Dominik Stein: Končíme, hrozí učitelky z mateřinek. Jako „hlídačky“ by měly méně stresu a vyšší plat

čtvrtek 27. dubna 2023 ·

Dětské skupiny rezonují mezi rodiči i učitelkami mateřských škol čím dál víc. „Když o tomto návrhu mluvím s učitelkami, je mezi nimi znát rozladění z toho, jaký plat dostávají při 28 dětech ve třídě a za jakých podmínek by měly plat přibližně stejný nebo i vyšší při čtyřech dětech,“ popisuje situaci pro Lidovky.cz Natália Toflová, která je ředitelkou mateřské školy již 20 let.

Zdroj: Lidovky 12. 4. 2023

 

Jakmile téma sousedského hlídání, jehož uzákonění aktuálně připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí, otevřela na Facebooku ve skupině Pedagogické komory sdružující 28 tisíc pedagogů mateřských škol, desítky učitelek prý napsaly, že v takovém případě končí. „Že si vezmou čtyři děti a budou to mít takzvaně v klidu,“ líčí Toflová.

 

 

Přibudou povinnosti navíc

 

Dětské skupiny mohou být lákavé zvlášť pro starší pedagogy, kteří už nemají energii na to „zkrotit“ plnou třídu. Čtyři děti by ale zvládli s přehledem. Sehnat kvalitního pedagoga je přitom podle Toflové poměrně náročné. Další problém vidí i v kvalitě poskytované služby. „Tříměsíční kurz chůvy, který se dá udělat i online, určitě není kvalitativně lepší než čtyřleté studium na střední škole. Nebo ještě navíc další minimálně tři roky vysokoškolského studia, které učitelky mnohdy mají,“ vysvětlila Toflová, která chůvy školila a zkoušela. „Základy pro samostatnou, pedagogicky kvalitní práci jsou minimální. Dozví se jenom elementární minimum,“ doplnila.

 

Iniciátorka návrhu, který momentálně prochází připomínkováním, Olga Richterová (Piráti) naopak nepovažuje podmínky za příliš velkorysé. „Dané pečující osoby budou podle návrhu de facto jako OSVČ – půjde o speciální režim na základě registrace. Z příspěvku budou hradit odvody a samozřejmě případnou nemocenskou a dovolenou. U živnostníků na nic z tohoto není nárok. Musí se také pojistit, hradit si vzdělávání vstupní, dlouhodobé i průběžné, pořídit vybavení. Navíc jim samozřejmě stoupnou v domácnosti náklady na elektřinu či vodu,“ řekla serveru Lidovky.cz místopředsedkyně sněmovny.

 

Sousedské dětské skupiny mají podle poslankyně Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) zároveň pomoci rodičům s dřívějším návratem do práce. „Pořád řešíme důchodovou reformu, ale pokud nenastartujeme podporu rodin s malými dětmi, tak se z toho nikdy nedostaneme,“ sdělila serveru Lidovky.cz. Upozornila také, že v jedné domácnosti bude moci být pouze jedna skupina. 


Hnutí ANO je návrhu nakloněno, chce si ale počkat na výslednou podobu. Naopak proti návrhu je opoziční hnutí SPD, které ho považuje za nesystémové a šité horkou jehlou.


S tím nesouhlasí vládní představitelé. „Vybudování státních kapacit v podobě školek trvá spoustu let a leckde to stát a obce dvacet let zanedbávají,“ doplnila Richterová, proč je nový systém potřeba. Podle ní jsou sousedské dětské skupiny zamýšleny jako doplňkový systém zejména pro předškolkové děti, čemuž odpovídá i finanční ohodnocení: pro děti školkového věku je příspěvek snížený téměř na polovinu. Vzhledem k věku je i vzdělání garantované kurzem podle místopředsedkyně dostatečné.


„Dětem bude muset pečující vytvořit plán výchovy, dodržovat standardy kvality a účastnit se předepsaného rozsahu vzdělávání. Předtím, než se ‚soused‘ pustí do hlídání, prověří kontrola úřadu, že se jedná o standardní domácnost,“ vysvětlil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), pod jehož resortem návrh vzniká. Kontrola by podle něj nastala také v případě, že by na provoz dětské skupiny přišla stížnost. Dozor by měl zajistit kraj.

 

 

Pilotní projekt již v létě

 

Ačkoliv by novela zákona o dětských skupinách měla vejít v účinnost od nového roku, od letošního června by se měl na Vysočině spustit pilotní projekt. Je zde totiž velká sídelní roztříštěnost. Zájem o skupiny mají jak pečující, tak rodiny s dětmi. Náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti) se prý setkala s pozitivní zpětnou vazbou i od zástupců samospráv, se kterými komunikovala. V rámci projektu počítají s jedním novým úvazkem na odboru sociálních věcí kraje. Ani Hajnová si prý nedokáže představit, že by do sousedských dětských skupin chodily starší děti ve věku mateřských škol.

 

Naopak podle ministra Jurečky stačí v mateřince strávit poslední rok před nástupem na základní školu, a tak sousedské hlídání považuje za velmi přínosné. Připomněl ale, že návrh ještě není finální.

 

 

Sousedské hlídání

 

— Maximálně pro čtyři děti. Pokud bude mít ve skupině své dítě i hlídač/ka, příspěvek státu se na něj nebude vztahovat.

— Další složkou bude spoluúčast rodičů, která bude záviset na domácnosti. Omezená bude podobně jako u dětských skupin horní hranicí. Mělo by jít zhruba o 5000 korun.

— Když hlídač/ka onemocní, činnost dětské skupiny se pozastaví a rodičům vznikne nárok na ošetřovné.

— Všichni členové domácnosti musí souhlasit s tím, že se zde bude dětská skupina provozovat.

— Hlídač/ka absolvuje vstupní kurz a domácnost bude muset projít kontrolou.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger