Future of jobs: Představivost je mix lidských zkušeností, emocí a kreativity

středa 14. prosince 2022 ·

Produktový a grafický designér Wongsathon Choonhavan žijící v Bangkoku navrhl inovativní řešení reagující na nedostatky vzdělávacího systému budoucnosti práce. Mění tak zažité představy o budoucnosti práce našich dětí.


Zdroj: Magazín Perpetuum 28. 11. 2022

 

Navrhl jsi unikátní vzdělávací zážitek pro děti reagující na měnící se budoucnost  práce. Jejich nápady pak sbíráš na svém Instagramu @jobfromfuture. Proč potřebujeme tyto futuristické návrhy budoucích povolání?

 

Prostřednictvím těchto návrhů dávám dětem příležitost být v prostoru čímkoliv chtějí. Všechny futuristické nápady budoucích povolání vznikají během workshopů a pochází  přímo z dětské fantazie. Motivují děti vytvořit si práci, kterou budou mít opravdu rády. Na Instagramu pak sdílím výsledky jejich práce a vždy označím toho, kdo s nápadem přišel. Chci, aby byly děti pyšné na své nevšední návrhy a viděly, jak ve skutečnosti může taková práce vypadat. Věřím, že je tak bude bavit svůj nápad sdílet a inspirovat své kamarády, rodinu či školu. 

 

Jak vzdělávat naše děti, přijde-li řeč na budoucnost práce? Jak takový workshop budoucích povolání probíhá?

 

Věřím, že nastupující generace by měla mít dovednosti a nápady, které jí umožní kreativně se přizpůsobit. Pro děti vyrůstající do nepředvídatelné budoucnosti to bude naprosto zásadní. Proto jsem navrhl speciální vzdělávací zážitek, který pracuje s touto základní ideou. Zahrnuje čtyři základní kroky: změnit vnímání, představit si budoucí práci, vžít se do ní a získat budoucí dovednosti. Jednotlivé kroky pak vezmeme a proměníme je ve workshop, protože to pro děti musí být především zábavné.

 

Co je to “kouzelný přístroj” a jak souvisí s budoucností práce?

 

Vyrobit si “kouzelný přístroj” pro tvoji budoucí práci je součástí tohoto vzdělávacího zážitku. Tím, že si děti vyrobí nástroj, který budou potřebovat pro výkon svého budoucího povolání, si práci lépe představí. Díky “kouzelnému přístroji” se vžijí do svého budoucího povolání. Je to vlastně to samé, jako když si děti hrají s policejními auty a předstírají, že jsou policajti. A my je necháme hrát a představovat si jejich budoucnost, jen místo auta mají “kouzelný přístroj.” Vyžaduje to hodně experimentování a neomezenou kreativitu, což je důležité při nastartování jejich představivosti, odstranění bariér a schopnosti přemýšlet mimo současná profesní omezení. 

 

Povzbuzuješ dětskou představivost a chceš, aby přemýšlely i mimo svůj svět. Čemu nás může naučit právě představivost, co intuitivní technologie všude kolem nás nemohou?

 

Představivost je mix lidských zkušeností, emocí a kreativity. Přichází-li představivost od různých lidí, kteří mají odlišné zkušenosti, bude i samotný výsledek jiný. Právě to dělá lidskou představivost tak rozdílnou a unikátní, což je něco, co technologie neumí.  Podle světového ekonomického fóra (WEF) 65 % dětí, které dnes začínají základní školu, budou pracovat na zcela odlišných a dnes neexistujících pracovních místech. 


Jak na to můžeme naše děti připravit? Rodiče mohou děti na budoucnost připravit tím, že jim dají příležitost experimentovat s jejich životy a tím, že je nechají zkoušet nové věci, protože v budoucnosti kolem nich bude stále něco nového. Jen tak budou mít děti lepší porozumění pro to, kdo jsou. Schopnost kreativně se přizpůsobit jim pomůže zvládnout skutečnost, že se jejich práce a kariéra bude rychle měnit. Pokud to dokážou, budou schopny vidět nové možnosti a proměnit je v příležitosti i v nepředvídatelných časech. 

 

Proč je tak důležité podpořit děti v objevení jejich talentu a vášně?

 

Pokud chceš tvořit a být schopná si představit budoucí povolání, tak abys mohla začít, potřebuješ materiál, kterým je v tomto případě právě talent a nadšení. Osobně si myslím, že děti potřebují volnost. V tom smyslu, aby měly k dispozici prostor, kde mohou experimentovat se svými životy. Prostor, kde mohou objevit svoji vášeň a talent.

 

Jaké jsou zažité profesní vzorce, které bychom měli překonat? A nevnímáme my dospělí práci pouze pohledem sociálního statusu, peněz, síly či společenského uznání, které nám přináší?

 

Nemyslím si, že současný pracovní systém je špatný, myslím si, že se na něj jen musíme dívat jinak. Musíme na něj nahlížet nejen skrze nás, ale i mimo nás – naše prostředí. Uvnitř je potřeba soustředit se na naše dovednosti a odhodlaní. Co se týče vnějšího prostředí, tak musíme vnímat, co bude potřeba a předvídat, kdy tato změna potřeb nastane – musíme si toho být vědomi. Zbytek je pak už jen o tom spojit vnitřní a vnější prostředí. Poté se nám naskytne pohled na novou formu sociálního statusu, peněz, síly a společenského uznání. 

 

Co by jsi poradil někomu jako jsem já, kdo zná své dovednosti i to, co ho baví, ale není si stoprocentně jistý, jakou práci to přesně znamená? 

 

I já sám jsem si to zažil a čelil jsem obdobným problémům. Nejdřív to pro mě byla neuvěřitelně velká překážka, kterou musím překonat, abych si na kariérním poli našel tu správnou práci. Nicméně na straně druhé to může být skvělá příležitost navrhnout si práci, která je unikátní a hodí se přímo pro tebe. Tímhle způsobem můžeš zazářit jako renesanční člověk moderní doby. 

 

Říkáš, že se lidé potřebují přizpůsobit a změnit své myšlení, aby si spokojeně žili i v budoucnosti. Jsme schopni vůbec přemýšlet vně naši současné reality?

 

Přijde mi, že je pro nás těžké přemýšlet mimo naši realitu zvlášť, když nemáme dostatek materiálu ke zhodnocení budoucnosti, a pak taky když máme strach. Pusťme si do života více nových zážitků a mysleme pozitivněji. Já sám jsem vzal vše, co jsem se během svého života naučil a vytvořil jsem projekt, který pracuje s designovými a spekulativními dovednostmi k vyřešení vzdělávacích problémů, kterým budeme v budoucnosti čelit. Zkuste to také a uvidíte, co všechno je možné. 

 

Jak vidíš budoucnost svého projektu?

 

Rád bych, aby se můj projekt stal udržitelnějším. Čímž myslím, aby měl pozitivní dopad a zároveň, aby si našel financování ke svému chodu. Chtěl bych vidět, jak roste a nabírá na významu napříč vzdělávacím systémem, jak ho školy využívají jako součásti výuky a jak se stává zavedenou alternativou přípravy dětí na budoucí povolání.

 

Rozhovor vedla Andrea Juckem.


 

Chcete si zkusit navrhnout povolání budoucnosti? 

ZDE je možné si stáhnout podklady, s jejichž pomocí mohou děti rozvíjet svou představivost o budoucnosti.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger