Nerudová u studentů vede, vyhrála u nich hned v prvním kole, ukázaly volby nanečisto

středa 14. prosince 2022 ·

Studentské volby prezidenta vyhrála ekonomka Danuše Nerudová, která od středoškoláků získala 54,1 procenta hlasů. Prezidentskou by se tedy stala už po prvním kole voleb. Druhý se mezi studenty umístil bývalý představitel české armády Petr Pavel s 25,7 procenta a třetí bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s 9,9 procenta. Další kandidáti získali od studentů méně než pět procent hlasů.


Zdroj: ČTK 13. 12. 2022


Velké přízni středoškoláků se celkově těší jen dva prezidentští kandidáti: Danuše Nerudová a Petr Pavel. I mezi nimi je přitom velmi značný rozdíl v počtu získaných hlasů.


Na třetím místě je pak s výrazným odstupem Andrej Babiš, který se celkově nedostal ani k dvoucifernému procentuálnímu výsledku, sdělili organizátoři v tiskové zprávě. Pořadatelem studentských voleb je společnost Člověk v tísni prostřednictvím svého programu Jeden svět na školách (JSNS).


Za Babišem se pak na čtvrtém místě umístil senátor Pavel Fischer s 3,6 procenta hlasů a na pátém senátor Marek Hilšer s 2,6 procenta. Zbývající čtyři kandidáti obdrželi od studentů méně než dvě procenta hlasů.


Podle ředitele vzdělávacího programu JSNS Karla Strachoty je ve srovnání hlasování podle typu školy a regionu největší rozdíl u Babiše. "Na gymnáziích dostal celkově 4,9 procenta hlasů, na odborných učilištích téměř 30 procent, přičemž v Ústeckém kraji na tomto typu škol téměř 50 procent hlasů, v Moravskoslezském pak 43 procent," sdělil.


Naopak Nerudová podle něj získala na učilištích 37 procent hlasů, což je méně ve srovnání s gymnázii a středními odbornými školami, na kterých má přes 55 procent. Pavel dosáhl nejlepšího výsledku na gymnáziích ve Středočeském kraji a v Praze, kolem 32 procent.


Školní volby se uskutečnily v pondělí a úterý a volit mohli žáci starší 15 let. Napodobovaly volby skutečné, vznikly volební komise složené ze studentů, kteří pracovali pod dohledem pedagoga.


Člověk v tísni chce prostřednictvím studentských voleb přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem Česka, s programy i jednotlivými kandidáty. Studentské volby mají podle organizátorů přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.


Hlavu státu středoškoláci volili také v roce 2017, tehdy u studentů největší podporu získal nynější senátor Jiří Drahoš s 33,59 procenta hlasů. Skutečný vítěz voleb Miloš Zeman skončil na druhém místě s 19,95 procenta. Jako třetího v minulých prezidentských volbách studenti volili senátora Marka Hilšera, který od nich získal 13,32 procent hlasů.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger