Financial Times zařadily český ScioLink mezi top technologické šampiony

středa 17. listopadu 2021 ·

Testovací aplikace ScioLink, který společně vyvinuly společnosti Scio a Born Digital, zvítězil v kategorii Počítačová bezpečnost a IT v soutěži TECH Champion 2021 deníku Financial Times.


Financial Times v soutěži TECH Champion 2021 ocenily nejzajímavější evropské projekty, které reagovaly na nastalou pandemii Covid-19 a kreativním přístupem, s využitím nových technologií a inovativních řešení, se pokoušely vypořádat s nečekanými výzvami. Hodnotitelé vybírali z více než stovky nominací, přičemž český projekt ScioLink se stal vítězem jedné z devíti kategorií s názvem Počítačová bezpečnost a IT (Cybersecurity & IT) a nechal za sebou jiné projekty, za kterými mnohdy stojí společnosti s miliardovými obraty v dolarech. (Přehled ostatních kategorií a nominovaných ZDE).


Financial Times v souvislosti se soutěží zmiňují, že podle analytiků odpovídala míra pokroku učiněného od druhého čtvrtletí 2020 standardní době 7 let. I proto si FT spolu se společností Workday stanovily za cíl identifikovat evropské společnosti, které nejlépe využily technologie k tomu, aby své podnikání přizpůsobily nastalé situaci. V případě ScioLink porotce nejvíce zaujalo zapojení umělé inteligence a robustnost systému zvládající naráz realizovat desítky tisíc testů.


ScioLink vznikal v průběhu loňského roku v reakci na epidemickou situaci a aktuální potřebu zajistit důvěryhodné online testování studentů. Jedná se o unikátní řešení v oblasti zabezpečených zkoušek s prvky umělé inteligence (podrobnosti v následujícím článku), které si bude moct vyzkoušet každý, kdo se v letošním školním roce rozhodne absolvovat online přijímací zkoušky na některou ze zhruba 80 fakult v České republice a na Slovensku využívajících Národní srovnávací zkoušky od Scio. Vedle nasazení ve školním prostředí bude ScioLink posléze k dispozici i firmám a dalším institucím, které řeší otázku věrohodného průběhu online testů nebo o podobném kroku uvažují, jako jsou například autoškoly, instituce s akreditačními programy nebo HR oddělení firem řešící nábor nebo vzdělávání zaměstnanců.



Umělá inteligence testuje, jak se univerzitní zkoušky vyrovnají se svou digitální proměnou


Zdroj: Financial Times


Na začátku letošního roku přerušily na několik minut telefonní síť na Slovensku přijímací zkoušky na vysoké školy. V době, kdy se šířil Covid-19, přešla česká vzdělávací společnost Scio, jež zajišťuje přijímací zkoušky pro více než 80 fakult českých a slovenských vysokých škol, od prezenčního konání testů k jejich online podobě. Během jedné ze slovenských zkoušek však tehdy používaný systém zajišťovaný třetí stranou na více než hodinu zkolaboval, což přimělo tisíce studentů volat na českou hot-line společnosti Scio.


„Bylo nám řečeno, že se na několik minut nebylo možné u jednoho poskytovatele dovolat na Slovensko, protože se 10 tisíc lidí rozhodlo zavolat do České republiky a zjistit, co se děje,“ říká Martin Drnek, manažer společnosti Scio. Tato epizoda byla jedním z řady problémů způsobených rychlým přechodem z fyzického do online světa, který pandemie odstartovala. Na internet se přesunula nejen výuka, ale i přijímací zkoušky prošly digitální změnou s cílem přizpůsobit se světu zasaženému Covidem.


Jedním z největších problémů přijímacích zkoušek je, že neexistují – nebo by neměly existovat – žádné druhé šance. Všichni uchazeči musí zkoušku skládat za stejných podmínek a ve stejný čas tak, aby zkoušky byly spravedlivé a aby nedocházelo k únikům otázek. Proto se nyní, kdy zkoušky nově probíhají i online, využívá umělá inteligence a technologie strojového učení k identifikaci a prevenci podvádění.


Po prvním roce pandemie, kdy testování a monitorování uchazečů o studium probíhalo s pomocí softwaru poskytovaného jinými společnostmi, vyvinula společnost Scio své vlastní řešení. Spojila se kvůli tomu s českým start-upem Born Digital, který v roce 2019 založil Tomáš Malovec a který se specializuje na techniky umělé inteligence a strojového učení. Kromě nejzákladnějšího problému, kterým je zajištění stability systému, je podle Drnka jednou z největších výzev přechodu na online zkoušky seznámení studentů se systémem, který možná nikdy předtím nepoužívali – jednak proto, aby mohli podat co nejlepší výkon a jednak proto, aby náhodou neudělali něco, co by mohlo být považováno za podvádění. Software s názvem ScioLink to řeší různými způsoby, dodává k tomu Malovec. 


Aby si studenti nemuseli stahovat software, který je bude během zkoušek sledovat, je vložen přímo do webové stránky zkoušky. Aby se ScioLink ujistil, že zkoušku provádí správná osoba, vyfotografuje pomocí webové kamery obličej kandidáta a jeho doklad totožnosti. Systém vyžaduje, aby účastník testu provedl 360stupňové nasnímání svého okolí pomocí webové kamery, a poté ScioLink sleduje jeho chování během testu prostřednictvím webové kamery spolu s dalšími systémy počítače, včetně mikrofonu. Pokud se kandidát dopustí jednání, které je považováno za podezřelé, software ho v reálném čase varuje. 


„Ve většině případů se lidé nesnaží podvádět. Jen nevědí, že dělají něco zakázaného. Například někdo zavolá a dotyčný zvedne telefon, může to být jen jejich matka, která se na něco ptá," říká Malovec. Pokud jsou upozorněni, mohou své jednání okamžitě napravit. Pokud se však někdo pokouší podvádět, model umělé inteligence společnosti Born Digital má různé způsoby, jak ho odhalit. Dokáže zjistit, zda jsou v místnosti přítomni další lidé, byl vycvičen k rozpoznání, zda má někdo na uších sluchátka, která mu podávají informace, dokáže také rozpoznat zakázané pomůcky, jako jsou knihy nebo zařízení, například chytré telefony a kalkulačky, což podle Malovce nebylo jednoduché. „Telefon je často jen černý obdélník, takže to není snadné. S takovými věcmi jsme si během vývoje hodně hráli," říká.


Software společnosti Born Digital sám o sobě nerozhoduje o tom, zda někdo podvádí. Místo toho upozorňuje zkoušející na okamžik během zkoušky, kdy došlo k potenciálnímu porušení pravidel. To hodnotiteli umožňuje prohlédnout si záznam incidentu, aniž by musel procházet hodiny jinak bezchybného průběhu zkoušky. Malovec říká, že studenti budou „vynalézaví“, pokud jde o obcházení monitorovací technologie, ale upozorňuje, že software se stále učí. Předpovídá také, že univerzity budou stále více využívat online testy, a že toto je pouze začátek období změn.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger