Harvard je nejlepší univerzitou na světě, z českých je nejvýše Univerzita Karlova

pondělí 22. května 2023 ·

Nejlepší vysokou školou na světě je podle nového vydání žebříčku Centre for World University Rankings americká Harvardova univerzita. V první pětce se kromě ní umístily ještě MIT a Stanfordova univerzita a dvě britské instituce – univerzity v Cambridge a Oxfordu.


Zdroj: ČTK 16. 5. 2023


Z českých vysokých škol je nejvýše Univerzita Karlova na 238. místě, oproti loňskému roku si o čtyři příčky pohoršila.


Žebříček sestavuje Centrum pro hodnocení světových univerzit se sídlem ve Spojených arabských emirátech, které letos hodnotilo přes 20 tisíc vysokoškolských institucí. Do pořadí pak zařadilo 2000 škol z 95 zemí s nejlepším skóre. Kritérii jsou kvalita vzdělávání a výzkumu nebo postavení absolventů na trhu práce.

 

Do nejlepší dvacítky letos proniklo 16 škol z USA, nejlepší evropskou univerzitou je ta cambridgeská na 4. místě, nejlepší asijskou pak Tokijská univerzita na 13. příčce.

 

Z českých vysokých škol se v první tisícovce umístila pražská Univerzita Karlova na 238. místě, brněnská Masarykova univerzita je 560., olomoucká Univerzita Palackého drží 591. příčku a pražské České vysoké učení technické je v pořadí 637. V druhé tisícovce je pak dalších sedm českých univerzit. 

 

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger