EDUin proměnil Klub zřizovatelů. Nově je pro všechny zdarma

pondělí 22. listopadu 2021 ·

Klub zřizovatelů, který EDUin organizuje od roku 2019, prošel letos na podzim proměnou. Jeho novou podobu na konferenci pro zřizovatele Lepší škola 2021 představil programový ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký.


„Klub zřizovatelů je nově pro všechny zdarma. Jedinou podmínkou ke vstupu je pro zřizovatele školy souhlas s Chartou Klubu zřizovatelů,“ vysvětlil Hřebecký.


Klub zřizovatelů je platformou pro sdílení zkušeností a know-how s ostatními obcemi a městy, které přistupují ke vzdělávání aktivně. Nabízí odbornou edukaci zřizovatelů, protože na podporu od státu se podle EDUinu nelze příliš spolehnout. EDUin pro členy Klubu zřizovatelů připravuje newsletter, EDUakademii pro zřizovatele nebo metodické materiály určené k inspiraci a pomoci samosprávám s progresivnějším řízením školství na svém území.


Konferenci pro zřizovatele letos EDUin organizoval počtvrté, po roční pauze způsobené pandemií koronaviru. Zřizovatelé si během dne vyslechli přednášky, které se zaměřily nejen na to, jak se pandemie ve školství odrazila. Výsledky šetření České školní inspekce shrnul náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys, analytik Václav Korbel z agentury PAQ Research představil závěry šetření dopadů koronakrize ve školství i důvody, proč se vyplatí zaměřit se na školní úspěšnost dětí a dosažení co nejvyššího stupně vzdělání. „Žák, který vychodí střední školu, odvede do státního rozpočtu za svůj život o dva a půl milionu korun víc než žák, který skončí se základním vzdělání,“ popisoval Korbel. 


Zřizovatelům, tedy například starostům obcí a měst nebo krajským radním, popsala základní komunitní role školy z pohledu ministerstva školství Martina Běťáková, vedoucí Oddělení podpory škol. 


Odpolední část konference patřila volitelným workshopům. Kromě ryze školních a školských témat se na konferenci objevilo i téma ohrožených dětí z pohledu multioborové spolupráce expertů v tzv. Případové konferenci. „Těší nás, že jsou obce a školy, kde případové konference znají a používají, a budeme také rádi, pokud se povědomí o této efektivní metodě rozšíří i tam, kde o ní dosud nemají povědomí," řekl Pavel Houška, odborný metodik v oblasti SPOD z Ministerstva práce a sociálních věcí. „Pokud školy využijí komunikaci se svými zřizovateli i k většímu propojení s pracovníky sociálně právní ochrany dětí, může to ve finále pomoci nejen dětem a jejich rodinám, ale také učitelům," dodal.


EDUin plánuje další ročník organizovat příští rok. Děkujeme partnerům, díky kterým konference mohla proběhnout – O2 Chytrá škola, Livesport, Prague Congress Centre, Řízení školy, Multip, Sevt a ICZ.



Záznamy přednášek z konference Lepší škola 2021


Tomáš Sedláček: Poučení z krize 


Ondřej Andrys: Distanční vzdělávání a řešení jeho dopadů


Václav Korbel: Nenaplňování vzdělávacího potenciálu a sociální problémy pohledem regionálních dat 


Martina Běťáková: Komunitní role školy 


Aleš Sedláček: Jak propojovat školu a mimoškolní aktivity 


Michaela Kučerová, Rút Veselá: Ideální doučování a podpora socializace 


Dana Hudečková: Doučování v praxi


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger