Jak se dělá dobrá škola? EDUin s Českou televizí připravuje dokumentární seriál

sobota 16. října 2021 ·

Česká televize v těchto dnech začala natáčet nový dokumentární seriál „Jak se dělá dobrá škola?“. Šestidílná série vzniká v koprodukci EDUinu, autorem projektu a scenáristou je Tomáš Feřtek. 


Štáb v čele s režisérem Michaelem Kabošem v posledních dnech natáčel na pražské ZŠ Na Beránku. V dalších dílech pak seriál představí:

— ZŠ v Louňovicích pod Blaníkem

— ZŠ Mozartova v Olomouci

— ZŠ v Trmicích

— Gymnázium Přírodní škola v Praze

— Střední školu gastronomickou Adolpha Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou


Moderátorem a průvodcem v celém dokumentu je herec a režisér Jiří Havelka. Autoři seriálu původně plánovali jeho zařazení na nedělní večery po seriálu Ochránce, který aktuálně vysílá Česká televize. Cílem dokumentu je totiž ukázat i to, že problémy, které ukazuje Ochránce – děti s poruchami chování nebo segregované školy, už na některých školách umí řešit. Kvůli pandemii koronaviru se ale původně plánované natáčení muselo posunout. „Také chceme ukázat, že na reformu českého vzdělávání nemusíme čekat, ta už dávno probíhá. My tím seriálem říkáme, jak školy budou vypadat v budoucnosti,“ popisuje scenárista seriálu a předseda správní rady EDUinu Tomáš Feřtek.

 

Jednotlivé epizody proto ukazují různé školy a přístupy ke vzdělávání – velkou městskou základní školu, malou vesnickou, školu ve vyloučené lokalitě i gymnázium, kde se studenti učí většinu roku venku. „Základním sdělením seriálu je i to, že není jedna správná cesta k dobré škole,“ dodává Tomáš Feřtek. EDUin se podílel na záměru seriálu a natáčení spolufinancuje.


„V posledních letech se s kolegy intenzivně snažíme nacházet a medializovat inspirativní a věrohodné projekty, organizace nebo jednotlivce v celé šířce českého vzdělávání. Napsali jsme stovky článků o tom, jak a kde „to jde”, představili desítky skvělých učitelů. Televizní obrazovka nám umožní komunikaci k novému a většímu publiku, proto děkujeme Nadaci České spořitelny, že nový seriál můžeme natočit a pro příští rok připravit k vysílání,” dodává ředitel EDUinu Jan Dolínek. 


Poslední díly seriálu by měl štáb dotočit na začátku příštího roku. Termín uvedení záleží na datu, které určí Česká televize.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger