6 tipů, které vám pomohou přimět děti k tomu, aby dělaly domácí práce

sobota 4. dubna 2020 ·

„Maminko, můžu ti pomoci s vysáváním?“ Nezní to jako hudba pro vaše uši? V minulosti jsem si mnohokrát kladla tuto otázku. Částečně proto, že jsme měli nový vysávač, kterým byl každý v domě posedlý (vysávání nebylo nikdy tak jednoduché jako nyní). A také částečně proto, že jsem v našem domě zavedla několik změn, jejichž cílem bylo dosáhnout, aby děti pomáhaly s domácími prácemi s větším nadšením.

Zdroj: www.SkvelyRodic.cz 7. 11. 2017

„U nás však neděláme „domácí práce“, ale místo toho děláme „rodinný servis“, ve kterém děti například pravidelně třídí a odkládají špinavé prádlo a také plní a vyprazdňují myčku. Od 5–6 let již mohou klidně vysávat, umývat podlahu, utírat prach z nábytku, parapet a odkládat si své papíry či hračky na své místo.

Tyto malé práce jsou významnou přidanou hodnotou a doufáme, že je krok za krokem vychováme tak, že budou schopny se s jistotou postarat o svůj vlastní domov.

Zde jsou mé tipy, jak dosáhnout, aby děti prováděly domácí práce s radostí:


1. Udržovat pozitivní přístup k úklidu

Podívala jsem se na své poznámky/komentáře o úklidu.
V určitém okamžiku jsem si uvědomila, že pokud bych si pravidelně stěžovala, že musím uklízet, pak by si moje děti přirozeně vyvinuly stejně negativní postoj k domácím pracím.

„Ach, znovu musím dát do pořádku kuchyni?“ Není to až tak úžasný příklad, ačkoliv jsem to řekla jen tak pro sebe.
Jaká je vůbec pointa?
Nyní udělám vše proto, abych zůstala optimistkou a vyhnula se vystrašenému tónu, když řeknu, že je čas uklidit.

Připouštím, že ne vždy uklízím s radostí, ale určitě to není ta nejhorší práce na světě, a pokaždé, když mám již uklizeno, jsem šťastná. Připomínám si, že jsem vděčná za to, že mám vůbec domov, a to mi pomáhá držet se svého cíle.


2. Investovat do úklidových zařízení, která mohou snadno používat i děti

Mám ráda náš vysávač Dyson (máme ho sedm let a stále funguje naplno), ale až když jsme se dostali k Dysonu V6 Absolute, děti mohly být skutečně zapojeny do vysávání, aniž bychom jim u toho musela pomáhat.

Typ V6 je tak snadné vytáhnout a používat… žádný kabel, zcela lehoučký a dětem se s ním velmi snadno manévruje. Celý rozdíl je v tom, že děti se umí postarat o omrvinky pod stolem a umýt podlahu ve svých pokojích.

Mezi mé nejoblíbenější aktivity patří to, že odmontuji hadici, připevním ji na nějaké jiné aplikace a použiji ji v autě. Nemusím nosit velký Dyson dolů po schodech nebo ho odkládat do zásuvky v garáži. Je to neskutečné!

V6 je skvělý pro rychlé práce, neboť nabitá baterie vydrží asi 20 minut… je to samozřejmě více, než kolik děti uklízejí!


3. Držte úklidová zařízení uspořádaná a v dosahu

V kuchyni mám polici s utěrkami na čištění, děti si tak umí snadno vybrat jednu z nich, když to potřebují.

Existují tři typy utěrek v označených skladovacích krabicích, protože já jsem vybíravá, co se týče toho, na co se daná utěrka má používat:
1. obecné čištění
2. kuchyně
3. utěrky na obličej (například ty se používají na ruce nebo obličej).

Pomáhá mi to nezbláznit se, když mi děti chtějí pomáhat, neboť jsem nastavila věci tak, aby se uměly dobře orientovat v mém systému.

Máme i židli, aby se uměly dostat nahoru ke kuchyňskému dřezu (pokud potřebují mýdlo).


4. Ať je velký úklid zábavou

Pusťte hudbu nebo nějaký taneční film a uklízejte společně jako rodina.
Čtyřem lidem trvá úklid asi deset minut (dva dospělí a dvě děti… miminko se bohužel nedá zapojit do žádné práce). Přínosem toho je, že dům vypadá mnohem lépe, než když jsme začali.

Pokud je některá práce „větší“, práci si rozdělíme, a tak nikdo nemá pocit, že v tom zůstal sám.


5. Mějte realistická očekávání

První, na kom jsem se to učila, byl můj manžel: zklamat se tím, že někdo neuklidí tak, jak to děláte vy, nepovzbudí toho druhého, aby vám pomohl znovu.

Pokud děti (nebo můj muž) udělají práci jinak, než to dělám já, snažím se držet jazyk za zuby. Když si všimnu, že s něčím zápasí, mohu zakročit a nabídnout řešení.

Zpravidla se ale snažím akceptovat skutečnost, že každý dělá věci jinak, a také se snažím si pamatovat, že účinný úklid vyžaduje praxi.

Čím více to dělají, tím lépe to jde. Pro většinu věcí neexistuje žádný správný způsob, jak je provádět.


6. Úklid je lepší rozdělit na menší části

Také se snažím, abych uklízela ve velmi krátkém času – každý den trochu, namísto velkého úklidu o víkendu.

Zjistila jsem, že každý je mnohem šťastnější, když pracuje po 10 minut pět dní v týdnu než uklízet na plný úvazek v sobotu ráno.

To znamená, že si užíváme relativně čisté domácnosti během celého týdne.


Uklízejí vaše děti rády? A co vy? Co jste udělali proto, aby se ve vaší domácnosti stal úklid pozitivní zkušeností?

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger