Korespondenční seminář Výfuk zahájil jubilejní desátý ročník

sobota 7. listopadu 2020 ·

Korespondenční seminář Výfuk (Výpočty fyzikálních úkolů) se nenechal zastavit koronavirovými opatřeními a v září vydal první sérii svého již 10. ročníku. Ta se skládá ze sedmi úloh určených žákům druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. 


Mezi úlohami najdeme jednoduchou logickou úlohu, jeden komplexní a tři jednodušší fyzikální příklady nebo experimentální úlohu. Jedna z úloh je také vždy spjata s Výfučtením – naučným textem na fyzikální či matematické téma. První Výfučtení se zabývá krystaly, text z druhé série přibližuje základoškolákům grafy. Různorodé úlohy se také výrazně liší od těch školních – vyžadují od řešitelů více vlastních úvah, nikoli pouze dosazení do vzorečků. Díky experimentální úloze se řešitelé naučí nejen navrhnout vlastní pokus, ale i naměřit z něj výsledky a vyhodnotit je. 


Své (i neúplné) zpracování libovolného množství úloh základoškoláci mohou poslat opravovatelům online nebo poštou. Organizátoři, především studenti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, přijatá řešení opraví a kromě bodového hodnocení připíší komplexní zpětnou vazbu. Opravená řešení poté doputují zpět k řešitelům, kterým feedback pomůže se dále zlepšovat.


Kromě této celoroční soutěže Výfuk také pořádá pro své řešitele zážitkové akce – jarní a podzimní víkendová setkání a dvoutýdenní letní tábor. Tyto akce plné přednášek, socializačních her i odpočinkového programu mají za cíl především budovat komunitu nadšených mladých lidí se společnými zájmy. Není raritou, že řešitelé korespondenčního semináře z 2. stupně základní školy se poté setkají třeba právě při studiu na Matfyzu. 


Díky svému korespondenčnímu charakteru teď Výfuk nabírá na důležitosti, jako celoroční soutěž totiž může dát v mnoha ohledech žákům více znalostí a zkušeností než typické předmětové olympiády, jejichž osud je navíc v této době nejistý. Řešitelé se nyní mohou pustit do 2. série, která je k nalezení na webových stránkách Výfuku.


Za organizační tým Výfuku Karolína Letochová


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger