Stáňa Seďová: Na doučovací tábory zdarma nedorazila až čtvrtina dětí

pondělí 12. července 2021 ·

Rodiče dětí, kteří nestihli své ratolesti přihlásit na doučovací kempy financované ministerstvem školství, mají smůlu. Všechny jsou beznadějně zaplněné. O to větším překvapením je, že první dny od zahájení se organizátoři musí potýkat s vysokými počty dětí, které bez omluvy nepřijdou. Instruktoři čekají zbytečně, jídlo se vyhazuje, pořadatelé si už nyní dělají starosti s vyúčtováním, protože se neví, kdo nevyužité služby zaplatí.


Zdroj: Novinky.cz 8. 7. 2021


Letních doučovacích kempů, které mají dětem vynahradit dlouhou distanční výuku, se podle kapacit může zúčastnit až 100 tisíc dětí. Jejich organizátorům po celé zemi v rámci mimořádné dotace vyplatilo ministerstvo školství s ministerstvem financí 270 milionů korun. Jenomže hned na začátku se objevil zádrhel, přesněji řečeno státní svátky. A tak na některé doučovací kempy nedorazila někde čtvrtina, jinde i víc dětí. Bez odhlášení, bez omluvy.


„V uplynulých dnech, které vycházely na státní svátky, nepřišla a nijak nebyla omluvena zhruba čtvrtina přihlášených z naší kapacity 150 dětí. Dnes je to o něco lepší, z těch čtyřiceti neomluvených přišlo deset. Ale třicet dětí, bez jakékoli omluvy absence, opět ne,“ řekl Právu Martin Dušek ze společnosti Pobyty pro školy, která organizuje doučovací kempy.


„Je to pro nás pochopitelně problém, instruktoři jsou na místě a do osmi hodin čekají na všechny děti, než začne program. Takže jednak to zbytek skupin brzdí, někteří instruktoři zůstanou takzvaně plonkoví, takže jim rychle vymýšlíme náhradní činnost nebo je posíláme domů,“ upozorňuje Dušek.„Stejně je to i s jídlem, které je také v ten den připraveno na počet přihlášených dětí, a nezbývá než ho vyhodit,“ dodal Dušek.


„Někdo to musí zaplatit, v tomto případě ministerstvo. Ale je to opravdu škoda, protože je to zbytečný výdaj, a navíc děti, které se kapacitně nedostaly, musí sedět doma a ty, které jsou přihlášené, nepřijdou ani je rodiče neomluví. Mají k tomu zřejmě asi přístup, že když je to zadarmo, možná si toho tolik neváží a nemají potřebu dítě omluvit. Nehrozí jim za to žádné sankce, nepřijdou o žádné peníze, tak se neobtěžují,“ dodává organizátor kempů.



Ráno volají náhradníkům


Stejného názoru je i Adéla Jaucová ze společnosti SportJoy, která je jedním z největších pořadatelů táborů v Praze. „Je to skutečně hrozné. Trochu jsme s tím počítali, že k tomu mohou lidé přistoupit lehkomyslně, když jsou tyto tábory zadarmo, ale toto jsme nečekali. Dokonce nám někteří rodiče vyčítali, že děláme tábory ve sváteční dny,“ zlobí se organizátorka.


„Tím, že jsme v podstatě největší, na celé léto máme kapacitu 2800 dětí, dělali jsme na své náklady i rozsáhlou reklamu, takže máme velké množství náhradníků. Uplynulé dny jsme to tedy vyřešili tak, že hned ráno měli instruktoři povel obvolat náhradníky, ti sbalili děti a přijeli. Tito rodiče byli šťastní a velmi vděční,“ řekla Jaucová. Některé jejich skupinky se musely vyrovnat i s nečekanou třetinovou neúčastí.


Podle jejích slov s tímto problémem bojují v podstatě všichni organizátoři doučovacích táborů zdarma, ale v mnohem horší situaci jsou ti menší, kteří nemají dlouhé seznamy náhradníků a nevědí, jak bude vypadat následné vyúčtování ministerstvu. Zda to nebudou muset hradit z vlastních zdrojů.


„Některé části dotace není ani možné vracet, třeba náklady na jídlo. Zatím není jasné, jak přesně bude fungovat vyúčtování. Se vším jsme se poprali, máme pro děti připravené doučování zábavnou formou, hry, sporty. Chceme, aby si to užily a vynahradily si čas, kdy seděly doma,“ dodala šéfka agentury, která se pořádání dětských táborů věnuje od roku 2013.


Ministerstvo školství zatím situaci s organizátory neřeší. Vratná kauce, ze které by se náklady za neomluvenou účast dítěte strhávala, podle nich nepřipadá v úvahu. „MŠMT zatím žádnou zpětnou vazbu po prvním týdnu neobdrželo. Co se týče otázky kauce či zálohy, pak podmínka bezplatnosti byla jedním z pilířů vypsané výzvy, do které se jednotliví organizátoři hlásili. Žadatelům bylo doporučováno, aby si zajistili náhradníky, případně aby kemp otevřeli pro větší počet dětí,“ sdělila Právu tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger