Platforma Začni učit! řeší nedostatek učitelů – láká lidi z praxe, pomáhat bude ale i nováčkům za katedrou

úterý 24. srpna 2021 ·

Snazší cestu k učitelství mají ode dneška lidé, kteří nestudovali na pedagogické fakultě. Výrazně lepší podpory se dočkají i začínající učitelé. Oběma těmto skupinám pomůže organizace Výluka, která ve spolupráci s experty z Česko.Digital představila novou verzi platformy Začni učit! 


České školství se potýká s řadou problémů: už teď v něm chybí přes 6 000 pedagogů a v blízké budoucnosti by to měl být téměř dvojnásobek. Třetina začínajících učitelů navíc zvažuje v této profesi skončit. V boji proti těmto pochmurným statistikám pomáhá od loňského roku platforma organizace Výluka díky webu www.zacniucit.cz. Teď vznikla ve spolupráci s Česko.Digital jeho nová podoba, která pomůže lidem, kteří chtějí učit, i začínajícím učitelům. 


S cílem dostat do školství lidi z praxe pomáhá Začni učit! několika způsoby. „Tím prvním je umožnit lidem vyzkoušet si učení nanečisto. Připravili jsme proto týdenní program, díky kterému zažijete přípravu školní hodiny, samotné učení i reflexi se zkušeným pedagogem,“ vysvětluje šéfka Výluky Jana Fryzelková. Ti, kteří si potvrdí, že je pro ně učitelství smysluplné povolání, ještě nemusí mít vyhráno. Další bariérou může být doplnění pedagogické kvalifikace. 


„Nový web lidsky shrnuje džungli vyhlášek a paragrafů. Brzy navíc spustíme interaktivního průvodce, který poradí, jakou si musíte doplnit kvalifikaci. Výsledky budou ušité na míru – systém bude brát v potaz vaše dosavadní vzdělání i předměty, které chcete učit,“ doplňuje Michal Voráč. Ten jako dobrovolník z Česko.Digital řídil redesign webu i vývoj interaktivního průvodce. 


Vedle lákání nových učitelů je stejně důležitá i podpora začínajících učitelů. Spoluzakladatelka Výluky Sandra Ort Feyglová vysvětluje: „Začátky za katedrou jsou nesmírně těžké. Velká část začínajících učitelů ze školství odchází a polovině pedagogů hrozí vyhoření. I proto realizujeme program Zauč se! Jde o celoroční setkávání pedagogických nováčků, kteří společně prochází supervizemi, workshopy i víkendovými setkáními.“ Na novém webu jsou přihlášky do tohoto programu, který je od tohoto školního roku v nové podobě, a chystá se i sekce tipů a triků pro učitelské začátky. 


Jana Fryzelková už má další nápady, jak Začni učit! rozvíjet. Přibýt by mělo přímé propojení uchazečů o práci s řediteli a spoustu dalšího. Leitmotiv ale zůstává podle jejích slov stále stejný: „Věříme, že jen spokojení a motivovaní učitelé mohou mít spokojené a motivované žáky. Proto se takové lidi snažíme dostat do českého školství.“ 


Třičtvrtě roku spolupráce mezi Česko.Digital a organizací Výluka hodnotí Chief Delivery Officer Česko.Digital, Romana Pokorná: “Začni učit! je pro mne prototypem partnerské i proaktivní spolupráce. Jsem vděčná za všechny dobrovolníky, kteří pomohli projekt rozvíjet i za organizaci Výluka, se kterou jsme se na projektu mohli od jeho inkubace po spuštění www.zacniucit.cz hodně naučit. Jsem ráda, že tak můžeme společně napomáhat českému školství.” 




___________________________


Výluka je organizace, která od roku 2016 pomáhá učitelům a učitelkám na začátku kariéry – podporuje je od prvních myšlenek na pedagogickou kariéru po budování komunity začínajících pedagogů. Proto pořádá workshopy, supervize i celoroční programy. 

Více o Výluce naleznete na www.vyluka.org 


Česko.Digital je komunita IT profesionálů, kteří pro-bono pomáhají neziskovým organizacím, samosprávě i státu dělat Česko lepším místem k životu. Od svého založení v květnu 2019 sdružila přes 4 000 vývojářů, designérů, projektových a produktových manažerů a marketérů. 

Více o Česko.Digital na www.cesko.digital


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger