Anke Precht|: Jak neztratit mentální energii

sobota 6. října 2018 ·

Ukázka z knihy, která vám ušetří finance za pobyt v lázních nebo drahé koučování! Trápí vás někdy nedostatek energie nebo byste jí prostě chtěli mít vždycky dost? Výrazným problémem naší civilizace je vyhoření, tedy nedostatek mentální energie.

Zdroj: Anke Precht: Na vnitřní vlně. Jak neztratit mentální energii. Portál, 2018


Sinusový princip

Od nynějška se budete v pozorování svého stavu zdokonalovat a dokážete stále lépe posoudit, zda je váš stav silný, či slabý.

Představte si, že se lidská energie chová jako body na sinusoidě nebo jako vlny v moři. Buď se nacházíte nahoře, dole, nebo někde mezi tím. Není to ovšem tak, že byste byli jako trám na moři, který voda jednou stáhne dolů a za chvíli jej opět vynese na hladinu. Je docela dobře možné, že se budete celý den, celý týden, nebo dokonce celý měsíc nalézat v takzvaném dolu vlny, v jakémsi slzavém údolí – tedy ve stavu, kdy se budete cítit pod psa, a jen velmi obtížně se z něj dostanete ven. Může se ale také stát, že se celý den, celý týden nebo ještě déle povezete nahoře na vlně. Tam se budete cítit silní a svobodní – a budete úspěšně postupovat kupředu. Ten, kdo pádluje v dolu vlny, musí naproti tomu vynaložit spoustu energie, aby se udržel nad vodou, a přesto se téměř neposouvá vpřed. Mnohem častěji se stává, že ho to žene tam, kam směřuje proud.

Když teď budete následující sinusoidu považovat za model, můžete se na této křivce nacházet kdekoli. Úplně nahoře, úplně dole, někde mezi tím. A během krátké chvíle se můžete dostat z jednoho bodu do druhého. Když stav, v němž jste se právě nacházeli, skončí a nastane nějaký jiný, budete na křivce náhle úplně jinde.


Hřbet a důl vlny

Nyní se podívejme na extrémní body trochu podrobněji, abyste zjistili, co znamená, když se se svou hladinou energie nacházíte na různých bodech sinusoidy.

Takto se budete cítit, když se budete plácat dole:
– Nemáte téměř žádnou energii, cítíte se slabí a vyčerpá vás i ta nejmenší námaha.
– Nedokážete najít motivaci téměř k žádné činnosti, případně děláte něco destruktivního, co škodí vám nebo někomu jinému.
– Vaše myšlenky se zabývají něčím negativním a možná se neustále vracejí, jako by seděly na kolotoči. Máte dojem,že vaše myšlenky rozhodují o vás, a nikoli obráceně.
– Máte bolestné, negativní pocity nebo necítíte vůbec nic. Příklady negativních pocitů najdete vypsané v předchozím cvičení.
– Dokážete si vzpomenout výhradně na negativní zkušenosti– nejsnáze na takové, kdy byla hladina vaší energie stejná jako nyní. Pozitivní myšlenky jsou zasypané, nemůžete je najít.
– Vedete negativní samomluvu.
– Špatně navazujete kontakt s druhými lidmi, odtahujete se od nich nebo se s nimi rychle začnete hádat.
– Nemáte spojení se svými silnými stránkami. Dokonce ani tehdy, když vám je připomene někdo jiný, se k nim nedokážete vrátit.
– Nemáte žádný kontakt se svou kreativitou. Pokud jste například umělec nebo máte něco napsat, nedaří se vám to. Nemůžete s tím „pohnout“.
– Jste tělesně slabí. Sportovci v tomto stavu podávají výkony, které jsou hluboko pod hranicí toho, co vlastně dokážou – i když se maximálně snaží!

Takto se budete cítit, když pojedete nahoře na hřbetu vlny:
– Jste plní energie, cítíte se silní a dokážete dosahovat velkých výkonů. Mohli byste trhat stromy ze země i s kořeny a nevyčerpalo by vás to.
– Máte motivaci dělat to, co vám nebo ostatním prospívá.
– Vaše myšlenky plynou jako klidná řeka. Zabýváte se převážně konstruktivními věcmi.
– Zažíváte příjemné pocity a cítíte se velice živí. Příklady pozitivních emocí najdete vypsané v předchozím cvičení.
– Vzpomínáte výlučně na pozitivní prožitky – nejsnáze na takové, kdy byla hladina vaší energie stejná jako nyní.
– Vedete pozitivní samomluvu, která vám dodává sílu a v níž si vážíte sebe samých.
– Snadno navazujete kontakt s druhými lidmi a vaše setkání jsou převážně pozitivní. Dokonce je možné, že dokážete zabránit konfliktu, k němuž druhá osoba třeba směřuje. Cítíte se na světě i mezi lidmi v bezpečí.
– Jste dobře propojeni se svými silnými stránkami a schopnostmi a jste připraveni je využít. Prostě tu jsou. Víte, co umíte, a děláte to.
– Vaše kreativita proudí, jste ve stavu flow. Umělci v tomto stavu vytvářejí svá nejlepší díla.
– Jste tělesně silní. Sportovci v tomto stavu podávají své nejlepší výkony, nebo je dokonce překonávají.


Z koučinkové praxe: Alice

Alici je 35 let. Během řady let v zaměstnání u poskytovatele finančních služeb se vypracovala a dosáhla pozice, kde nese odpovědnost za spoustu věcí. Cítí se v této pozici dobře. Když Alice otěhotněla, včas informovala svou šéfovou. Chtěla si udělat přestávku jen na jeden rok. Firma začala hledat a našla na její místo zástupkyni. Jenže když se Alice 11 měsíců po narození dítěte ohlásila k projednání svého opětovného nástupu, řekli jí, že staré místo dosud není volné. Prý počítali s tím, že bude ještě pryč. Kromě toho by s malým dítětem přece jistě nemohla pracovat na plný úvazek. „Ale mohla,“ říká Alice.

Přesně po uplynutí jednoho roku stojí Alice znovu v kanceláři. Pro syna si zajistila dobré hlídání. Své staré místo však nedostala. Řekli jí, že dostane místo na stejné úrovni. Nová práce je ale příliš jednoduchá a nudná. Alice sice dostává stejný plat jako dřív, ale již není tak vytížená. Jestliže se dříve do práce těšila, teď se musí každý den přemlouvat, aby tam šla. A brzy zjistí, že se cítí den za dnem vyčerpanější než kdy dřív, přestože vůbec nepracuje tolik jako tehdy. Po práci již téměř nemá energii pro syna, z jeho každodenních pokroků se raduje stále méně, s manželem se hádá kvůli maličkostem a její nespokojenost s celým životem narůstá. Schyluje se u ní k depresi. A to i přesto, že vnímá sebe samu jako pozitivního člověka, který jedná a nenechá se tak snadno odradit.

Naštěstí Alice včas pochopí, že je zapotřebí něco změnit. Domluví si proto schůzku se svými nadřízenými. Chtěla by nést větší odpovědnost a také potřebuje opět čelit výzvám. Vedení však pro ni nemá pochopení. Místo, které nyní zastává, je prý na stejné úrovni, i tady nese odpovědnost a po právní stránce je všechno v pořádku. Ale mohou si prý její požadavek na změnu zaznamenat a budou ji informovat, kdyby se uvolnilo místo, které by pro ni bylo vhodné.

O půl roku později se Alice nervově zhroutila na rodinné oslavě, když jí tchyně vysvětlovala, jak se má dobře, když se i s dítětem může dál realizovat v práci. Rodina z oslavy bleskově uprchla. Alice se po zbytek víkendu nedokázala uklidnit, třásla se po celém těle a měla pocit studu. Nedokázala si udělat jasno v sobě samé. S jejím manželstvím to bylo nahnuté a život, po němž tak toužila, si už nedokázala plně užívat. Diagnóza v pondělí u lékaře zní: „Vyhoření“. Alice se má šetřit, dopřát si dva týdny klidu a pak třeba práci na poloviční úvazek.

Alice se však rozhodne jinak. Dá výpověď, osamostatní se a začne pracovat jako finanční poradkyně na volné noze. Ví, že se svými zkušenostmi to dokáže. Pomáhat lidem s uspořádáním finančních záležitostí a budováním majetku, zcela nezávisle a placená jen za výkon. Lidé v jejím okolí spráskli ruce. Začít podnikat s malým dítětem a syndromem vyhoření?

Alici se však rázem začalo dařit lépe. Najednou byla zase plná energie. Pustila se do práce. Ale zjistila, že to nebude snadné. Nejdříve nevolali žádní zákazníci. Potom přišla první klientka, ta ale nezaplatila fakturu, ačkoli poradenství mělo dobré výsledky. Ani ty elegantní kostýmky už Alici nesedí. Když ke mně Alice přišla na koučink pro „motivační injekci“, byla její energie zase na dně.

S pomocí několika konkrétních cvičení se během našeho rozhovoru dostala znovu do stavu s vyšší hladinou energie. Začaly ji napadat nové a dobré myšlenky, jak může čelit obtížím a přimět svou zákaznici k zaplacení. Alice před sebou najednou viděla řešení své zdánlivě bezvýchodné situace. Sama přišla na to, co může udělat. Jediným předpokladem je změna vnitřního stavu tak, aby navázala kontakt se svými energetickými zdroji.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger