Online workshopy na školách učí rozpoznat formy násilí

pondělí 25. ledna 2021 ·

Od konce září probíhají na základních a středních školách workshopy k prevenci sexuálního násilí a kybernásilí. Kvůli pandemické situaci se přesunuly do online prostoru. Prozatím. To však na zájmu o ně neubralo. Do května se jich má uskutečnit více než stovka.


Workshopy se konají pod hlavičkou projektu vládního Odboru rovnosti žen a mužů, který nese název Posilování kapacit a metodologická podpora v prevenci domácího a genderově podmíněného násilí, a spolufinancují ho Norské fondy. Odbor na nich spolupracuje s expertkami organizace Konsent, která má s prevenci sexuálního násilí bohaté zkušenosti.


„Do konce minulého roku se uskutečnilo už přes třicet workshopů a jen do května jich je dohodnuto sto jedna. To číslo ještě není konečné. Je do nich zapojeno deset pečlivě vybraných lektorek,“ uvedla koordinátorka projektu Lucie Ingrová. „Žákům a žákyním ve věku 13 až 17 let se vždy věnují zhruba tři vyučovací hodiny,“ dodala.



Lépe hrozbu rozpoznají


Workshop vede k rozvoji měkkých dovedností důležitých pro prevenci sexuálního násilí – komunikace a vyjadřování svých potřeb ve spojení se sexem a sexualitou. Účastníci a účastnice formou interaktivní skupinové práce zanalyzují modelové příběhy z oblasti vztahů a intimity.


Diskutují o tlaku okolí, o potřebě znát svou vlastní hodnotu i hodnotu druhého člověka, o nutnosti souhlasu při sexuálním jednání, o respektu a nastavení si hranic. Zároveň se učí rozpoznat podoby sexuálního násilí a poskytnout podporu blízkým osobám, které se s násilím setkaly.



O nových formách kybernásilí


Mladí lidé se také učí rozlišit nové formy kybernásilí, i to, jak se mu vyvarovat a bránit. Díky tomu je větší šance, že se oni sami nestanou obětí, nebo samotnými původci šikany či obtěžování. Lektoři a lektorky se snaží důkladně projít nové druhy sociálních sítí a vysvětlit, jaká úskalí a nástrahy zde mohou být.



Projekt představila říjnová mezinárodní konference Bezpečně vztahy od dětství


Zhlédnout ji můžete zde: :

Bezpečně na síti

Otevřeně o intimitě, sexu a lásce 

Když doma není bezpečno



0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger