Audit vzdělávacího systému v ČR 2017: situace se zhoršuje

pondělí 5. února 2018 ·

EDUin vydává každoroční analýzu stavu vzdělávacího systému, vypracovanou ve spolupráci s nezávislými odborníky věnujícími se vzdělávací politice. Bilance hodnocení českého vzdělávacího systému se nelepší. Jako pozitivum lze vnímat jednoznačnou shodu politických stran na tom, že je potřeba přidat učitelům.

Zdroj: Tisková zpráva EDUin 30. 1. 2018

V ostatních důležitých událostech a opatřeních převažují spíše negativa, ať už jde o povinné předškolní vzdělávání, způsob zahájení revize rámcových vzdělávacích programů či neschopnost reagovat na požadavky rodičů. Některé dlouhodobě neřešené problémy jsou varovné, jako třeba víceletá gymnázia či prohlubování rozdílů mezi regiony. Vše umocňuje chybějící vize a laxnost v dodržování přijatých strategií.

Audit sestává ze SWOT analýzy, která nabízí komplexní hodnocení vzdělávacího systému z pohledu předností slabin, příležitostí a rizik (v aktualizované podobě pro rok 2018). Na ni navazuje přehled důležitých událostí s hodnocením jejich vlivu. Poslední kapitola je věnována událostem blízké budoucnosti, kterým by měla být při diskusi o rozvoji vzdělávání věnována pozornost.

Audit oponovali nezávislí odborníci: Tomáš Bouda, Pavel Doulík, Dominik Dvořák, Jiří Hlavenka, Martin Chvál, Štěpán Kment, Jiří Němec, Ondřej Neumajer, Václav Trojan, Jana Straková, Arnošt Veselý, Tomáš Zatloukal.

Bob Kartous, autor auditu, EDUin, řekl: „Po několika letech postupného utváření a aktualizací auditu se podařilo vytvořit skutečně robustní analytický materiál, který popisuje vzdělávací systém v důležitých detailech, nabízí hodnocení i řešení. Pevně věříme, že bude využit při plánování a realizaci vzdělávací politiky v ČR a přitáhne pozornost ke skutečně závažným tématům, z nichž u některých je nutno začít jednat ihned.“

Audit je zveřejněn ve třech podobách:

Kompletní obsáhlá analýza s odkazem na zdroje a kontextovými poznámkami.

Souhrn nejdůležitějších zjištění s redukovanou kontextovou složkou

Infografika přehledně zobrazující hlavní pasáže tří kapitol auditu


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger