Daniel Fryer: REBT – Chytrý plán

sobota 28. srpna 2021 ·

Nedávno jsme informovali o knize Daniela Fryera Racionálně-emoční terapie. Překonejte myšlenkové pasti. Dnes přinášíme alespoň malou ukázku.


Nezáleží na tom, co se ti stane,

ale na tom, jak na to reaguješ.

Epiktétos


…V úvodu knihy jsme si vysvětlili základní schéma racionálně-emoční behaviorální terapie (REBT). Na počátku je spouštěč (A – anglicky activating event), na jehož základě si tvoříte přesvědčení (B – beliefs) a to má konkrétní důsledky (C – consequences). Možná si vzpomínáte, že člověk své přesvědčení zpochybňuje (D – disputing), což nakonec vede k efektivnímu racionálnímu pohledu (E) na původní spouštěč. Ta písmena tam, jak už také víte, máme proto, že na ně v angličtině začínají jednotlivé pojmy, takže se celému schématu říká „abecední model duševního zdraví“. Zanedlouho se mu budeme věnovat blíže. V zásadě jím chceme říct následující: vždy existuje nějaký podnět a nějaká reakce na něj. Mezi podnětem a reakcí probíhá určitý myšlenkový proces.


V něm podle zásad racionálně-emoční behaviorální terapie vždy hraje roli nějaký požadavek a následně další stadium (nebo jejich kombinace): přehnaná dramatizace (hrůznění), nízká frustrační tolerance („tohle nezvládnu“) či nadávky, urážky a ponižování (ať míří na sebe sama, na ostatní nebo na celý svět).


Během následujících kapitol a týdnů se naučíte, jak uchopit konkrétní problém a zapracovat na jeho řešení pomocí abecedního modelu REBT. Naučíte se, jak zjistit, ke kterému z nezdravých typů myšlení máte tváří v tvář k tomuto problému sklon, a pak si k němu vytvoříte zdravou alternativu. Pak bude následovat série cvičení, která by měla nezdravá přesvědčení oslabit a naopak posílit ta zdravá. Krůček po krůčku se tak budeme přesouvat od jednoho způsobu myšlení (toho nezdravého) k jinému, tedy zdravému.


Ale než se dostaneme k samotnému jádru věci, dovolím si vysvětlit pár základních nezbytností.


Základní myšlenka REBT se shoduje se základní myšlenkou této knihy: člověku ve skutečnosti neškodí to, co ho v životě potká, ale to, jak se k těmto událostem staví a co si o nich myslí.


To odpovídá citátu z úvodu této kapitoly – moudrá slova vycházejí z řecké stoické filosofie, přesněji z učení jednoho konkrétního stoika. Jmenoval se Epiktétos, žil v letech 55–135 našeho letopočtu a má svou stránku dokonce i na Wikipedii.


Jestliže tedy přemýšlíte, cítíte a jednáte způsobem, který se vám nelíbí a nedaří se vám to změnit, není příčina v samotné události, ale v tom, jak ji sami sobě vykládáte. Změňte tohle pojetí a rázem se změní i vaše myšlení, cítění a jednání. Tím pádem vás nic a nikdo nenaštve, z nikoho a ničeho nepropadnete úzkosti ani depresi, nikdo a nic vás nedožene k alkoholu, drogám a dalším únikovým cestám.


Pozor: netvrdím, že se zlé věci nedějí a nemají žádný vliv, protože to není pravda – dějí se a mají. Ale je to jen vliv, nic víc. Ano, čím horšímu problému čelíte, tím ten vliv může být výraznější. Ale pořád je to jenom vliv.


I v těch nejhorších a nejobtížnějších situacích pořád zůstáváte u kormidla svého osudu, pořád ho dokážete chytit, i když máte pocit, že vám klouže z ruky – stačí se zamyslet nad tím, jak tu obtížnou situaci sami sobě vykládáte. 


Jak prohlásil kapitán Jack Sparrow: „Problém není problém. Problém je, jak se k tomu problému stavíš.“ 


Nevěříte? Tak já vám to vysvětlím.“ …


(str. 122–124)


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger