EDUin a SKAV: Proměna RVP se stihne v termínu, slíbil ministr školství Vladimír Balaš na kulatém stole

neděle 19. února 2023 ·

Ministr školství Vladimír Balaš byl hostem kulatého stolu SKAV a EDUin. Úřad podle něj připravuje i kroky k řešení nerovností. 


Podle ministra Vladimíra Balaše je aktuálně jedna z nejdůležitějších věcí, kterou úřad připravuje, dokončení revize Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Za dopsání konkrétního kurikula je v tuto chvíli zodpovědný Národní pedagogický institut. „Chci být pravidelně informován o dílčích výsledcích. Abych je mohl podrobit i nějaké oponentuře, což je další fáze celého procesu,“ popsal ministr Balaš.

 

Podle ministra také platí, že při vytváření revize úřad dodrží původně avizované termíny – od 1. září 2025 by se podle nového RVP mělo začít učit v 1. a 6. třídách. „Nevymýšlíme něco nového, máme celou řadu zkušeností od minulé reformy v roce 2004. Víme, jak fungují školy, kde učí opravdu kvalitně. Je podle mě myslitelné, že bychom se mohli posouvat trochu rychleji, než se předpokládalo,” dodal Balaš.

 

Podle ministra úřad také připravuje k novému RVP informační kampaň ve spolupráci s médii. Vladimír Balaš také potvrdil, že úřad chce v souvislosti s novým RVP upravit i podobu přijímací zkoušky. „Považuji za nesmysl, že se testuje něco jiného, než by děti měly umět.”

 

Tématem kulatého stolu byly i nerovnosti ve vzdělávání. Právě jejich snížení je jeden ze dvou hlavních cílů Strategie 2030+. „Chybí politická vůle učinit rozhodnutí, že lokální politický systém prostě musí být více centrálně řízen. Nenechat to pouze na té lokalitě, protože tam nakonec vždycky zvítězí zájem o to, dát prostor mainstreamovějším dětem než těm pomalejším, které potřebují víc individuálnější podporu. A netýká se to jen těch nejvyloučenějších lokalit,” upozornil Daniel Hůle z Člověka v tísni.

 

„Před čtrnácti dny jsme tuto otázku začali řešit intenzivněji také s Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou (vládní zmocněnkyně pro lidská práva) a Lenkou Felcmanovou (předsedkyně organizace Society for All) a doufejme, že se nám podaří připravit nějakou pracovní skupinu, která se koncepcí řešení tohoto problému bude zabývat intenzivněji, než tomu bylo doposud. Souhlasím, že to nemůžeme zanedbat,” dodal Vladimír Balaš. 

 

Záznam celého kulatého stolu si můžete pustit ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger