Šťastně až do smrti? Vytvořte si životní vizi a nebude to jenom pohádka

čtvrtek 1. března 2018 ·

Často se ptám mladých lidí, co chtějí od života. Většina z nich mi odpoví stejně: „Já chci být hlavně šťastný.“ Neuvědomují si, že štěstí nejde hledat. Štěstí je něco, co za vámi přijde, když žijete plnohodnotný život. Abyste při jeho hledání nebloudili v temnotách, mám pro vás lucernu, která vám ukáže cestu. Říká se jí „životní vize“.

Zdroj: Vojtěch Žák, www.Vzdělání.cz 21. 8. 2014

Víte, jaký je rozdíl mezi vizí a cílem? Cíl je něco konkrétního, čeho se dá dosáhnout. Vize je mnohem abstraktnější. Nedá se uchopit. Dá se jenom následovat. Vize odpovídá tomu, co byste chtěli, kdyby svět byl sluníčkový, růžový a vůbec. Světový mír. Krásná vize.


Proč mít životní cíl nestačí

„Já už mám seznam osobních cílů, vím co se životem,“ říkáte si teď, „k čemu ještě potřebuju nějakou vizi?“

Jak mě upozornil Petr Ludvig, životní cíle má spoustu úspěšných manažerů. A přesto nejsou šťastní. Obvykle se v určitém okamžiku sesypou a vyhledají pomoc psychologa. Proč? Když si splní nějaký životní cíl, zažijí krátký okamžik štěstí, ale ten rychle vyprchá. Nahradí ho prázdnota. „Co teď?“ říkají si. Většina z nich si zvolí nový a těžší cíl. A pak si ho splní a situace se opakuje. Jsou konstantně nespokojení, což vede k postupně se prohlubujícím depresím. (Ještě je tu alternativní scénář: člověku se nedaří jeho cíl splnit a deprese přijdou také.)


V čem má výhodu životní vize

Na rozdíl od životních cílů, vizi nejde splnit. Jde ji pouze naplňovat. A to vám bude přinášet pocit štěstí. Životní vize je jedna věta (nebo několik málo vět), které obsahují extrakt vašich životních cílů, postojů, hodnot, přání, snů. Ukážu vám to na názorném příkladu – tom svém.

Praktický příklad: jak může vypadat osobní vize

Mou životní vizí je: psát příběhy, které pomáhají lidem s jejich životy.

1) Vize obsahuje něco, co mě baví a v čem jsem dobrý

Já miluju psaní příběhů. Baví mě a vím, že to chci dělat celý život.
Životní vize by měla obsahovat něco, co chcete dělat celý život!

2) Je altruistická

Vědci prokázali, že když děláme něco pro sebe, přináší nám to jenom krátkodobé štěstí. Zatímco když děláme něco pro druhé, pocit štěstí přetrvá mnohem déle. Vyplývá jednak z vděčnosti a lásky, kterou nám na oplátku prokazují druzí, ale i z pocitu, že děláte něco smysluplného. Životní vize by měla být nesobecká!

3) Obsahuje životní hodnoty

Životních hodnot máte určitě spoustu. Například mezi mé by patřila i láska, tolerance, odvaha a mnoho dalších. Jsou to věci, v které věříte a které chcete následovat. Přesto jsem z nich všech vybral jenom tu hodnotu, kterou považuji za nejdůležitější – a tou je pomáhání. Životní vize by měla obsahovat 1–6 vašich životních hodnot!


Jak si vytvořit osobní vizi krok za krokem

1) Najděte si 30 minut jenom sami pro sebe.
2) Vezměte si obyčejnou tužku a papír.
3) Sepište si své osobní hodnoty.
4) Sepište si své silné stránky.
5) Sepište si, co vás baví a co byste chtěli dělat každý den.
6) Zvažte: kdybyste měli zítra umřít, co byste dneska určitě chtěli udělat?
7) V každém seznamu podtrhněte 1 věc, kterou považujete za nejdůležitější ze všech.
8) Na základě předešlého si sepište životní vizi do 1 až 2 odstavců!

Teď si životní vizi přepište na čistý papír a přilepte si ji na zrcadlo, tak abyste ji měli každý den na očích.

Pamatujte: Životní vize nemusí být dokonalá na poprvé. Důležité je začít a napsat si ji. S postupem času ji budete upravovat. Životní vizi můžete s postupem času obměňovat. Vy se vyvíjíte. Vaše vize by se měla vyvíjet s vámi. Čím kratší životní vize, tím lepší. Protože čím kratší, tím jednoduší, srozumitelnější, lépe uchopitelná. Ale krátká nemusí být hned na začátku. Zkrátíte ji časem.


Jak životní vizi využívat?

Životní vize se stane vaším kompasem pokaždé, když budete stát na životní křižovatce. Nejste si něčím jistí? Vzpomeňte si na svou vizi a zeptejte se:
Dovede mě to blíž k tomu, co doopravdy chci?
Nezpronevěřím se některé ze svých hodnot?
Vyzkoušejte si to. Uvidíte, jak vám osobní vize změní život.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger