Dominika Janouchová: Staré metody i učebnice. Žáci nastupují nepřipravení, stěžují si střední školy

pondělí 13. února 2023 ·

Podle České školní inspekce se stále nepodařilo zlepšit výuku na základních školách tak, aby žáci přicházeli na střední školy dostatečně připraveni. Podle ředitelů středních škol jsou na vině zastaralé metody výuky, neaktualizované učebnice nebo málo času na některá z témat. Školní inspekce ale podobné problémy vidí i na středních školách. 

Zdroj: tn.nova.cz 30.1. 2023

 

Na jedné straně přehnané požadavky středních škol a na druhé málo času na základních školách. To jsou důvody, proč si střední školy stěžují na nedostatečně připravené absolventy těch základních.

 

"Problém je v tom, že na základních školách nemají tolik prostoru na procvičení úplně základních znalostí, které my na středních školách potřebujeme. Tím pádem se celý první ročník snažíme nějak dorovnat žáky na úroveň, na které je potřebujeme," říká předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

 

"Ten kritický pohled středních škol je vlastně konstantní, nijak se meziročně nemění. Důležité je, jak potom střední školy s tou situací pracují, jaká je podoba výuky na středních školách," reaguje vedoucí oddělení metodik a analýz České školní inspekce Tomáš Zatloukal.

 

"Jestliže čtu, že 70 % středních škol je toho názoru, že mají žáci nedostatečné znalosti ze základních škol, tak tam může být jediné vysvětlení, že neznají rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, nebo ho nerespektují," myslí si šéf odboru základního vzdělávání a mládeže Michal Černý.

 

"Na střední školy jsou často přijímání žáci, kteří na základních školách mají trojky, někdy i čtyřky a jsou přijímáni na maturitní obory. Pak se samozřejmě nelze, co divit," reaguje prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

 

Nestěžují si ale gymnázia. "Na gymnázia je takový přetlak, že tam se nepřipravení žáci nedostanou. Fakt je, že bylo období, kdy jsme museli srovnávat znalosti třeba z matematiky nebo z češtiny, ale nemyslím si, že by na gymnáziích byli žáci, kteří mají problémy a měli by špatné výsledky na základních školách," říká Renata Schejbalová z Asociace ředitelů gymnázií ČR.

 

Podle odborníků máme v Česku jednu z největších nerovností v kvalitě škol. Pro vylepšení výuky je prý důležité zaměřit se nejen na vylepšení učebnic, ale také vzdělávání učitelů. "Voláme po tom už dlouho, protože učebnice jsou opravdu velmi zastaralé a to nejenom pro základní, ale i pro střední školy," upozorňuje Schejbalová.

 

Největší problém prý dělají absolventům základních škol přírodní vědy a čeština. "Především ty přírodní vědy, ale samozřejmě i v jazycích. Otázky čtenářské gramotnosti, čtou text a nerozumí textu," upozorňuje Zajíček.

 

Problém mají ale i střední školy. "Obory vzdělání nabízí daleko větší zapojení žáků, daleko větší interakci s učiteli a z našich zjištění se ukazuje, že ten potenciál žáků není příliš využíván," říká Zatloukal.

 

Podle České školní inspekce hraje velkou roli ve vzdělávání dětí také jejich rodinné zázemí. 

 

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger