Petr Honzejk: Nikde nejde stát proti zájmům vlastních obyvatel tak jako ve školství

pátek 22. července 2022 ·

Nejsou místa na středních školách. Je to obrovské překvapení, protože přece nikdo nemohl tušit, že se bude hlásit tolik dětí! Ne, dělám si legraci. To, že místa nebudou, bylo úplně jasné zhruba patnáct let. Od momentu, kdy se začalo rodit více dětí než obvykle. Jenom se na to úplně všichni vykašlali. Ministerstvo školství i kraje coby zřizovatelé. A tisíce dětí na jejich ignorantství doplatí.


Zdroj: Hospodářské noviny 20. 7. 2022


To, co sledujeme, je další ukázka absolutního selhání státu. Na jednu stranu se dokola tvrdí, jakou je školství prioritou, do volebních programů se píší věty o znalostní ekonomice a podobně, ale když dojde na praxi, je to katastrofa na pokračování.


Důvody jsou v zásadě dva. Tím prvním je neschopnost a vypočítavost. Cokoli naplánovat na delší dobu dopředu je zjevně nad schopnosti zdejší administrativy, ať už ji vede kdokoli. Volí se na čtyři roky, takže všechno, co přesahuje horizont jednoho volebního období, jako třeba kapacita škol, je odsouváno stranou. Body to bezprostředně nepřinese, takže se žije v režimu tady a teď. Občas to vybuchne a všichni se pak tváří překvapeně. Jako nyní.


Druhým důvodem, proč nejsou místa na středních školách, je lobbing. Rodiče i děti samozřejmě vědí, že nejlepší pro život je všeobecné střední vzdělání, které umožňuje kariérní variabilitu, což je v rychle se měnícím světě podmínka úspěchu. Stát jim ale úspěch přes všechny proklamace nechce umožnit. 


Zatímco průměr EU je 50 procent dětí absolvujících všeobecné střední vzdělání, u nás je to jen 25 procent. Na základě lobbingu průmyslníků se kapacitou preferují učňáky produkující levnou pracovní sílu, kterou poptávají provozy s nízkou přidanou hodnotou. A tak zejména ve chvíli, kdy přijde silnější populační ročník, na ně z donucení míří i ti, kteří mají rozhodně na víc.


Český stát pracuje proti dlouhodobému zájmu vlastních obyvatel v mnoha ohledech. Ale ve školství je to, bohužel, vidět asi nejlépe.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger