Monika Navrátilová: Emoční upíři kolem nás aneb Odčerpám ti trochu energie, nevadí?

pátek 30. března 2018 ·

Všichni je známe a některé možná i velmi důvěrně. Lidi, kteří z nás vysávají energii, kteří nás táhnou dolů a v jejichž přítomnosti se necítíme zrovna dobře, protože jejich přístup k životu je tak nějak černý, nepřátelský, negativní,…

Zdroj: Zapnimozek.cz 27. 2. 2018

Mluvím o emočních upírech. O lidech kolem, kteří z nás vysávají energii. Někteří z nich si toho nejsou vůbec vědomi a jiní, jak se zdá, mají neobyčejný požitek z toho, když mají příležitost nás svým jedem otrávit. Cítí se díky tomu sami mnohem lépe, když nás jím infikují.

Člověk je průměrem pěti lidí, s nimiž tráví nejvíce času. A tak pokud se obklopujeme negativními, závistivými nebo třeba manipulátory, není se pak co divit, že asi ve vlastním životě nebudeme zrovna zářit štěstím.


Věční pesimisté

Ať už se jim v životě přihodí cokoli, najdou na dané situaci vždy to špatné, černé, negativní a pochmurné. Jejich sklenice bývá vždycky poloprázdná. Je-li venku slunečno a nebe bez mráčků, přesvědčivě vám budou tvrdit, že za chvíli se stejně zaručeně přižene bouřkový mrak a „bude hnusně“. A ono skutečně tak nějak „hnusně“ bývá i nám, když je poblíž Věčný pesimista. Svou negativitu a pesimismus přenáší na všechno a všechny okolo. Těžko si dokáže vážit pěkných a pohodových chvil. V jeho mysli je neustále zataženo.

Studie univerzity v Notre Dame prokázala, že studenti, jimž byl na pokoj přidělen jako spolubydlící Věčný pesimista, měli potom větší sklon k negativnímu myšlení nebo dokonce k depresím.


Oběti

Zpočátku může být těžké uvědomit si, že máme tu čest s Obětí, protože nám jí může být nejprve líto. Při každé příležitosti nám vypráví, co zlého ji zase potkalo, kdo jí ublížil a jakým těžkým zkouškám osudu musí opět čelit. Oběť se zbavuje své osobní zodpovědnosti a problémů se možná ve skutečnosti vůbec zbavit nechce, protože ji těší, když je okolím litována. Hrne na nás své starosti a problémy s neúnavnou pravidelností. Postupně nám dochází, že Oběť se rozhodla trpět za každé situace a z nějakého důvodu má potřebu nás o tom pravidelně informovat.


Hledači vašich chyb a nedostatků a ponižovatelé

S Hledačem chyb a Ponižovatelem se často setkáváme třeba ve vlastní rodině nebo v práci. Máte v těsné blízkosti někoho, kdo vám vždy rád připomene, co jste udělali špatně, opakuje, že nestojíte za nic, že jste nula nebo že se za vás stydí? Někoho, od koho jste snad nikdy v životě neslyšeli slova uznání nebo podpory, ale naopak tento člověk přesně ví, čím vším jste se provinili, co byste na sobě měli změnit? Čím víc se Hledači chyb nebo Ponižovateli podaří vás psychicky rozložit, tím se sám cítí líp. Vysává z vás vaši energii a sám z ní čerpá svou sílu. Připadá si díky tomu lepší a schopnější. Jak ale věřím, člověk, který je sám se sebou v pohodě, nemá potřebu ponižovat a ničit někoho jiného.


Závistivci

Vlastně je úplně jedno, co skvělého se Závistivci podaří a z čeho může mít radost. V jeho nastavení mysli jsou všichni tak nějak lepší, chytřejší, schopnější, daří se jim lépe, … Závistivec vidí trávu u souseda pokaždé zelenější. Má stále potřebu porovnávat sebe i svůj život s ostatními. Neuvědomuje si, že jediný, s kým se lze rovnat, jsme my sami dnes a v minulosti. Kontakt se Závistivcem je zdrcující také v tom, že postupně začíná degradovat a znevažovat i naše vlastní úspěchy.


Drbny a pomlouvači

Jednodušší než řešit vlastní problémy a soustředit se na svůj život, je rozebírat problémy cizích. Drbny a Pomlouvači se cítí líp, když mají zaostřeno na nepodařená manželství druhých, krachy v práci a nemoci sousedů. Radují se z neštěstí druhých a vás při návštěvě zahltí spoustou pomluv, lží či polopravd o lidech, které možná ani neznáte. V první chvíli si možná ani neuvědomíte, jak otravné a zatěžující to pro vás může být, protože se zdá, že jde o normální společenskou konverzaci. Když se ale s Drbnami a Pomlouvači budete scházet pravidelně, zjistíte, že ani jiné téma hovoru neznají a nepotřebují.


Manipulátoři

Kdybychom se upřímně zamysleli, dost možná přijdeme na to, že i někteří naši přátelé jsou převlečení Manipulátoři. Vysávají z nás energii a dělají to velmi nenápadně. Vědí, na čem vám záleží, co máte rádi, znají vaše názory i náhled na svět. Manipulátor vás krůček po krůčku chce dostat tam, kam se mu zrovna hodí. Vždy od vás něco potřebuje a umí vás zpracovat. Zamyslete se – jsou všechny vaše vztahy rovnocenné? Nebo v některém z nich máte pocit, že vy do vztahu stále něco přinášíte, dáváte druhému a zpět se vám nevrací nic nebo jen velmi málo?


Citlivky

Zbavit se tzv. Citlivky je někdy pro nás emočně velmi náročné, protože nemívá pod kontrolou své emoce a ráda v nás vyvolává pocit, že za její špatnou náladu, nepříjemné rozpoložení nebo problémy můžeme právě my. Vyvolává v nás pocit viny a výčitky svědomí. Pokud nejsme dostatečně pevní, abychom dokázali Citlivku ze svého života vyprovodit, ještě nám může v životě pořádně zatopit.


Já, já, já, jenom já

Dalším upíří skupinou bývají sebestřední lidé. Ti vůbec nemají potřebu budovat s druhými hlubší vztahy a při hovoru s nimi si můžete povšimnout, že mluví se zalíbením o sobě. O tom, co se jim děje, co prožívají, čím se trápí nebo co se jim povedlo. Vás mají poblíž jen proto, abyste je poslouchali, podporovali, případně obdivovali. Nenapadne je, že byste se možná také chtěli s něčím svěřit nebo se vypovídat. Až nezdravě mají na prvním místě sebe a ty ostatní spíše přehlížejí. A vy se možná vedle takovýchto lidí cítíte osamělí, nepotřební, zbyteční.


Odsuzující upíři

Nerespektují to, co děláte, kým jste a čemu věříte. Naopak se tomu vždy rádi vysmívají a chtějí vám znechutit to, co vás baví. Odsoudí vše, co pro vás má nějakou hodnotu. Dávají vám najevo, že pro ně nejste dost dobří, dost reprezentativní, dost (doplňte si sami…).


Jak se emočním upírům bránit?

Nejideálnější samozřejmě je, pokud máme možnost Upíry ze svého života úplně vyloučit. To však nebývá vždy úplně možné. Co tedy pak dělat?

Nepřistupujeme na jejich hru. Snažme si od nich udržet odstup a nenechme se stáhnout na jejich jedovatou vibraci. Položme si otázku: Je mi s tímto člověkem hezky? Obohacuje mě jeho přítomnost? A pokud si odpovíme NE, pak se distancujme od toho, co dělají, co říkají a co do světa vyzařují. Jak se říká – nezáleží na tom, co se v našem životě děje, ale jak my na danou situaci zareagujeme. A tak jestliže nejde emočního upíra ze života úplně vyprovodit, zapracujme na tom, abychom si k sobě jeho jed nepouštěli, zbavme své reakce negativního emočního náboje.

A další věc jsou správně nastavené hranice. Nastavte si je vědomě a aktivně. Jinak se totiž může stát, že se opět dostanete do vleku negativních a nepříjemných situací a konverzací s Upírem, který z vás energii vysaje, aby ji dočerpal sám pro sebe.

Někdy se s Upíry setkáváme v práci nebo v rodině, a tak můžeme mít pocit, že je situace neřešitelná. Nicméně když si budeme trvat na svých hranicích a jasně Upírovi ukážeme, že nás jeho jed nezajímá a nemůže otrávit, začne nad námi postupně ztrácet svoji (naši) moc.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger