Mediální výchova s ČTK – to jsou online workshopy pro žáky i kurzy pro učitele

pondělí 27. prosince 2021 ·

Akademie ČTK, vzdělávací a mediální centrum národní zpravodajské agentury, nabízí školám dvě možnosti, jak obohatit hodiny mediální výchovy.


Zdroj.


Žákům základních a středních škol je určený online workshop Továrna na zprávy aneb Jak funguje ČTK, ve kterém se hravou formou dozvědí vše základní o tiskové agentuře a práci četkařských novinářů.


Speciálně pro učitele pak Akademie ČTK připravila celodenní seminář o fungování médií s důrazem na práci veřejnoprávní tiskové agentury. Vloni získal kurz Jak vzniká zpráva akreditaci MŠMT o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků.


Učitelé se na semináři dozvědí, jak zprávy v ČTK vznikají, jak se ověřují, jakou mají podobu a co se s nimi děje v dalších médiích. Dostanou tipy, jak napsat dobrý titulek nebo interview, jaký jazyk používat, aby byla zpráva srozumitelná a čtivá, sami si vyzkouší zprávu napsat. Mnozí si právě praktických cvičení cení nejvíce; pomáhá jim to lépe pochopit pohled novinářů.


Pedagogové nahlédnou i za oponu každodenní práce novinářů v Četce – zúčastní se ranní porady editorů, prohlédnou si newsroom, setkají se s šéfredaktorkou.


Seminář je určen učitelům základních a středních škol, kteří se věnují mediální výchově, ale i všem, kdo chtějí sami poznat, jak to v takové „továrně na zprávy“ chodí. Vše, co se na semináři naučí, mohou využít nejen při hodinách mediální výchovy, ale třeba při tvorbě školního časopisu nebo webu. Navíc po absolvování kurzu získají na deset dnů přístup do Infobanky ČTK zdarma.


Po koronavirové pauze hodlá Akademie ČTK organizovat mediální semináře pro učitele pravidelně jednou za měsíc. Říjnový termín už je obsazen, na listopad zůstávají poslední místa; Akademie už plánuje vypsání prosincového termínu. Aktuální informace najdou zájemci na webu Akademie ČTK.


Nabídku mediálního vzdělávání rozšiřují i exkurze do historické budovy ČTK v Opletalově ulici v Praze 1. Prohlídka s výkladem trvá 60 až 90 minut a žáci se na ní seznámí s historií ČTK, prohlédnou si newsroom a dozví se zajímavosti ze zpravodajství ČTK. Exkurze je pro školy zdarma.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger