Konference o trendech výuky venku nabídne přednášky i praktické workshopy

pátek 10. března 2023 ·

Nejnovější informace o výuce venku nabídne veřejnosti konference Žijeme v Zahradě hrou, pořádaná Nadací Proměny Karla Komárka. Proběhne na Den učitelů, 28. března 2023, v kulturním centru Vzlet v Praze – Vršovicích. Účastníci se na ní dozvědí, jaké aktivity dětem připravit, aby se všestranně rozvíjely, nebo proč je pro školu tak důležitá chytře vytvořená zahrada. Přednášky doplní praktické workshopy, na nichž se bude hovořit o pozitivních dopadech přírodního prostředí na dětský kolektiv nebo o roli architekta při navrhování školní zahrady. Řeč bude i o tom, proč je učení venku důležité pro motivaci učitelů. 


Dvoudenní akce je určena širokému spektru účastníků. Na své si přijdou nejen pedagogové nebo vedoucí pracovníci ve školství, ale také zástupci zřizovatelů nebo architekti a designéři. Konference Žijeme v Zahradě hrou nabídne v dopolední části přednášky, v odpolední přijdou na řadu praktické workshopy. Vzdělávací akci předchází exkurze do tří vybraných zahrad mateřských a základních škol, konaná den předem. Vstupenky je možné zakoupit online.

 

"Při plánování konference jsme rozvíjeli myšlenku, že vzdělávání, podobně jako prakticky všechny obory lidské činnosti, ovlivňují inovace. Proto jsme se rozhodli pozvat na akci odborníky, kteří se zajímají o aktuální trendy v oblasti výuky venku, nebo je dokonce vytvářejí. Přednášející a vedoucí workshopů mají značné zkušenosti z praxe, takže účastníci budou moci získané informace využít třeba hned druhý den ve své práci. Budeme hovořit o wellbeingu ve venkovním vzdělávání, či jinými slovy o tom, proč má toto vzdělávání pozitivní dopad na rozvoj sociálního, kognitivního a fyzického potenciálu jak u dětí, tak u pedagogů," uvedl Luboš Veselý, pověřený řízením Nadace Proměny Karla Komárka.

 

Právě rozvoji tzv. wellbeingu dětí ve spojitosti s učením se venku se bude věnovat panelová diskuze na závěr dopoledního konferenčního bloku. Povede ji Petr Holík, moderátor konference a komunikační odborník projektu Fakta o klimatu.

 

Tipy, triky, inspirace. Odpolední workshopy se ponesou čistě v praktickém duchu. Na prvním z nich bude řeč o venkovních výpravách, které každý pátek podnikají děti a učitelé z pražské Fakultní mateřské školy se speciální péčí Arabská. Badatelsky orientovanou výukou se bude zabývat další workshop. Martin Kříž, který jej povede, doporučí zájemcům, jaké nástroje zvolit k tomu, aby taková výuka proběhla podle představ žáků i učitelů.

 

Účastníky jistě zaujme i workshop s architektkou školních zahrad Danou Václavíkovou, která promluví o výhodách, jež při proměně školní zahrady přináší zapojení rodičů a komunity. Lektorka Justina Danišová představí návštěvníkům konference svobodnou hru a na příkladech ukáže, jak jejím prostřednictvím rozvíjet dětskou tvořivost. Tématem posledního workshopu bude Měsíc školních zahrad. Jedná se o každoroční kampaň, kterou v zájmu rozšiřování povědomí o důležitosti venkovní výuky podporuje Nadace Proměny Karla Komárka.

 

 

Doprovodný program konference

 

Den před konferencí se uskuteční exkurze do tří vzorových školních zahrad. Základní škola Na Beránku provede účastníky exkurze zahradou, jejíž podobu významným způsobem určují žáci, kteří jsou v tomto ohledu rovnocennými partnery dospělým. MŠ Semínko v Toulcově dvoře se zase pochlubí efektivním hospodařením s vodou a s větrnou a sluneční energií. Exkurzi završí návštěva Fakultní mateřské školy Arabská, jejíž zahradu pomáhala obnovit Nadace Proměny Karla Komárka. Účastníci se dozvědí, jaké zázemí je třeba nachystat jak na zahradě, tak i ve školní šatně, aby nic nebránilo pobývat s dětmi celý den pohodlně venku.

 

Konference má ale připravený doprovodný program také v samotném místě konání. Na stáncích plných inspirace se s materiály a metodikami vhodnými pro environmentální vzdělávání budou kromě nadace prezentovat také organizace Lipka, Rezekvítek, platforma Učíme se venku, Les ve škole, Asociace lesních mateřských škol, Malý průzkumník přírody a vzdělávací centrum Tereza.

 

Více informací o konferenci a řečnících, kteří na ní budou vystupovat, naleznete na její internetové stránce.

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger