Teenagerům chybí schopnost logicky přemýšlet, distanční výuka nepomáhá

středa 24. února 2021 ·

Současní teenageři nemají schopnost logicky přemýšlet, zvykli si až příliš spoléhat na moderní technologie a aplikace. Ukázaly to výsledky 11. ročníku vědomostní soutěže IT-SLOT mezi českými žáky osmých a devátých tříd základních škol. Na vině může být i distanční výuka.


Zdroj: iDNES.cz 20. 1. 2021, autoři: iDNES, ČTK


Trend moderních vymožeností sílí a výuka na dálku přispívá k tomu, že mezi schopnostmi mladých vznikají čím dál větší rozdíly, uvedli organizátoři soutěže v tiskové zprávě. ČTK to sdělila mediální zástupkyně soutěže Eliška Crkovská.


Název soutěže IT-SLOT poukazuje na systém logických otázek, které se v testu týkají jednak informačních technologií, matematiky a logiky. Soutěž založila a pořádá Soukromá střední škola výpočetní techniky v Praze 9.


Podle jejího ředitele Martina Vodičky zvládá otázky z informatiky většina soutěžících s přehledem, zatímco u příkladů vyžadující logické myšlení a vlastní úsudek velká část studentů propadá.



Distanční výuka prohlubuje propast


„V letošním ročníku je tato propast ještě hlubší. Můžeme to jistě přičíst dlouhotrvající distanční výuce, ve které je učení více pasivní, chybí přímý kontakt s pedagogy, často i zpětná vazba a jakékoli hodnocení. Bohužel je stále patrnější, že měsíce strávené mimo školy budou této generaci dětí citelně chybět, jak ve znalostech, tak v celkovém přístupu ke vzdělávání,“ uvedl Vodička.


Deset předchozích ročníků soutěže bylo dvoukolových, letos museli organizátoři od prezenčního finále v budově školy na Proseku upustit. 


Vědomostní klání mezi registrovanými 2959 žáky z 85 škol napříč celou Českou republikou se konalo pomocí online testu ve dnech 14. až 19. ledna. Soutěžící test vyplňovali doma.


Absolutním vítězem 11. ročníku soutěže se stal žák ze Základní školy Uherský Ostroh ve Zlínském kraji. Pořadí nejlepších 50 řešitelů a jejich škol je vyvěšeno na webu soutěže. V první desítce se podle organizátorů umístilo pět děvčat a pět chlapců, kteří v minulých ročnících soutěže na předních příčkách obvykle převažovali. Soutěžily školy z 12 krajů, nejpočetnější skupiny zástupců měly Praha a Ústecký kraj, dodal Vodička.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger