Zdeněk Brom: Přeber, odlož, nechej, doplň! aneb Meditace o revizi RVP ZV

středa 15. září 2021 ·

„Vždyť žáci neuslyší nic o buňce!!“ … „Bude zrušena výuka Newtonových zákonů!!“ …“Zase se bude škrtat učivo!!“… „Ty děti budou úplně hloupé!!“… Podobných stesků je možno v současné době plánované revize RVP ZV slyšet hodně. S dovolením se odpustím polemiku na téma, zda jsou citované obavy oprávněné, nebo jde jen o přehnané předtuchy.


Domnívám se totiž, že je třeba pohled na revizi RVP ZV i emocionální diskuzi o „mizení“ učiva změnit na věcnou debatu na téma: „Co je potřeba do učiva základních škol doplnit?“


„Vždyť na nové učivo nebudeme mít už vůbec čas!“ slyším z učitelských řad. A je to pravda. Právě proto je třeba nyní udělat to, co se občas dělává i doma. Přebrat šatník. To, co je stále k užitku, nechat a nosit dál, a to, co už je zbytečné, odložit. No, a samozřejmě dokoupit nové.


Vždyť ve fyzice, matematice, chemii, přírodopise atd. se událo mnoho objevů a lidské poznání se posunulo výrazně dál. Tento by ale měly přeci základní školy vzít v potaz. To je to nové, co by si mělo najít cestu do učiva základních škol.


V učitelské praxi to znamená udělat si důkladnou revizi učiva a některých školních výstupů. Pak rozhodnout, co ponechat jako skutečný neobejitelný základ, no, a co už dát např. jako rozšiřující učivo. Následně pak hledat, jak k tomuto základu připojit nové poznatky lidského objevování.


Newtonovy zákony jsou skutečně základ, takže si je každý učitel fyziky může dál ponechat ve svém repertoáru. Je ale skutečně nutné např. učivo – rovnováha na páce a pevné kladce? Není místo toho lepší hledat způsob, jak našim žákům přiblížit některé základy a objevy kvantové mechaniky na úrovni jejich schopnosti chápat? V ostatních předmětech, včetně přírodovědy a vlastivědy na I. stupni, je podobných věcí na zamyšlení také hodně.


A opět slyším oprávněnou připomínku: „A kde na to máme vzít čas při všech našich povinnostech?“ Ano, to je skutečně klíčová připomínka, která má celkem snadné řešení. Budeme se mu věnovat v pokračování článku.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger