Co chtějí zaměstnavatelé od uchazečů? Nejčastějším požadavkem není praxe

čtvrtek 24. října 2019 ·

Ještě před pár lety platilo, že primárním požadavkem zaměstnavatelů byla praxe v oboru a absolventi nebo lidé, kteří měnili zaměření, byli ve značné nevýhodě. V posledních letech pozorujeme značný příklon k jiným, převážně měkkým dovednostem – vysoko se cení schopnost dobře komunikovat, vůle učit se a zodpovědný přístup. Jaké požadavky převažovaly v letošních poptávkách zaměstnavatelů, ukazují data z pracovního portálu Profesia.cz.

Požadavky zaměstnavatelů se v posledních dvou letech mění. A nejde jen o to, že nedostatek volných lidí na trhu práce vede zaměstnavatele ke snižování nároků. Projevuje se i zvýšení tempa změn, kterému se musejí firmy, a tedy i jejich zaměstnanci, přizpůsobit. Nestačí totiž dobře umět svou práci a předpokládat, že se podmínky po desetiletí nezmění – mluví se o nástupu post-profesní éry.


U středoškoláků je nejčastějším požadavkem zodpovědný přístup, u vysokoškoláků znalost angličtiny

Mezi nejčastějšími požadavky, které v roce 2019 zadávaly firmy, které hledaly nové zaměstnance se středoškolským vzděláním, jsou zodpovědný přístup, komunikační dovednosti, praxe a samostatnost. Z toho vyplývá, že firmy stále častěji hledají ty, kteří umějí přemýšlet a jsou schopní se sami rozhodovat. Direktivní způsob vedení lidí se postupně vytrácí a je nahrazován důrazem na zodpovědnost za vlastní práci.

U vysokoškolských pozic se uchazeči neobejdou bez znalosti angličtiny. Zatímco u středoškoláků je tento požadavek až na 5. místě, u vysokoškolských pozic je téměř podmínkou a předpokladem přijetí. Další předpokládanou znalostí jsou základní IT dovednosti jako ovládání kancelářských programů typu MS Office. Mezi časté požadavky ale patří také komunikační dovednosti, analytické myšlení a příjemné vystupování.

Pokud se podíváme na nejčastější požadavek zaměstnavatelů všeobecně, bez ohledu na vzdělání, jsou to komunikační dovednosti.


Měkké dovednosti lidé v životopise neuvádějí

Přestože drtivou většinu požadavků zaměstnavatelů v současné době tvoří měkké dovednosti, uchazeči se tomuto trendu zatím nepřizpůsobili. Ať už jde o lidi se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním, v životopisech zmiňují téměř výhradně tvrdé dovednosti. U obou skupin je to nejčastěji znalost anglického jazyka.

„Doporučujeme jít proti zažitým zvyklostem a v životopisech nezapomínat na měkké dovednosti,“ radí Michal Novák z Profesia.cz a upřesňuje: „Je dobré je ale popsat originálněji než slovy ‚zodpovědný, komunikativní, samostatný‘ – například tyto dovednosti opsat v několika větách a doložit konkrétními příklady z předcházejícího působiště nebo studia. O tom, jak napsat správně životopis odpovídající současným trendům, se mohou mimo jiné poučit návštěvníci festivalu příležitostí Profesia days v rámci poradenské zóny.“


Snižování nároků zaměstnavatelů

Rostoucí důraz zaměstnavatelů na měkké dovednosti je trend, který přichází i kvůli situaci na trhu práce. Firmy se přizpůsobily podmínkám a hledají spíše šikovné a flexibilní lidi, přičemž počítají s tím, že nové zaměstnance proškolí nebo dokonce vzdělají v odborné oblasti.

„Problémy s hledáním nových zaměstnanců vedou i ke snižování nároků zaměstnavatelů. Dokazuje to fakt, že v porovnání s předcházejícími lety klesá počet inzerátů, kde je požadováno vysokoškolské vzdělání druhého stupně. A přesto, že jazykové dovednosti patří k nejčastěji požadovaným tvrdým dovednostem, snižují se dokonce i nároky v této oblasti,“ uzavírá Michal Novák.


Profesia days 2019 proběhnou ve dnech 23. a 24. října na výstavišti PVA EXPO Praha.

Kompletní program a další informace včetně registrace pro vstup zdarma najdete na https://profesiadays.cz/.

1 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
29. října 2019 v 8:15  

Zodpovědný přístup?
Ale fuj. To jako že ti lidé nebudou svobodně dělat jen to, co je se jim zrovna chce? Středověk, ba pravěk.

Zodpovědnost a pečlivost jsou "tradiční ctnosti" budované klasickou školou, tudíž jsou špatné. Něco takového my reformátoři v žádném případě budovat nebudeme!
Ještě by pak někdo chtěl, aby dělali to, co jim nadřízený řekne, bez diskuze v komunitním kroužku, bez hlasování. To už by bylo úplně absurdní...

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger