku vhodně rozvíjeny, hodnotí psychologové. I ty děti, které ve škole špatně prospívaly, tak často dosáhnou vynikajících výsledků. Nadace už financovala vzdělání 308 dětem. Řada absolventů Open Gate studuje v zahraničí.

Více na www.kelnerfoundation.cz

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger