Ondřej Neumajer, Alexis Katakalidis, Ivan Čermák: 15 praktických rad, jak na vyučování přes videokonference

úterý 1. prosince 2020 ·

Na základě vlastních pedagogických zkušeností získaných ve výuce při vzdělávání na dálku jsme sestavili tipy pro pořádání výukových videokonferencí, které se nám osvědčily.


Zdroj: Učitel naživo 16. 10. 2020


Videokonference jsou v době vzdělávání na dálku často využívaným nástrojem, se kterým učitelé postupně získávají zkušenosti. Do níže uvedených tipů jsme se snažili zohlednit naši zkušenost, která by mohla pomoci i dalším zájemcům o tento synchronní způsob komunikace.



Organizační a technická doporučení


1. Předem si všechno rozmyslíme


Na výuku přes videohovor se dopředu v klidu připravíme a všechno si vyzkoušíme. Dáme si čas, abychom poznali náš vybraný konferenční systém. Vytvoříme plán výukové aktivity a pro jistotu i aktivity záložní, kdyby něco selhalo.


2. Přístup jen pro zvané


Důležité je nenechat si výuku narušit nezvanými hosty. Proto chceme, aby se žáci přihlašovali pod školními účty nebo jim dáme heslo pro přístup. To ale nesmí být nikde veřejně dostupné.


3. Používáme skutečná jména


Raději než přezdívky, požádáme žáky, aby používali svá skutečná jména. I to řeší přihlašování přes školní účty.


4. Triky pro lepší zvuk


Ozvěnám a špatné kvalitě zvuku předejdeme používáním headsetu nebo alespoň sluchátek. To platí i pro žáky a zpravidla to vítají i rodiče, protože je doma větší klid. Také se naučíme počítat se zpožděním, mluvíme o něco pomaleji a snažíme se nemluvit jeden přes druhého.


5. Moderujeme diskuzi


Nastavíme pravidla, jak si mají žáci říct o slovo (zvednout ruku, napsat do chatu…) a jsme to my, kdo ho uděluje. U větších skupin může být dobré zavést pravidlo „kdo nemluví, vypne si mikrofon“.


6. Vidět a být vidět


Učitel by měl mít zapnutou kameru a být vidět. Jen je dobré potlačit pozadí, odklidit věci nebo použít paravan. Ideální je, když jsou vidět i žáci – je to přirozenější, nutí je to dávat větší pozor a můžeme vnímat reakce a emoce. Jsme ale chápaví, když žáci nejsou na kameře (nechtějí ukazovat pohled do soukromí, mají technické problémy…).


7. O nahrávání předem informujeme


Záznam může být skvělý, pokud s ním žáci mohou dále pracovat nebo jej uvidí i ti, kteří se výuky nezúčastnili. Jen je potřeba dát vědět, že video nahráváte.


8. Sepíšeme pravidla komunikace


Základní instrukce a doporučení pro žáky je skvělé sepsat a poslat všem předem. Ještě lepší je se na stejných pravidlech domluvit s ostatními učiteli a používat je jako celá škola.


9. Nevypadl někdo?


Škola musí mít jistotu, že se všichni žáci mají jak připojit k výuce z domova. Pokud ne, může jim pomoc zřizovatel nebo neziskové organizace, které se tomu věnují. Touto činností se zabývá například Česko.Digital (www.ucimeonline.cz).



Pedagogická doporučení


10. Těžištěm výuky by neměl být online přenos


Videohovory jsou skvělé, pokud slouží k dodatečnému vysvětlení látky, reflexi učení a individualizaci. Ale těžiště výuky by mělo být v asynchronní výuce. Žákům můžeme například zadat samostatné úkoly (pracovní listy, kresby, psaní slohů) a potom společně na videohovoru projít práce nebo možná řešení. Proč je to lepší? Děti mohou pracovat podle svého tempa a časových možností. Čemu nerozumí, si mohou vyjasnit při hovoru, což je může motivovat, aby ve výuce chtěly být.


11. Pokud to jde, snažíme se žáky zapojit


Pozornost rychle klesá i v běžné výuce ve třídě. Soustředit se během videohovoru je ještě náročnější. Interaktivita a střídání aktivit může pomoct.


12. Zajímáme se, jak se žáci mají a co jim vyhovuje


Čas od času se můžeme zeptat – například pomocí online dotazníku – co žákům na výuce vyhovuje a co ne. Můžeme je poprosit, aby okomentovali svoje vlastní snažení. Prohlubovat vzájemné vztahy otázkami „Jak se máte?“ a „Zvládáte to?“ se nám vždy osvědčilo.


13. Menší skupiny jsou lepší


Kratší výuka s menším počtem dětí může být efektivnější, protože předejdete ztrátě pozornosti a žáci mají menší možnost se v online prostoru schovat. Například místo 45 minut s 30 dětmi, zkuste 3×15 minut s desetičlennou skupinou.


14. Zodpovědnost převádíme na děti


Vyplatilo se nám, když jsme si s žáky povídali o tom, jak se sami mohou lépe učit. Zeptejte se jich, jak si chtějí nastavit svůj denní program, aby stíhali práci. Pomozte jim zorganizovat vlastní online setkání, aby se spolu mohli učit na test nebo si vyjasnit věci, kterým nerozumí.


15. Snažíme se být trpělivější než obvykle


Toto neplatí jen pro učitele, ale pro všechny. Stejně jako běžná výuka, i ta online závisí na porozumění mezi učitelem a žáky i mezi žáky navzájem. Vzdělávání na dálku může být náročné, ale aspoň se vidíme a slyšíme, což je rozhodně lepší než nemít žádný kontakt.



PDF ke stažení a tisku


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger