Devět z deseti dětí pociťuje obavy o přírodu. Každé šesté o ní přitom nemá dostatek informací. Pomoci chce nový projekt Čtení pomáhá přírodě

sobota 30. dubna 2022 ·

Sonda Čtení pomáhá zjistila, že pro české děti a dospívající hraje příroda významnou roli. Oceňují hlavně čistý vzduch, ticho a klid. Nejvíc jim vadí klíšťata. Informace čerpají z dokumentů a sociálních sítí, o přírodě si čte necelá třetina. Každý šestý dotázaný má pocit, že nemá dostatek informací o tom, jak přírodu chránit. Na tato zjištění reaguje Čtení pomáhá, spojuje síly se společností RD Rýmařov a spouští iniciativu Čtení pomáhá přírodě. Ta pomůže dětem zorientovat se v otázkách ochrany přírody a nabídne jim knihu jako vhodný zdroj informací. Děti navíc čtením vysází Les Čtení pomáhá.


Charitativní projekt Čtení pomáhá realizoval na jaře 2022 u příležitosti Dne země sondu mezi tisícovkou českých dětí a dospívajících. Cílem bylo zjistit, jaký vztah mají k přírodě. Sonda ukázala, že pro mladé je pobyt v přírodě velmi důležitý. Oceňují přitom hlavně čistý vzduch (80 % respondentů), klid (80 %) a ticho (64 %). Vadí jim tam ale klíšťata (55 %) a mají strach z nebezpečných lidí (37 %) a nepříznivého počasí (25 %).


Šestina mladých má pocit, že nemá o přírodě a způsobech, jak ji chránit, dostatečné informace. Nejčastěji uváděnými zdroji, z nichž čerpají, jsou dokumentární filmy (42 %) a sociální sítě (35 %). Četbou si obzory rozšiřuje pouze 30 % z nich. Devět z deseti dotázaných někdy pocítilo strach o přírodu a její budoucnost. Některé děti by v typickém českém lese hledaly třešně, kukuřici nebo psa dingo.



Děti mohou čtením pomoci přírodě


Čtení pomáhá proto reaguje na výsledky sondy a spolu s největším českým dřevostavitelem RD Rýmařov startuje projekt Čtení pomáhá přírodě. Jeho cílem je děti edukovat a ukázat jim knihu jako vhodný zdroj informací o tématech spojených s přírodou.


„Dětem, které mají pocit, že nemají dostatek informací, chceme pomoct dostat se k nim. Děti, které je čerpají z televize a internetu, chceme přivést ke knize tak, jak to Čtení pomáhá dělá již deset let,“ vysvětluje cíle nové iniciativy Martin Roman, zakladatel Čtení pomáhá, a dodává: „Největší novinkou je ale přímé propojení četby knih o přírodě s výsadbou lesa v Podkrkonoší u Trutnova. Jak rychle se bude rozrůstat, je přitom v rukách mladých čtenářů.“



Za přečtené knihy vyroste les


Princip výsadby je jednoduchý. Do seznamu literatury přibyly knihy od nakladatelství Kazda, které se zaměřují na přírodu. Pokud dítě některou z nich přečte, nejen že získá kredit 50 korun pro charitu, jak to známe z klasického Čtení pomáhá, ještě navíc za něj nechá RD Rýmařov vysadit 2 stromky v lese.


„Umožníme dětem, aby si vysázely svůj vlastní les. Samy však nemusí brát do ruky sekeromotyku, ani nikam jezdit. Stačí, když si přečtou některou z určených knih. My v RD Rýmařov pak spolu s lesníky z České lesnické akademie Trutnov, s nimiž spolupracujeme, vše zařídíme. Věřím, že je tato výzva bude motivovat se vzdělávat o přírodě a zároveň jí pomáhat,“ říká Lukáš Foral z investiční skupiny Progresus Invest Holding, do níž RD Rýmařov spadá.


Mezi „přírodními“ knihami jsou např. Stromy vypravují od Marie Hruškové, Jeden rok v životě včely od Davida Gerstmeiera nebo Citový život zvířat od Petera Wohllebena a spoustu dalších. Mezi charitami, kterým čtenáři věnují svůj 50 korunový kredit, bude navíc vždy alespoň jedna zaměřená na pomoc přírodě.


„Tento projekt mě zaujal hned, jak jsem se o něm dozvěděl. Spojuje totiž vzdělanost, přírodu, knihy a lidi samotné. Je to další část skládačky, která může prohloubit znalosti dětí o přírodě a jejích procesech, které jsou někdy velmi složité. Čím víc jim budou rozumět, tím lépe budou chápat, co potřebuje a jak jí pomoci. A to je pro budoucnost nás všech velkou nadějí,“ říká Miloš Pochobradský, ředitel České lesnické akademie Trutnov, která bude les Čtení pomáhá sázet.



Příklady komentářů mladých (jména byla upravena)


Lucie (13 let): „Díky přírodě máme čerstvý vzduch, hlavně díky stromům. Díky přírodě čerpáme inspiraci a dokážu se více soustředit.“


Petr (15 let): „Je mi smutno, jak mizí příroda kvůli změnám klimatu, a pokud je ve vašich silách s tím něco udělat, prosím, udělejte to.“


Jana (13 let): „Mám hodně ráda přírodu, když ji vidím znečištěnou, dělá se mi špatně, ráda do přírody chodím jen tak, ale spíš vyčistit si mozek a přemýšlet.“


Jan (16 let): „Berme, dokud můžeme, fosilní paliva a další tu nebudou vždy, proto je lepší brát, dokud země dává.“


Ema (13 let): „Mám ráda přírodu, ale nejsem taková, že bych do ní pořád chodila, to ne. Ale baví mne to v ní. Chtěla bych přírodu více chránit, bojím se o budoucnost naší planety.“


Lukáš (16 let): „Příroda mě nezajímá, ale určitě ji nehodlám ničit. Žiju v betonové džungli hlavního města a jsem se svým životem spokojen. Doufám, že tento dotazník pomůže a přiblíží názor mé generace. Přeji hezký den.“


Adéla (17 let): „Příroda mi dává klid a možnost přemýšlet sama nad sebou. Mám ji ráda ve všech jejích podobách a ve všech ročních obdobích.“




_____________________


O sondě


Sonda byla realizována v dubnu 2022 prostřednictvím facebookového profilu Čtení pomáhá. Zúčastnilo se jí 1015 dětí do 17 let z celé České republiky.



O Čtení pomáhá


Projekt Čtení pomáhá motivuje děti ke čtení a zároveň jim umožňuje podílet se na charitativní činnosti. Mladí jsou za četbu knih odměnění kreditem 50 korun, který však nezískávají pro sebe, ale věnují ji dobročinným organizacím. Každý rok se tak těmto charitám rozdělí až 10 miliónů korun. Zapojení do projektu je pro děti přitom jednoduché. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní kvíz, získá kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy postupně přibývají. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman. 


Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz

Webové stránky Čtení pomáhá přírodě: https://www.ctenipomaha.cz/cs/cteni-pomaha-prirode

Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha



O společnosti RD Rýmařov


Společnost RD Rýmařov s. r. o. je jedničkou mezi dodavateli dřevostaveb. Za více než 50 let svého působení na trhu realizovala přes 26 000 staveb včetně velkých developerských projektů, ve kterých našlo svůj domov přes 100 tisíc lidí. Firma stojí za rozvojem moderního stavění na bázi prefabrikace dřeva v České republice a do inovací i nadále investuje; ve spolupráci s vědeckým týmem ČVUT v Praze vyvíjí nové technologie výstavby. RD Rýmařov působí na českém, slovenském, německém, rakouském trhu a dále v zemích Beneluxu, v Británii a ve Švýcarsku. Pro stavbu využívá dřevo z trvale udržitelně obhospodařovaných lesů. 


Webové stránky: www.rdrymarov.cz




0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger