Jak to vypadá s revizí RVP? SKAV a EDUin na toto téma uspořádaly kulatý stůl

středa 26. října 2022 ·

V rámci Národního pedagogického institutu (NPI ČR) se již jednotlivé pracovní skupiny pustily do revize rámcového vzdělávacího programu pro základní školy (RVP ZV), zatím ale nemají v ruce definitivní zadání.


Zdroj: Beduín 35/2022


O konečné podobě dokumentu Hlavní směry revize RVP ZV měl uprostřed prázdnin po několika odkladech, způsobených mimo jiné i vypořádáváním více než tří tisíc připomínek, rozhodnout dnes už bývalý ministr školství Petr Gazdík. Jeho nástupce Vladimír Balaš si v září vzal další čas na rozmyšlenou s tím, že mu předkládané zadání revize připadá málo ambiciózní. A vyžádal si další analýzu.


O měsíc později směřuje ke konci vnitřní připomínkové řízení na ministerstvu. „Chybí již jen poslední krok, schválení na poradě vedení ministerstva školství,” řekl Jan Jiterský, předseda expertního panelu, který Hlavní směry připravoval, minulý týden během diskuse u kulatého stolu SKAV a EDUin. Ten se věnoval právě aktuálnímu stavu revize RVP. Připustil přitom, že ministerstvo a jím řízené organizace jako NPI a Česká školní inspekce (ČSI) uplynulé týdny věnovaly čas hledání konsensu a že to nebylo snadné. Před jednáním s vedením ministerstva jej tak čeká ještě setkání se zástupci ČŠI. „K Hlavním směrům vytvořili poměrně velkou řadu zásadních připomínek, na kterých se ne zcela shodujeme. Bude nutné, aby o nich rozhodlo vedení ministerstva,” myslí si Jan Jiterský. Předpokládá, že rozhodnutí by mělo padnout v rámci dní až dvou týdnů.


„Vnímáme tři časové fáze,” vysvětloval Kamil Ubr, který má revizi kurikula na starosti v Národním pedagogickém institutu, jak bude vypadat harmonogram revize. Tu současnou označil jako přípravnou (případně analytickou), na jejím konci by měl být první pohled na nové kurikulum (do konce tohoto roku). Ve druhé fázi předpokládá vznik první verze RVP, zhruba v horizontu dubna a května. „Potom bude následovat velké připomínkové řízení, dopracování druhé verze a předložení ministerstvu,” vysvětlil Kamil Ubr.


Mluvit o změnách harmonogramu pro implementaci kurikula do výuky zatím oba zástupci ministerstva vidí jako předčasné. „Teprve v okamžiku, kdy budeme mít něco odpracováno a budeme mít představu o tom, co nás čeká, se můžeme bavit o posunutí. Komunikovat to dopředu na základě neexistujících podkladů jen s tím, že bylo posunuto schválení Hlavních směrů, je předčasné,” řekl Jan Jan Jiterský a upozornil, že podobně se podle potřeby posouvalo i dokončení Hlavních směrů.


Od začátku roku 2023 by mělo ministerstvo školství rozběhnout systémový projekt, který má podpořit změnu kurikula a vysvětlit ji veřejnosti. „Byla již schválena karta projektu, nyní pracujeme na projektové žádosti. V září bychom pak mohli mít k dispozici první výstupy a mohli bychom je začít doručovat do praxe,” řekl Kamil Ubr.


Panelové diskuse, kterou moderoval Bořivoj Brdička, se zúčastnili: Jan Jiterský (MŠMT), Petra Keprtová (SKAV), Martin Rusek (Kompas), Petra Skalická (Člověk v tísni), Kamil Ubr (NPI), Milena Vlčková (MŠ, ZŠ a SŠ Waldorfská, Č. Budějovice). Diskutovalo se mimo jiné o vizi revize, otázkách spojených s její implementací, o tom, jak inovativní má revize být, ale také o zkušenostech z jednotlivých pracovních skupin. 


Celou diskusi si můžete poslechnout ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger