Michaela Štáfková: Osmero, aby se z doučování nestalo stigma

úterý 7. září 2021 ·

Jak doučování podat žákům nezraňujícím způsobem? Jak nastavit atmosféru ve škole, aby se doučování nestalo stigmatem, ale naopak novou příležitostí? Jak komunikovat s rodiči a přesvědčit je o benefitech doučování pro jejich děti?


Zdroj: doučování.edu.cz


 

1. Doučování není za trest 


Rozvíjejte ve škole atmosféru spolupráce – aneb, my jsme tu pro vás, aby vás vzdělávání bavilo, abyste měli chuť se učit nové věci, chceme předávat nové vědomosti a nechceme vás trestat za to, že něco neumíte. 



2. Chybovat je lidské


Je v pořádku a běžné, že každý žák / každá žákyně neumí učební látku dokonale a není zapálen(a) pro všechny předměty ve škole. Jinými slovy sdělte žákovi, že si může dovolit něčemu nerozumět, něco hned nepochopit, může si dovolit něco hned nevědět. 



3. Zkuste motivační slogany na nástěnky 


— Největší chybou v životě člověka je: bát se, nějakou chybu udělat. 

— Když neznáš – naučíme tě. Když nerozumíš – vysvětlíme ti. Když už nemůžeš – pomůžeme ti. Když nechceš – rozejdeme se. (Tomáš Baťa) 

— Chyba není žrádlo, chyba je kámoš. (Plus obrázek z filmu Hledá se Nemo, škola žraloků, dětí dobře znají.) 

— Utíkat před svými problémy a před tím, co nám nejde, je závod, který není možný vyhrát. 

— Ať už si myslíš, že něco dokážeš nebo naopak nedokážeš – vždy budeš mít pravdu. Vyber si raději to první. 

— Když o něčem dokážeš snít, dokážeš to i udělat. (Walt Disney) 

— Chcete být úspěšní? Věnujte se tomu, čeho s nejvíce bojíte. 

— Největším vítězstvím není to, že už nikdy neselžete, ale to, že po každém pádu znovu vstanete. (Confucius) 

— Směr je důležitější než rychlost – pokračuj tak, jak ti to jde, nemusíš jet rychlíkem do cíle. Pokud potřebuješ pomalejší tempo, řekni si o něj – ale drž směr (cíl). 

— To, že je někdo jiný, neznamená, že je špatný. (Marie Terezie) 

— Neselhal jsem 10 000krát. Našel jsem 10 000 způsobů, které nefungují. (Thomas Alva Edison) 



4. Vyskočte za zajetých kolejí 


Když změníte svůj názor na konkrétní předmět ve škole, tak se změní i ten samotný předmět. Např. když přestanete věřit tomu, že je fyzika těžká, začne vás tento předmět více bavit. Zkuste to. 



5. Doučování je bonus 


Předávejte žákům od začátku školního roku informaci, že doučování je bonusový program. Funguje to podobně jako u dospělých, kteří se celý život učí to – co neumí – co jim chybí – v čem cítí svůj osobní limit – ať už v práci nebo v osobním životě. Dospělí si dobrovolně platí semináře, konference, workshopy, přednášky, aby se naučili to, co neznají. Sebevzdělávání je celoživotní proces, za který jsou lidé oceňováni. Doučování je úplně stejný model. 



6. Příběhy táhnou 


Vyprávějte žákům příběhy ze života, které znáte z vyprávění, nebo které jste sami prožili. Není náhoda, že se často daří dosáhnout úspěchu těm, kteří neměli na růžích ustláno, těm, kteří se museli v dětství více snažit, těm, kteří na začátku neměli talent daný od boha, těm, kteří museli k dosáhnutí cíle věnovat více své energie, snahy, vůle, času než ostatní děti. 



7. Volte dobře slova


Zjistěte, čím je konkrétní dítě motivované, a podle toho pak můžete volit slova. Každý z nás dává preferenci jiným motivům – někdo cíli – výsledku (známka na vysvědčení), jiný zas samotnému procesu (učení je zábava, lepší než se doma nudit), jiné dítě zas dává přednost vztahům (chci udělat radost mamce, mám rád učitele, na doučování chodí i kamarád). 



8. Ujistěte žáky, že v tom, nejsou sami


Mluvte s nimi o době, která nebyla jednoduchá a kterou nešlo změnit. Omezení a opatření vedla k tomu, že na jaře 2020 byly uzavřené školy a po roce a půl se ukázalo, že zhruba 10 000 žáků ponese díky této době následky. Anebo taky nemusí, pokud se rozhodnou doučování využít. 




_______________________


Mgr. Michaela Štáfková, MBA, terapeutka, vedoucí psychologické a adiktologické ambulance pro děti, lektorka a koordinátorka projektů v NPI ČR



0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger