Ministerstvo školství s partnery spouští test nového vzdělávání ředitelů Lídr školy

pondělí 19. září 2022 ·

Prvním dvoudenním setkáním odstartoval pilotní ročník Lídra školy – inovovaného programu pro vzdělávání ředitelů. Dvouleté studium vybaví budoucí a začínající ředitele dovednostmi, které nejvíce ovlivňují učení žáků. Vychází z excelentních tuzemských i zahraničních programů. Program vznikl díky spolupráci organizace Učitel naživo a Národního pedagogického institutu ČR (NPI ČR), kterou zastřešilo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT).


Studium programu Lídr školy zahrnuje 250 hodin, tedy až dvojnásobný rozsah ve srovnání s běžnými kvalifikačními programy. Zaměřuje se na sebepoznání, komunikaci a vedení týmu, motivaci, evaluaci, plánování a pedagogické vedení, což jsou dovednosti, které nejvíce ovlivňují učení žáků. Samotnému vedení lidí a kvalitě výuky je věnováno 126 hodin.

 

„Důraz na dovednosti, díky kterým ředitel dokáže zlepšit kvalitu učení žáků je to, co Lídra školy odlišuje. Měníme vnímání ředitelské role, což je pro celý vzdělávací systém zásadní věc. Ředitelé, kteří projdou Lídrem školy, budou vědět, že manažerské a provozní záležitosti mohou delegovat na své kolegy, a svou pozorností se zaměří především na to, zda mají děti a učitelé dobré podmínky pro učení. To je to podstatné,” uvedl Martin Kozel, ředitel organizace Učitel naživo. 


Do programu Lídr školy nastupuje 72 účastníků. Během přibližně čtyřměsíční lhůty pro podání přihlášek projevilo zájem o studium 207 lidí. „Přijali jsme ty účastníky, kteří splňovali podmínku, že jsou budoucími nebo začínajícími řediteli. Velký zájem o program nám ale jasně ukazuje, že i zkušení ředitelé se chtějí zlepšovat ve vedení učitelských sborů a stávat se pedagogickými lídry,“ míní ředitel Národního pedagogického institutu ČR, Ivo Jupa.


Lektory Lídra škola jsou špičkoví ředitelé z různých typů škol, psychologové i právníci. Kromě prezenční výuky jsou součástí studia i reflektované stáže u zkušených ředitelů, závěrečná práce a zkouška.


Pilotní ročník programu po jeho vyhodnocení ministerstvo školství využije pro nastavení nového standardu kvalifikačního studia ředitelů.


Více informací na webu www.lidrskoly.cz 

 

Analýza Ředitelé škol v ČR: klíčoví hráči v systému vzdělávání bez dostatečné podpory, kterou vytvořila organizace Učitel naživo ve spolupráci se sociologickou výzkumnou organizací PAQ research, je k dispozici ZDE

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger