Akademie věd ČR nabízí unikátní stáže pro středoškoláky

pátek 13. listopadu 2020 ·

Chcete si vyzkoušet, jaké to je být vědcem? V nadcházejícím roce k tomu máte jedinečnou příležitost! Akademie věd ČR právě nyní vyzývá středoškoláky, kteří chtějí zažít něco nového, aby se přihlásili na odborné stáže. Vědci z Akademie věd ČR si pro středoškoláky připravili zajímavá témata, od antropologie, přes biologii, robotiku, historii až po zoologii. Už na střední škole tak studenti mají jedinečnou příležitost poznat, jak se dělá věda a jaký výzkum v Akademii věd ČR v současnosti probíhá.


Zdroj: MŠMT 5. 11. 2020


Buď hrdinou své doby! zve středoškoláky webová stránka Otevřená věda, kde si zájemci mohou od 1. do 30. listopadu vybírat, kterou stáž by si chtěli v příštím roce vyzkoušet. Znáte středoškoláka, kterého baví biologie, chemie, fyzika nebo třeba technika? Své téma si v Otevřené vědě najdou i nadšenci do historie, filozofie nebo sociologie. Přihlašování probíhá pouze v průběhu listopadu, a to prostřednictvím webového portálu Otevřené věda. Stačí si vybrat téma, vyplnit přihlášku a připojit motivační dopis.


Vědci si následně vybírají nejvhodnějšího kandidáta pro svou stáž. Student ji pak může absolvovat sám nebo spolu s dalšími dvěma kolegy v rámci malého vědeckého týmu. Stáže startují v lednu 2021 a trvají po celý rok včetně prázdnin. Středoškoláci mají unikátní příležitost osobně poznat nejen samotné vědce, ale také laboratoře, knihovny, dostanou se k zajímavým odborným materiálům a získají jedinečnou praxi. Absolventi Otevřené vědy, kterou Akademie věd ČR pořádá již 15 let, často vzpomínají, jak jim tato zkušenost pomohla ujasnit si nejen jakou vysokou školu chtějí studovat, ale také se na tu vysněnou dostat.



Stáže i v sociálních a humanitních vědách


Stáže Otevřené vědy probíhají pod přímým vedením vědkyň a vědců Akademie věd ČR po celé České republice. „Vedení stáže pro středoškolské studující byla skvělá zkušenost, kterou můžu určitě doporučit,“ říká lektorka Nina Fárová ze Sociologického ústavu AV ČR. „Do programu se často hlásí velmi motivovaní studující, kteří mohou být například dobrou pomocnou rukou ve výzkumu. Stáží v sociálních a humanitních vědách se každoročně vypisuje poměrně málo (v porovnání s vědami technickými a přírodními) a je o ně tedy velký zájem. Už se moc těším, kdo se na moji stáž přihlásí letos,“ doplňuje Nina Fárová.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger