Trh práce v roce 2019 – nezaměstnanost nemá kam klesat, přijde útlum ekonomiky?

středa 2. ledna 2019 ·

Příští rok z pohledu trhu práce tak úspěšný jako ten letošní nebude, míní analytici. Hospodářský růst ČR naráží na limity – brzdí jej především nedostatek volných pracovních sil. Varovné signály ale přicházejí i z některých velkých ekonomik EU, na které je české hospodářství navázané. Co tedy lze na trhu práce očekávat v roce 2019?


Nezaměstnanost bude kolísat

Letošní rok byl z pohledu trhu práce unikátní: nezaměstnanost s menšími výkyvy vytrvale klesala a firmy ve všech segmentech hledaly nové zaměstnance. Nedostatek kvalifikovaných lidí se tak stal brzdou rozvoje společností, protože mnohé odmítaly zakázky z důvodu nedostatku personálních kapacit. „Navíc stoupá i tlak na růst mezd, prostor pro další růst ekonomiky je proto omezený,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Předpokládáme, že na přelomu roku by měla nezaměstnanost mírně stoupnout, ale v březnu, možná už v únoru, opět klesne na současnou úroveň. Vývoj v dalších měsících bude dán tím, zda se projeví předpokládané zpomalení ekonomiky.“


Prohloubí se „divoká fluktuace“

I přesto, že ekonomika nejspíš zpomalí, nedostatek zaměstnanců hned tak nepoleví. Očekává se tedy prohloubení některých negativních trendů. Zaměstnavatelé si například stěžují, že v některých oborech, zejména tam, kde není pro výkon práce předpokladem dlouhé zaškolení nebo specializované dovednosti, se objevuje nový jev. Lidé přestávají respektovat zákoník práce a bez podání výpovědi prostě přestanou chodit do práce a nastoupí jinde, kde jim zrovna nabídnou vyšší mzdu. Tyto „predátorské“ praktiky při získávání zaměstnanců se objevují například v obchodních řetězcích, logistických centrech nebo ve výrobě.


Nedostatek lidí bude tlačit firmy k inovacím

Jednou z možností řešení nedostatku pracovních sil, zvláště ve výrobě, je vyšší podíl automatizace. Proto se dá předpokládat, že výrazná digitalizace, která firmy v příštích letech tak jako tak čeká, pokud chtějí zůstat konkurenceschopné, bude poháněna i nedostatkem pracovníků v dělnických profesích. „A právě u nízko kvalifikovaných a rutinních prací se očekáváme největší úbytek pracovních míst v rámci prosazování tzv. Průmyslu 4.0. S vyšší mírou automatizace a robotizace se začne měnit celková skladba pracovních pozic a struktura trhu práce,“ konstatuje Michal Novák.


Poroste flexibilizace práce a nabídka netradičních úvazků

V příštím roce očekáváme další rozvolnění tradičního zaměstnaneckého poměru a zvětšení nabídky různých netradičních forem úvazků. Tam, kde to povaha podnikání dovolí, firmy rozšíří nabídku zkrácených pracovních úvazků a dalších pružných modelů spolupráce. Zejména s nástupem generace mileniálů se totiž výrazně mění preference pracovníků – chtějí mít možnost pracovat z domova, pracovat na částečný úvazek anebo projektově, či dokonce fungovat na bázi crowdsourcingu.

„Flexibilní pracovní uspořádání a uvolněnější pracovní prostředí se tak stane klíčem k atraktivitě zaměstnavatele a udržení zaměstnanců. Některým firmám pomůže nabídka netradičních úvazků k získání pracovních sil ze skupin, které mohou pracovat například jen některé dny nebo několik hodin v nepravidelných intervalech. Provozní špičku v dodávkách zboží a služeb jim tak pomohou vykrýt studenti, důchodci nebo ženy pečující o malé děti,“ uzavírá Michal Novák.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger