S chytrým telefonem po stopách srpnové okupace. Tematické procházky zvou na geolokační hru do čtyř měst

čtvrtek 18. srpna 2022 ·

Byl to úplně obyčejný den na konci letních prázdnin, který před 54 lety změnil naší historii. Projekt Svoboda není samozřejmost se i letos spojil s geolokační hrou Skryté příběhy, a díky tomu se můžete vydat po stopách srpnové okupace do Liberce, České Třebové, Holešova nebo zjistit, co čekalo servisního technika Československého rozhlasu na jeho noční směně během osudné noci.


Pražská trasa navíc přímo v den výročí okupace, tedy v neděli 21. srpna, "ožije" jako šifrovací hra Boj o rozhlas, při které bude možné na trase potkat i reálné postavy.


"Vrátíme se zpět v čase k srpnovým událostem roku 1968, kdy se rozhlasovou budovu snaží obsadit sovětští vojáci, aby nad ní převzali kontrolu. Servisní technik Antonín Hlásek pracující v Československém rozhlasu přichází na noční směnu a neví, co ho čeká," popisuje Dalibor Naar, jeden z tvůrců geolokační hry Skryté příběhy a doplňuje: "Šifrovací hra s kostýmovanými postavami na trase začíná u Českého rozhlasu a vede přes Národní muzeum do míst, která jsou spojena s invazí vojsk Varšavské smlouvy. Všichni, kdo s námi v neděli trasu absolvují, získají na závěr drobnou odměnu."


Šifrovací hra Boj o rozhlas startuje v neděli 21. srpna mezi 14.00 a 14.30 hodinou od budovy Českého rozhlasu Vinohradská 12.


V mobilní aplikaci Skryté příběhy jsou nyní připraveny čtyři nové trasy (spuštěny budou v pátek 19. 8.), které mapují vpád Varšavských vojsk. Trasa nazvaná Liberecká okupace ukazuje Václava Havla, který pomáhá se svobodným vysíláním v Liberci okupovaném sovětskými vojáky. Trasa Poslední pluk se odehrává v Holešově na Kroměřížsku, kde elitní výsadkáři cvičení pro boj v týlu nepřítele jako poslední vzdorují okupaci, trasa Modrá proti rudé v České Třebové ukazuje, jak čeští a slovenští železničáři vynalézavě bojkotovali přesuny okupačních vojsk a poslední je již zmíněná pražská trasa.


Všechny čtyři trasy vznikly díky spolupráci Skrytých příběhů s projektem Svoboda není samozřejmost operátora O2, který cílí na mladou generaci a snaží se jí pomoci orientovat v moderních dějinách naší země.

 

"Cesty za svobodou s Václavem Havlem, tedy pět tras, které vznikly loni díky našemu propojení s aplikací Skryté příběhy, měly velký úspěch, prošlo si je přes pět tisíc osob, a proto jsme se rozhodli i letos ve spolupráci pokračovat a připravili jsme společně čtyři nové trasy, které připomenou srpnovou okupaci," vysvětluje ředitel marketingové komunikace a brandu David Daneš a dodává: "Díky dlouhodobé spolupráci se Skrytými příběhy jsme našli skvělou cestu, jak zábavnou formou učit moderní dějiny a komplexně poznat naši nedávnou historii, což je již sedm let cílem našeho projektu Svoboda není samozřejmost."


Venkovní hra Skryté příběhy je určena pro všechny věkové skupiny, a je k ní potřeba jen chytrý mobilní telefon. Aplikace je rozdělena do jednotlivých výletních tras po celé České republice a na každé je několik zastavení, kde se plní drobné úkoly, jejichž vyřešením se posouvá hráč dál.


"Geolokační hra je skvělý způsob, jak se učit dějiny jinak než sezením ve třídě. Je to vlastně audiodrama umístěné do míst, kde se minimálně část děje odehrával. Díky tomu, že musíte aktivně něco v terénu vyhledat a vyřešit, vzniká zážitek, který dnes oceňuje přes 32 tisíc herních týmů a baví děti i dospělé," doplňuje Dalibor Naar.


Kampaň podpoří operátor na svých sociálních sítích a pomocí tzv. lokalizačních SMS. "Zákazníkům O2 v okolí konkrétních zastávek přijde upozornění, že se nachází v místě jedné z tras a mohou si ji vyzkoušet," uzavírá David Daneš.


Veškeré informace k jednotlivým aktivitám jsou k dispozici na webu projektu Svoboda není samozřejmost, který se navíc propojil se vzdělávacím portálem O2 Chytrá škola, a vznikl tak zajímavý obsah k výuce moderních dějin, s cílem nabídnout studentům detailnější informace o moderních českých dějinách a pedagogům podklady pro výuku.



O projektu Svoboda není samozřejmost


Svoboda není samozřejmost je dlouhodobým projektem O2, v rámci kterého operátor pravidelně připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. Takto O2 připomnělo 17. listopad symbolickým "posledním zvoněním" telefonních budek po celé ČR, upozornilo na za totality zakázané autory a dalo možnost stáhnout si jejich díla zdarma z O2 Knihovny. 


O2 Pražská štafeta se nesla ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, který v roce 1952 umožnil odjet kolegovi Jungwirthovi na sportovní hry v Helsinkách, a během hokejového mistrovství operátor připomněl pohnutý osud československé hokejové reprezentace v roce 1950. 


Za posledních pět let O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na www.svobodanenisamozrejmost.cz.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger