Základka – první český dokumentární podcast ze školy

sobota 15. října 2022 ·

Podoba českého školství je v posledních letech předmětem společenské diskuze. Mnozí rodiče, ale i učitelé, volají po změnách. Nový podcast Základka si klade za cíl ukázat, jak může fungovat škola, v níž je téměř vše jinak. Nezvoní zde, děti si tykají i s ředitelkou, rozhodují o pravidlech školy a vlastně někdy i o tom, co se budou učit, hodiny nemají 45 minut, chybí předměty i známky a tak by se dalo pokračovat. 


Dokument se bude odehrávat v prostředí nově vznikající ScioŠkoly v Kolíně. V průběhu nadcházejícího školního roku vznikne celkem 8 epizod. Jak první měsíce zvládne nové vedení, noví učitelé a hlavně – co takové pojetí školy udělá s dětmi i jejich rodiči? Seriál je příběhem dětí a dospělých, kteří novou školu chtějí dělat dohromady a čeká je proto dlouhá řada očekávaných problémů i nečekaných překážek. Provozovatel školy, společnost Scio, dal autorovi podcastu úplnou tvůrčí svobodu a do natáčení podcastu nezasahuje.


První díl je již k dispozici na vybraných podcastových platformách (seznam níže). Video trailer k seriálu lze zhlédnout ZDE.



1. díl: Mezi fabrikou a fabrikou


Do zdecimované budovy v průmyslové periferii města přicházejí na sraz první rodiče se zájmem o novou školu, která se má otevřít v září. Dozvídají se, co všechno budou muset zkousnout. Například, že to nejsou oni, kdo bude určovat, jak bude škola vypadat. Výběrové řízení na vedení školy je naplněno uchazeči z korporátního prostředí. Vítězně z něj vycházejí Eva a Honza, kteří povedou školu společně. Ještě nemají žádné učitele a musí dělat všechno pro to, aby se do školy přihlásilo dostatek dětí. Jenže ani jeden nemá s řízením školy moc zkušeností. 


První díl seriálu Základky si lze aktuálně poslechnout na těchto platformách: Spotify — Apple Podcasts / iTuneYoutubeYouradio TalkAudiolibrixPocket Casts

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger