Eva Hníková: Únava i naděje. Tak vypadala soutěž studentů

úterý 14. června 2011 ·

„Zdravím. Chcete se dovědět víc o mém nápadu?“ ptá se s úsměvem mladá Američanka Kristen Elaine Claytonová. Když přikývnu, spustí dobře připravenou přednášku o schopnostech vodní rostliny lidově označované žabinec. A to jsem se u jejího panelu jen na chvilku zastavila…


Zdroj: Lidovky.cz, 1. 6. 2011

Procházím po modrém koberci podél nekonečné řady výstavních stánků. Míjím „předváděčku" funkční robotické ruky, nechávám si na modelu vysvětlit, jak bude pracovat vysoce výkonná větrná elektrárna se dvěma propojenými vrtulemi, čtu si o využití matematických fraktálů při zkoumání parkinsona.

Za mnohé projekty by se nemusel stydět ani tým zkušených vědců, jsme ale na soutěži středoškoláků. I když, pravda, na světovém finále největšího a nejprestižnějšího klání svého druhu, na Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). V obří hale konferenčního centra v Los Angeles vystavuje své vědecké projekty více než 1500 středoškoláků ze 65 zemí, je mezi nimi i sedm Čechů.


Sedm Čechů nakonec posbíralo v Los Angeles celkem pět cen, z toho tři hlavní

Stříbrnou medaili přivezl Filip Naiser z Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli. Vyvinul software, který umožňuje ovládat kurzor myši pouze pomocí pohybu očí snímaných webkamerou. Délka zavření oka určuje, zda jde o levý klik, pravý klik, nebo uchopení a tažení. „Program, jenž má usnadnit život postiženým, chci ještě vylepšit. Pak ho dám na webu zdarma k dispozici," plánuje Filip Naiser. Dostane se k tomu ale asi až na konci června, nyní maturuje a chce také trochu odpočívat.

Zabodovali také Marek Kovář a Tomáš Peták z Gymnázia Karla Sladkovského v Praze, kteří zkoumali materiál vhodný pro tlakovodní jaderné reaktory. Získali bronzovou medaili v hlavní soutěži a kromě toho ještě cenu Společností pro experimentální mechaniku.

Třetí hlavní cenu, konkrétně čtvrté místo opět v technických vědách, si odnesl Tomáš Svoboda za přenosný rentgen doplněný o počítačovou tomografii. Zařízení bude možné využívat k odhalování vad různých materiálů.

Češi zabodovali ještě v další vedlejší kategorii. Eriku Gedeonovou ocenila Americká asociace pro klinickou chemii za to, že analyzovala vydechovaný vzduch u lidí s astmatem a bez něho. Narazila na odlišné koncentrace určitých nanočástic. Výzkum, který zpracovávala na Sportovním gymnáziu v Kladně, může pomoci najít způsob, jak vyrobit specifické diagnostické pásky, které by odhalily počáteční stadium astmatu.


Všechny zajímalo, kde jsem vzala spermie

Živo bylo i u dalších českých stánků. "Neustále někdo přicházel. Každý chtěl vědět hlavně, kde jsem vzala spermie," říká Tereza Agáta Veselá z gymnázia v Brně – Řečkovicích, která nakonec žádné ocenění nezískala. Ve své studii porovnávala kvalitu celkem 4000 vzorků spermií. Potřebná data jí poskytly kliniky pro léčbu neplodnosti. Zjistila, že nejhůře jsou na tom vědci.

Na nezájem návštěvníků si nemohla stěžovat ani Charlota Blunárová z gymnázia ve Vyškově. Reportáž o jejím nápadu – designu dětského mobilního telefonu – natočila například jedna z amerických televizí. Krátce po příletu z USA Charlota Blunárová navíc převzala ocenění Učené společnosti určené středoškolákům.

 

Celý text článku si můžete přečíst ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger