Vladimír Barák: Balašovi bude radit exministr Plaga i tvář Pedagogické komory

pátek 26. srpna 2022 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš (STAN) překopal tým poradců, který zdědil po svém předchůdci Petru Gazdíkovi (STAN). Expertní stanoviska mu nově budou dodávat například exministr školství za hnutí ANO Robert Plaga nebo Janek Wagner, viceprezident spolku Pedagogická komora.


Zdroj: Týdeník Hrot 17. 8. 2022


Ministerstvo školství seznam poradců dosud oficiálně nepředstavilo, redakci týdeníku Hrot pouze sdělilo, že jakmile bude tým poradců kompletní, bude o tom informovat. Následující výčet jmen však nakonec Hrotu potvrdili nezávisle na sobě hned tři noví poradci. Jak ze seznamu vyplývá, ministr se chce opřít jak o odborníky z praxe, jako jsou ředitelé škol a učitelé, tak například o zástupce profesních spolků či akademické teoretiky.


Progresivní proud má v týmu poradců zastupovat Bohumil Kartous, politický aktivista a ředitel Pražského inovačního institutu, a Ondřej Šteffl, majitel společnosti Scio. Přitom právě nad Štefflem visely velké otazníky. Radil již Petru Gazdíkovi. Politika ale rozčílil, když rodičům přes média vzkazoval, ať jdou kvůli chybějícím místům na středních školách demonstrovat před ministerstvo. Gazdík kvůli tomu uvažoval i o Štefflově odvolání. Nakonec však musel sám na konci června opustit křeslo ministra, a Šteffl jej tak „přežil“.


Za akademickou sféru budou v týmu poradců Martin Chvál, výzkumný pracovník z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a bývalý ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT. Dále Jana Straková, docentka z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy zabývající se nerovnostmi ve vzdělávání. Pak Jan Veselý, docent z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Profesor Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, a Daniel Münich, akademický ekonom z Univerzity Karlovy, pracoviště CERGE-EI.


Jako experti z praxe budou poradci Radko Sáblík, ředitel Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. Dále Peter Krupka, matematik a ředitel Gymnázia Brno – Řečkovice. Také Jindřich Kitzberger, pedagog, ředitel soukromé ZŠ Duhovka. A Šimon Ornest, vychovatel, kapelník a manažer skupiny The Tap Tap.


Svého člověka bude mít v týmu i Pedagogická komora, konkrétně svého viceprezidenta, informatika Janka Wagnera. Ten rovněž působí ve vedení spolku Jednota školských informatiků. Radit bude i Daniel Prokop, sociolog a ředitel agentury PAQ Research. V týmu zasedne rovněž Robert Plaga, bývalý ministr školství, od září 2022 předseda Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. U toho Balaš v minulosti dokonce navrhoval, aby se po Gazdíkově konci vrátil do pozice ministra. „Hodil by se na tu pozici více než já,“ sdělil politik v rozhovoru pro DVTV.


Celý tým poradců se má s ministrem Balašem setkat na konci srpna.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger