Digitálním světem bezpečně už od nižších ročníků ZŠ

čtvrtek 11. listopadu 2021 ·

Animovaný seriál V digitálním světě z portálu JSNS.CZ nabízí vyučujícím návod, jak mluvit o bezpečném pohybu v online prostoru i s mladšími školními žáky. 


Bezpečnost na internetu. Ochrana dat. Silná hesla. Kyberšikana. Sociální sítě. Online hry. Více času stráveného s technologiemi (nejen) během distanční výuky přináší zároveň otázky, jak o tématu chytrého a bezpečného pohybu v digitálním světě mluvit i s nejmladšími dětmi. A to i během výuky. Jak na každodenní pobyt v online prostoru vysvětluje srozumitelně seriál V digitálním světě.


Patnáctidílný seriál V digitálním světě skrze krátká dvouminutová animovaná videa otevírá poutavým způsobem témata, která se týkají života každého dítěte. Pro vyučující je pak v rámci lekcí připravena řada doprovodných materiálů vhodných právě pro výuku nižších ročníků ZŠ. Veškeré materiály najdou vyučující také přehledně ve stejnojmenné příručce V digitálním světě. Tu lze objednávat zdarma na portálu JSNS, kde je také zároveň i ke stažení v PDF formátu.


 

Inspirace pro vyučující


Metodiku, příručku a praktické návody na práci se sadou lekcí V digitálním světě představí JSNS vyučujícím i na webináři, který se bude konat 25. listopadu. Webinář je zdarma a primárně je určen vyučujícím nižšího stupně základních škol, kteří chtějí svoji výuku obohatit o lekce mediálního vzdělávání zábavnou a interaktivní formou. 


Lektoři Daniela Čechová a Tomáš Titěra se v něm zaměří na výzvy, se kterými se žáci konfrontují od počátku svého pobytu v online světě – bezpečí na internetu, sociální sítě a lajky, online hry, hesla, kyberšikana, ověřování informací a další. 


Registrace na webinář probíhá na portálu JSNS na adrese https://www.jsns.cz/vzdelavani-vyucujicich/seminare-kurzy 


Účast je vhodná pro učitele, vychovatele, metodiky prevence či knihovníky, kteří chtějí být dětem dobrými průvodci pro bezpečný a poučený pohyb světem médií a internetu.

 


Proč V digitálním světě


Původem francouzský animovaný seriál (v originále pod názvem #DansLaToile) je určen pro diváky mladšího školního věku. Přibližuje dětem prostředí „nul a jedniček“ a seznamuje je se základními pojmy a nástroji digitálního světa jako jsou vyhledávače, cookies nebo „lajky“. Vysvětluje principy tvorby bezpečného hesla, rozebírá důvody rodičovské kontroly a upozorňuje na nezbytnost ověřování informací. Otevírá i problematická témata jako jsou například projevy nenávisti a rizikového chování na internetu. 


Publikováním série V digitálním světě reagoval program JSNS na dlouhodobý nedostatek výukových materiálů v oblasti mediální výchovy na prvním stupni základních škol.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger