Data vám prozradí vše. 6 důvodů, proč se je učit interpretovat a pracovat s nimi

pondělí 9. srpna 2021 ·

Doba je nejistá a zdá se, že k jakékoliv změně dojde velmi pozvolna. Jedno ale jisté je: svět se čím dál tím víc posouvá do online prostředí. Umět si poradit s množstvím dat a informací, které k nám virtuálně doputují, tak nabývá na důležitosti.


Zdroj: www.ucimse.cz 26. 6. 2021


Data ovlivňují to, jak vnímáme svět, ale i jak svět vnímá nás. „Data mají vliv na boj s pandemií, na volební preference politických stran anebo třeba na to, do čeho lidé investují svoje peníze,“ říká úvodem Lubomír Husar z LovelyData „Naučit se s daty efektivně pracovat se postupně stává základní dovedností, stejně jako čtení a psaní,“ dál upozorňuje.



1. Buďte svým vlastním pánem a vytvořte si vlastní názory


Internet se přímo hemží daty a studiemi, které popisují, jak je na tom třeba zrovna naše země s (ne)zvládnutím pandemie. „Rozumíte ale skutečně všem datům, na která narazíte? Dokážete si z nich sami udělat závěry, nebo se musíte spoléhat na interpretaci někoho jiného? A nebylo by lepší si je umět uspořádat sami tak, jak je to pro vás nejlepší, nejpřehlednější, nejrelevantnější?“ ptá se Husar. Pracovat s daty je zkrátka schopnost, která se teď hodí víc než kdy jindy. A v budoucnu tomu nebude jinak.



2. Seberozvoj jako celoživotní proces


Aktuální pandemie výrazně omezila přímé kontakty a mnoho lidí zůstalo doma. Aktivit, které tak můžeme provozovat, tolik nezbylo. Co se získaným časem navíc? „Chleba se peče, uklidit už jste taky stihli, děti mají zrovna online lekce… Teď je řada na vás. Využijte získané chvíle naplno a posuňte se se svými kariérními možnostmi dál,“ radí Husar a pokračuje: „Pokud vás zajímají data, lepší příležitost pustit se do studia dost možná nebude.“



3. Šetřete svůj čas


Čas je jednou z nejdůležitějších komodit nás všech. Ač se jej snažíme ohýbat, vždy plyne neustále vpřed. „Naučit se správně číst a vyhodnocovat data nám v mnoha ohledech může významným způsobem pomoci. Na pracovišti i v běžném životě. Jejich správná interpretace nám nejenže ušetří čas, zefektivní naše jednání, ale také nám může pomoct odvrátit případné hrozby. Příkladem lze uvést celosvětovou pandemii koronaviru, v rámci které na nás data proudí neustále,“ podotýká Husar.



4. Změny na pracovním trhu


Pracovní trh se neustále proměňuje a s aktuální krizí to platí několikanásobně. „S nadsázkou se dá říct, že kdo měl včera práci, bude se muset zítra podívat po jiné, protože jeho obor zamířil úplně jinam. Jsou ale obory, které jednoznačně nabírají na síle a důležitosti,“ říká Lubomír Husar a pokračuje: „Mezi takové patří ty, které využívají data, ať už se jedná o Python, Excel, SQL, Power BI, R nebo třeba Tableau.“



5. Buďte o krok napřed


Mladší generace jsou novými technologiemi fascinované, dennodenně je používají a snad nikdo si bez nich už život nedokáže představit. Naučit se správně v informacích i datech číst a používat je není složité, ale je potřeba tomu věnovat určitý čas. „Nejenže tak různé generace mezi sebou udrží krok, ale co se technologické gramotnosti týče, orientace v nich a schopnost je správně vyhodnocovat nás udrží vždy o krok napřed,“ podotýká Husar.



6. Bezpečně online a z pohodlí domova


Možná máte už sezení u počítače plné zuby. Na druhou stranu, online prostředí představuje v současné situaci nejbezpečnější variantu, jak neztratit kontakt s aktuálním děním a rozšířit svoje znalosti. Vhodnou volbou jsou proto kvalitní a co nejpřínosnější online kurzy. Díky nim minimalizujete počet možných osobních kontaktů a zůstanete v pohodlí svého domova.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger