Marek Adler: Cesta do pekel…

pátek 22. července 2022 ·

…není dlážděná dobrými úmysly. V případě nedostatku učitelů ve školách (nejen) v Praze a okolí je dlážděná zoufalstvím.


Zdroj: Facebook autora 17. 7. 2022


Desítky škol stále (i o letních prázdninách) hledají učitele, kteří mají nastoupit v posledním srpnovém týdnu.


Nejvíce chybějí vyučující pro 1. stupeň.


Chybí už i vyučující českého jazyka, zeměpisu, dalších oborů, ve kterých ještě nedávno nedostatek nebyl.


Přetáhnout učitele na lepší plat zachrání konkrétní školu. Ale není to dlouhodobé a hlavně systémové řešení. Zajímavé je, že takto nepřetahují jen soukromé školy, u kterých bychom to předpokládali, takto se například před dvěma lety tahal o učitele Karlovarský kraj s městem Cheb. Takto o své učitele bojuje hlavní město Praha.


Je na čase, aby se tématu nedostatku učitelů začalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) seriózně věnovat. Je to výzva i pro další organizace jako Učitelská platforma.


Organizacím jako Učitel naživo / Teach Live či Začni učit! patří dík za jejich snahu, ale je třeba si uvědomit, že nám chybí minimálně 6 000 kvalifikovaných učitelů (uvádí MŠMT), reálně spíš dvojnásobek či trojnásobek. Takže dvacet nových učitelů ročně je vítaných, zároveň však kapkou v rozšiřujícím se moři.


Pojďme věnovat tématu nedostatku učitelů pozornost, kterou si zaslouží.


Jak chceme zavádět "novou informatiku", když v mnoha školách i regionech nemáme jediného kvalifikovaného a aprobovaného učitele informatiky?


Svět je malý a když víte, že škola ze snímku získala učitele, který ve školním roce 2021/2022 prošel třemi školami a nyní nastupuje na čtvrtou…


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger