JSNS: Souboj pravdy se lží v mediálním ringu. Kdo zvítězí?

sobota 15. května 2021 ·

Už po páté se v České republice koná šestitýdenní akce na podporu mediální gramotnosti s názvem „Týdny mediálního vzdělávání“ (10. května – 18. června), které pořádá vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni. Podruhé v online podobě.


„Mediální ring. Rozhodni, kdo zvítězí!“ akcentuje pomyslný souboj pravdy se lží a vliv rozhodování každého člověka na to, která strana nakonec získá ve společnosti převahu. Nabídka je určena nejen základním a středním školám, ale komukoliv, kdo má zájem posílit svou mediální gramotnost. Součástí je i uvedení nového pětidílného vzdělávacího pořadu Mediální ring 2, který volně navazuje na úspěšnou první řadu Kovyho mediální ring.


Veškeré informace a materiály jsou dostupné na audiovizuálním výukovém portálu jsns.cz/tmv 


„Dezinformace nejsou nějakým fenoménem současnosti. Úmyslné, účelové lži, záměrné vymýšlení nepravdivých zpráv a manipulace s fakty provázejí lidstvo po staletí. Co se ale výrazně proměnilo, je forma a rychlost, jakou se šíří. Sociální sítě představují pro dezinformace ideální živnou půdu. Dezinformace, konspirační teorie a poplašné zprávy jsou obrovským problémem současnosti, představují přímé ohrožení demokracie, lidských práv a svobod,“ vysvětluje ředitel JSNS Karel Strachota, proč se JSNS ve svých vzdělávacích aktivitách tomuto fenoménu už řadu let věnuje, a pokračuje: „Napříč světem patří mezi dezinformační esa hyperpopulističtí, demagogičtí a autoritativní politici, kteří dezinformační a manipulativní obsah mistrně využívají. Bývalý americký prezident Trump je takovým pěkným příkladem. Máme i tuzemské dezinformační politické hvězdy, obratné notorické lháře – stačí pohlédnou směrem na Hrad, do Strakovy akademie nebo do Parlamentu. Dezinformace se také staly zbraněmi. Raketomety Kaťuše nahradily trollí továrny, které zaplavují prostředí internetu sofistikovaně cíleným obsahem. Dezinformační operace jsou součástí vojenských doktrín.“



Nový pořad Mediální ring 2 volně navazuje na úspěšný Kovyho mediální ring


Žhavou novinkou portálu je pětidílný vzdělávací pořad Mediální ring 2. Volně navazuje na úspěšný Kovyho mediální ring, který JSNS publikoval v roce 2019. Každý z dílů se odehrává v prostředí vybrané sociální sítě a věnuje se následujícím tématům: 1. Internet a média, 2. Zpravodajství, 3. Dezinformace, 4. Reklama, 5. Kyberbezpečí. Druhou sérií pořadu provází diváky dva teenageři Lucie a Matyáš a hlas herce Jana Dolanského. V roli vysvětlujícího rádce vystupuje spolu s Kovym nově také novinář Martin Veselovský (DVTV).


Jednotlivé díly pořadu se věnují fenoménům, jakými jsou například sociální sítě, sociální bubliny, digitální stopa, kyberbezpečnost, radikalizace v online prostředí a její dopad v prostředí reálném, dehonestace médií a novinářů, zastrašování a narůstající agresivita vůči nim, dezinformace nebo propaganda. Obsah pořadu reaguje i na skutečné kauzy, které v posledních několika letech rezonovaly českou společností (např. „důchodce-terorista“ Balda, vražda novináře Jána Kuciaka, dezinformace související s koronavirem, pád civilního letadla MH-17 na Ukrajině, zneužití 39 dětí skautskými vedoucími „Piškotem a Meluzínem“ ad.)


“Poslední složitý rok byl pro dezinformace doslova živná půda a lidé se k nim uchylovali z různých důvodů. Historicky vzato k epidemiím dezinformace neodmyslitelně patří. Z mnoha příkladů třeba Morové povstání v Moskvě — výstižná, a zároveň znepokojivá historická lekce. Prostředí se mění rychle. Mozek pomalu. Věda je nudná a složitá. Bludy často šťavnaté a prosté. Největší nebezpečí mediální ´negramotnosti´ spočívá ve zranitelnosti, naivitě a nekritičnosti,” uvádí úspěšný youtuber Karel „Kovy“ Kovář, který se dlouhodobě aktivně podílí nejen na edukaci v oblasti témat souvisejících s mediální gramotností, ale například i v oblasti moderních dějin.


„Věřím, že stejně jako první řada pomůže pořad Mediální ring 2 zatraktivnit probírání mediální výchovy. Ta je v podstatě nauka o kritickém myšlení. Dokázat si při čtení jakékoliv informace na internetu klást kritické otázky je základ. Tušit, odkud informace pochází, kde ji čtu, kdo ji napsal, co je to za médium, novináře, jestli má nějakou autoritu/tradici… Může to být těžkopádné téma. Odlehčená videa s vysoce odborným materiálem JSNS mají potenciál pomoci učitelům s přípravou hodin, a to je skvělé,” vysvětluje Kovy svou motivaci zapojit se i do natáčení druhé série.



Online debata “PRAVDA vs. LEŽ” s předními českými novináři a mediálními odborníky


Dne 18. května v 10 h. také proběhne živý stream debaty na téma PRAVDA vs. LEŽ, jejímiž hosty budou: novináři Lenka Kabrhelová (Český rozhlas) a Martin Řezníček (Česká televize), odborník na dezinformace Jakub Kalenský (Atlantic Council) a investigativní reportér Janek Rubeš. Role moderátora se zhostí Robert Čásenský. Živé vysílání bude možné sledovat ve veřejné události na Facebooku nebo stránce jsns.cz/tmv, kde bude posléze uložen i záznam celé debaty.


“Trvající pandemická situace opět přesunula celé Týdny mediálního vzdělávání do online prostoru. Debaty novinářů se studenty ve třídách, které slavily úspěch v předchozích ročnících, jsme tak museli, stejně jako v loňském roce, vynechat. Vyučující a studenti ale ani tentokrát nepřijdou úplně zkrátka, protože jsme oslovili přední české novináře a mediální odborníky, kteří budou debatovat v přímém přenosu na téma pravda versus lež. Srdečně zveme všechny, které zajímá, proč máme tendence věřit dezinformacím, jak rozeznat pravdu od lži nebo proč a jak sebou nenechat manipulovat,“ uvádí Sandra Telenská z JSNS, která už čtvrtým rokem projekt Týdnů mediálního vzdělávání koordinuje.



Bonusové materiály pro školy


Veškeré materiály a aktivity jsou na audiovizuálním výukovém portálu JSNS.CZ pro vzdělávací účely k dispozici zdarma. Pro školy, které se do akce zapojí, má organizátor připravený balíček materiálů k mediálnímu vzdělávání jako dárek.



Na téma dezinformací poukáže i osvětová kampaň


Přesah akce z prostředí školní výuky směrem k veřejnosti podpoří osvětová kampaň, jejíž součástí je i rozhlasový spot a video znělka, ilustrující souboj Pravdy a Lži v mediálním ringu, jimž propůjčil hlas sportovní komentátor Robert Záruba.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger