Podporujte samostatnost. Pět tipů, jak připravit prvňáčka na nástup do školy

úterý 16. srpna 2022 ·

Školní aktovka už je připravena v rohu pokojíku a to znamená, že do světa her brzy přibudou povinnosti, domácí úkoly i nová pravidla. Prvňáčky čeká významná životní změna, častěji se setkají například s hodnocením a rodiče už nebudou vždy po ruce. Co všechno bude nástupem do školy jinak a jak se na to připravit?


Zdroj: Magazín Eduzín 7. 8. 2022


Už se vás budoucí prvňáček nedočkavě vyptává, jak to bude vše první školní den probíhat? Zhruba od půlky srpna už zastihnete v práci ředitele nebo ředitelku a poslední srpnový týden už bývají „na značkách” i učitelé. Zavolejte, zeptejte se na všechno potřebné, nebo si rovnou domluvte osobní návštěvu. Pak budete moct na otázky přesně odpovědět. 



Tip číslo 1: Nastavte prvňáčkovi režim včas


Už v posledním prázdninovém týdnu vytvořte podobný režim jako ve školním roce – vstávejte ve stejnou brzkou hodinu a choďte brzy spát. To ale neznamená, že byste měli zapomenout na vše příjemné, co prázdniny přinášejí – jako například na společné snídaně. Tento rituál si klidně ponechte i po prvním září. 



Tip číslo 2: Udělejte z nástupu do školy rituál a nezlehčujte emoce


První den školy by měl být symbolický. Připravte příjemný slavnostní den bez rodičovského stresu. Nachystejte společně oblečení na ráno. Umožněte dětem jít už první školní den s aktovkou, kam může schovat i svoji oblíbenou hračku. Pokud se dítě školy bojí, pláče, nezlehčujte to slovy „nemáš se čeho bát, to zvládneš”. Nejvíce pomůže, když mu řeknete: „Asi se bojíš, viď. Mám být tady teď ještě chvíli s tebou? Nebo by ti něco jiného pomohlo?”



Tip číslo 3: Podporujte dítě v samostatnosti


Neřešte konflikty mezi spolužáky, nehledejte dítěti kamarády. Buďte pro dítě rádce a podpořte ho v tom, že si poradí samo. Podporujte je také v zodpovědnosti za svoje věci. Napište jednoduchý seznam věcí, které musí před odchodem do školy zvládnout samo (umýt se, najíst, zkontrolovat školní brašnu…) a veďte je k tomu, že nemá na všechno nekonečně mnoho času.


Možná byste rádi dítěti ukázali, kde má třídu, družinu, šatnu nebo jídelnu. Od roku 2015 by školy neměly pouštět cizí lidi do budovy, můžete si tedy vše předem projít třeba na webu školy. Někdy tam najdete vedle fotek interiéru i online prohlídku. Prohlédněte si je spolu a povídejte si o tom, jak tam bude chodit, co bude dělat, když bude potřebovat něco najít. 


A kdy (kvůli bezpečnosti) koupit dítěti mobilní telefon? „Co nejpozději,“ odpovídá odborník na nové technologie Jan Kršňák v rozhovoru ZDE



Tip číslo 4: Zapojte prvňáčka do příprav, ale neproměňujte se v učitele


Všechny pomůcky nakupujte společně s prvňáčkem, vytvořte pracovní místo na psaní domácích úkolů. Pomůcky do školy spolu podepište (jménem či značkou). Zůstaňte ale mámou a tátou a nesnažte se naučit dítě abecedu, od toho jsou učitelé. Raději si s ním povídejte. Určitě také pomůže, když si seženete kontakt na učitelku a budete se snažit poznat i rodiče spolužáků. Když dítě uvidí, že to berete vážně, bude to brát také tak. 


Jak se po prázdninách připravit opět na školní režim, si můžete přečíst ZDE



Tip číslo 5: Prvňáček už umí číst a psát? Zatím vyčkejte


Ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny v Ústí nad Orlicí Petra Novotná radí navázat osobní kontakt s budoucím učitelem dítěte. „Rodiče by měli usilovat o to, aby s učitelem svého dítěte vytvořili sladěný tandem, kterému společně jde o dobro dítěte, což se po e-mailu dělá těžko,“ říká v rozhovoru ZDE a doporučuje osobní setkání třeba v přípravném týdnu na konci srpna. Učitel je profesionál a měl by pochopit, že se rodič nejde vychloubat nebo mu radit, jak má svou práci dělat. Rodič by zase na druhou stranu neměl na pedagoga už mezi dveřmi navalit spoustu požadavků. Pokud je dítě opravdu nadané, doporučuje se navštívit poradnu, není to však nutné udělat hned na začátku září. 


Více o nadaných dětech si přečtete ZDE



A tip na závěr: Větu „co bylo ve škole?“ ze slovníku raději vyškrtněte


Otázka „co bylo ve škole?” nefunguje. Zkuste to jinak: Co ses dnes ve škole nového dozvěděl? Co tě bavilo dělat? Co jsi dělala o přestávce? S kým sis hrála? V čem se ti dařilo / nedařilo?


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger