Jaroslav Mašek: První školní den v životě učitele

úterý 31. srpna 2021 ·

Jak učitelé prožívají první školní den? Na co v něm nezapomenou? A dokážou jej zachytit a podělit se o svůj příběh s ostatními?


Zdroj: www.rvp.cz 25. 8. 2021


K tématu jednoho dne v životě člověka se vracím poměrně často. Jeden den v životě studenta či Jeden den v životě naší školy jsou má oblíbená témata, která často nabízím svým žákům v našich multimediálních projektech. Nikdy se přitom nejedná o totožný den. Žáci, kteří si toto téma vyberou, zachycují den, který jim nejvíce vyhovuje, kde se většinou něco zajímavého děje.


Co kdyby se tentokrát jednalo o stejný den a tím dnem byl první den školního roku? Pak by ovšem stálo za to nabídnout toto téma nejen žákům, ale také učitelům. Nebo možná právě jim.



První školní den v životě učitele


Jak učitelé prožívají první školní den? Pokaždé stejně, nebo vždy trochu jinak? A dokážou jej zachytit v jakékoliv podobě a budou ochotni se o svůj příběh následně podělit s ostatními?



Můj první školní den


Letošní první školní den zažiju jako učitel podesáté. V roli třídního učitele pak počtvrté a zároveň naposled se svou současnou třídou. Přemýšlím, co udělám letos jinak, lépe, co vynechám, čím své žáky překvapím tentokrát a čím jim udělám radost. Nemám ještě úplně jasno ve všech věcech, které chci provést, vím ovšem, na co nechci zapomenout.



10 věcí, na které nezapomenu první školní den


1. Usmívat se

2. Žertovat

3. Překvapit

4. Udělat radost

5. Inspirovat

6. Hrát si

7. Víc naslouchat

8. Změnit rutinu

9. Dokumentovat

10. Sdílet


Samozřejmě mám i letos připraven dlouhý seznam všech formálních náležitostí, které musím se svými žáky během prvního dne projít. Osekal jsem jej ale na minimum. Mám v plánu si s nimi víc povídat a celkově si užívat společně strávený čas, také proto, že je to letos naposled.


A na co jste nezapomněli první školní den vy? Jaký byl váš první den tohoto školního roku? A také, jaké technologie jste během něj využili? Podělte se o svůj příběh na našem padletu.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger