Josef Mačí: Chystá se největší doučovací akce. Zapojit se může až padesát tisíc žáků

pátek 12. února 2021 ·

Loni v srpnu se do vzdělávacích dnů zapojilo 172 škol a přes 5 tisíc dětí. Letos by letní doučování mohlo být desetkrát větší. Projekt připravuje Asociace školních sportovních klubů. Start je ale v rukou Ministerstva školství.


Zdroj: Seznam zprávy 20. 1. 2021


Na Základní škole Pod Vinohrady v Uherském Brodě pořádají už 14 let letní sportovní příměstské tábory. Kvůli covidu ale loňský ročník padl. Místo toho se však pro školu otevřela možnost zúčastnit se letních vzdělávacích dnů, tedy pilotního projektu zaměřeného na doučování žáků základních a středních škol, kteří se kvůli koronaviru museli od března do června vzdělávat především doma.


„Obrovská výhoda byla, že to bylo pro děti zdarma. Myšlenkou programu bylo, aby se skloubily zábavné vzdělávací aktivity s volnočasovými, a toho jsme se drželi,“ popisuje ředitel školy Zdeněk Moštěk.


Šest skupin dětí, dohromady tedy 83 žáků, tak v průběhu srpna navštívilo planetárium, podnikalo enviromentální aktivity nebo se učilo během návštěvy zoologické zahrady. A vždy odpoledne žáci sportovali.


Takových škol bylo loni 172. Nejvíce vzdělávacích dnů proběhlo v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. Celkem jich bylo 1 289 s kapacitou 16 929 míst. Letního doučování se zúčastnilo 5 209 žáků, někteří absolvovali jeden den, další hned několik.


Projekt v podstatě na koleni a za pár týdnů připravila Asociace školních sportovních klubů. Celkem Ministerstvo školství projekt přišel na deset milionů.


Asociace má proto už nyní celou letní akci připravenou v daleko větším měřítku. A odstartovat chce pokud možno ihned, aby se podařilo oslovit co nejvíce škol a také dětí. Letní doučování by mohlo být oproti loňsku co do počtu zapojených žáků a škol desetkrát takové.


„Ať je to klidně pro padesát tisíc dětí. My jsme takovou akci připravení zorganizovat. Máme na to personál, máme na to elektronickou databázi, máme k tomu vytvořený manuál. V tenhle okamžik jen napjatě čekáme,“ vysvětluje prezidentka Asociace školních sportovních klubů Svatava Ságnerová.



Ministerstvo projekt doučování teprve chystá


Ministerstvo školství ale zatím plánovanou výzvu připravuje a zatím není jisté, kdy její konkrétní body vyhlásí.


„V letošním roce považujeme za nutné významně navýšit podporu a připravit ve spolupráci se studenty pedagogických fakult, neziskovým sektorem, zřizovateli a samotnými školami komplexní model tak, aby se potřebná podpora v oblasti vzdělávacích a sportovních aktivit dostala během léta ke každému dítěti, které to bude potřebovat, a došlo tak během léta alespoň k částečnému uzavření nůžek sociálních nerovností ve vzdělávání,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Aneta Lednová.


Ministerstvo školství například řeší formát žákovského pasu, který by letním lektorům o každém dítěti jednoduše řekl, na jakou vzdělávací oblast by se s ním měli zaměřit.


„Čekáme na výzvu od Ministerstva školství, protože jsme jim sdělili jak závěry z loňského roku, tak zároveň požadavky. Doufám, že ve výzvě to bude definováno tak, abychom mohli uspokojit poptávku ze škol. Když chystáte projekt takového rozsahu, zabere to několik měsíců. Pro nás je tak každý týden klíčový,“ dodává Ságnerová.


Pokud totiž nebude všechno připravené zkraje jara, může se opakovat loňská situace. Letní vzdělávací kempy se sice rozjedou, nepodaří se ale oslovit velkou část škol. Ty zapojené pak nemusí zvládnout sehnat lektory, nebo také děti. I rodiče budou už v průběhu jara plánovat letní dovolené a také program na prázdniny pro své potomky.


Školy, které se loni do letních vzdělávacích dnů zapojily, program velmi ocenily a doufají, že se podaří zorganizovat také v letošním roce.



____________________________________


Reakce škol, které se zúčastnily Vzdělávacích dnů v roce 2020


„Vzdělávací dny byly pro děti velmi přínosné. Nenásilnou a poutavou formou se vrátily do školního procesu. Děti byly nadšené a mrzelo je, že tento projekt byl tak krátký. Bylo vzneseno několik dotazů, zda by se tato akce mohla opakovat i příští rok.“ 6. základní škola Cheb


„Vhodně sestavený projekt k možnosti zapojení žáků do vzdělávacích aktivit i v době hlavních prázdnin. Projekt umožňuje různé možnosti kantorů doplnit svou výuku o praktické ukázky. Díky tomuto projektu lze zapojit do této formy zábavného vzdělávání i žáky ze sociálně slabých rodin, kteří by se z finančních důvodů asi jinak nezúčastnili.“ Základní škola a Mateřská škola Poličná


„Vzdělávací dny se na naší ZŠ konaly od pondělí 3. 8. do čtvrtka 6. 8. Dětem se propojení hravé výuky zaměřené na sousední státy ČR a sportovního odpoledne velmi líbilo. Učily se vzájemné spolupráci, kooperaci, toleranci, jednání fair-play a respektu jeden ke druhému. Nikomu z nich se nechtělo domů. Děkujeme Vám za tuto možnost poznat naše děti (žáky) z té druhé strany lodi. Velké poděkování přišlo i ze strany rodičů.“ Základní škola Seč


Zdroj: Závěrečná zpráva projektu Vzdělávací dny 2020

____________________________________



„Mnohem důležitější než vzdělávací stránka projektu je pro mě to, že se děti dostanou zase zpátky k sobě. Že fungují v kolektivu. A ať se dělá jakákoliv činnost, musí dodržovat nějaká pravidla, navzájem se respektovat a dodržovat pokyny, ne jen tupě sedět u monitoru,“ dodává ředitel uherskobrodské základní školy Pod Vinohrady Moštěk.


Letní vzdělávání, doučování či kempy by však nemusely být jednorázovými akcemi v době covidu. Asociace školních sportovních klubů by ráda nově započatý projekt udržela v chodu i v době, kdy děti budou během roku opět normálně zasedat v lavicích.


„Letní vzdělávací kempy jsou naprosto běžné v zahraničí. U nás fungují tábory, které jsou skvělé, byť mají trošku jinou náplň. Tenhle záměr, o kterém se bavíme, by podle mého názoru měl být trvalý,“ dodává Ságnerová.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger