Dominika Janochová: Děti po škole neví, kam dál. Ministerstvo pro ně připravilo projekt na výběr oboru

pátek 10. února 2023 ·

Kam po škole, které obory budou žádané a které naopak nemají budoucnost? To je otázka, kterou si v těchto dnech kladou žáci devátých tříd i jejich rodiče. Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s projektem, který by rodičům i jejich dětem pomohl vybrat obor, ve kterém najdou po skončení studia dobré uplatnění. Trh práce se totiž neustále mění a vlivem digitalizace se mění i požadavky zaměstnavatelů.

 

Zdroj: tn.nova.cz 17. 1. 2023

 

Předvídání vývoje trhu práce je podle odborníků nástrojem, který pomůže zaměstnancům i zaměstnavatelům. Umožní totiž efektivně modelovat vývoj zaměstnanosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na tom s dalšími odborníky pracuje v rámci projektu Kompas.

 

"Rodiče se mohou podívat i na finanční ohodnocení nějakých profesí, které v tu chvíli jsou, a jaká bude poptávka v horizontu nějakých pěti let po některých profesích, a tak směřovat i úvahy o tom, kam dát dítě na školu," přiblížila náměstkyně MPSV Kateřina Štěpánková.

 

Mezi nejohroženější patří profese, ve kterých lidé vykonávají rutinní práci nahraditelnou roboty a dalšími stroji. "Žijeme v době, kdy tuhle zemi nejvíc z hlediska hospodářství bude trápit nedostatek lidí díky vývoji demografie, a my potřebujeme vědět, které obory budou nejvíce zasažené, protože jsou některé obory strategické, a my dneska vidíme, že nám chybí lidé už i ve zdravotnictví a veřejných službách, a potřebujeme podpořit obory, které dávají smysl," řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

 

Zhruba do deseti let prý zaniknou profese jako například administrativní pracovníci, prodavači nebo montážní dělníci. Uplatnění ale najdou lékaři, ajťáci nebo pracovníci v gastronomii.

 

"Připravujeme odborníky, kteří nebudou kuchaři a číšníci, i když po maturitě někteří takto začínají, ale mají se stát pracovníky managmentu, řízení služeb gastronomických, hotelových a turistických. A musím říci, že podle toho, co nám říkají absolventi, je to uplatnění velmi široké," prohlásila ředitelka Hotelové školy Poděbrady Jana Podoláková.

 

Až padesát procent českých absolventů nakonec skončí mimo obor, který vystudovali. "Určitě je důležité sledovat, jaké jsou trendy a jak se to vyvíjí. Bylo by dobré, aby bylo školství více propojené s konkrétní praxí, protože ty trendy se velmi rychle mění. Jsou daleko jiné nároky a požadavky, takže určitě by se i rodiče by mohli více zajímat, aby dokázali dětem poradit, protože v 15 letech je to takové těžké si vybrat svůj obor," vyjasnil učitel odborné výchovy Jan Jakoubek.

 

Změnit strategii by podle odborníků měli především zřizovatelé středních škol, kteří v současnosti často podporují vzdělávání v oborech, kde nemají uplatnění, a pak chybí vzdělaní lidé v oborech, kde je pracovních nabídek dostatek.


 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger