Začínající učitelé dostanou novou pomoc. Podpoří je workshopy i sdílení s dalšími pedagogy na startu kariéry

úterý 6. září 2022 ·

Start v učitelství je mimořádně náročný a často vede k frustraci, vyhoření a odchodu ze školy. Organizace Začni učit! proto přichází s novým podpůrným programem Zauč se!, který je vyvinutý speciálně pro zvládnutí tohoto období. Pomáhat bude učitelkám a učitelům, kteří učí méně než pět let.


Začátky za katedrou jsou mimořádně náročné. Od nováčků se očekává stoprocentní výkon hned od prvního září – a přitom často dostávají jen mizivou podporu. To vede k situaci, kdy se učitelé snaží pouze „přežít“. O rozvíjení svých dovedností a užívání si této jinak smysluplné a kreativní práce pak nemůže být řeč. Nelze se proto divit, že chce velká část začínajících učitelů v této kariéře brzy skončit.


Už několik let proto pořádáme podpůrný program pro začínající učitele Zauč se! Ten se od konce září rozběhne ve zbrusu nové podobě. Jak pomáhá učitelům zůstat motivovanými, dále se rozvíjet – zkrátka dobře zvládnout start v této profesi?


Podobu Zauč se! vysvětluje jeho hlavní designérka a učitelka Hana Kuzníková: „Jde o půlroční komunitní program, ve kterém se setkáváme každých čtrnáct dní. V jeho rámci si na workshopech osvojíme praktické metody a tipy, které vedou k úspěšnému zvládání vlastních hodin. Nové dovednosti pak ve společné dílně přetvoříme pro potřeby vlastní výuky a můžeme ihned začít aplikovat ve vlastní hodiny. Po čtrnácti dnech je reflektujeme: dělo se v mé hodině to, co jsem chtěl*a?


Probíranými tématy budou: učitelská vize, jak na přípravy, reflexe a evokace v hodině, práce s popisným jazykem a emocemi a práce s instrukcemi a zadáním. Důraz je přitom kladen nejen na výběr špičkových lektorů, ale i na bezpečné, přátelské prostředí. Právě po možnosti sdílet své zkušenostmi s lidmi ve stejné situaci totiž začínající učitelé volají nejčastěji.


Pokud vás Zauč se! zaujalo, přihlášku a další informace najdete na stránkách www.zacniucit.cz/chci-se-zaucit. Přihláška je otevřená do 15. září a program začíná 23. září.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger