Rady pro nové absolventy: jak se co nejlépe zorientovat na trhu práce

čtvrtek 12. června 2014 ·

Probíhají maturity a státnice. Střední a vysoké školy v nejbližší době vyšlou do světa na zkušenou kolem 40 tisíc absolventů. Jak se mají na pracovním trhu zorientovat a kde hledat práci? Tady je několik tipů.


První krok: rozhodit sítě

„Moderní doba nabízí celou řadu možností a kanálů, kde hledat práci. Absolvent by jich měl využít co nejvíce: inzerovat na pracovních portálech, vyhledávat nabídky firem na webu, poptat se v rodině, u známých, kamarádů na Facebooku, může i napřímo kontaktovat společnosti, o které má zájem. Důležité je pravidelně sledovat nabídky personálních agentur. „Je dobré při hledání práce nastavit režim tak, jako byste již práci měli. Dopoledne můžete kontrolovat nové inzeráty, po obědě chodit na pohovory a odpoledne rozesílat nové reakce,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Absolvent by měl reagovat na inzeráty, u kterých odpovídá zadaným požadavkům. Pokud na něj nesedí vše, měl by v průvodním dopise vysvětlit, čím chce nedostatky vynahradit. Když například firma požaduje dvouletou praxi , je dobré zdůraznit, že se o daný obor zajímá a má v něm přehled. Životopis, který neodpovídá požadavkům spolu s předpřipraveným nebo chybějícím průvodním dopisem, působí neprofesionálně a mohl by u některých personalistů „zavřít dveře“ pro jiné nábory. Je také důležité nastudovat si, co vše udělat pro zařazení do výběrového řízení – někde stačí životopis, jinde chtějí motivační dopis a někde požadují i další dokumenty. Pokud to uchazeč ignoruje a pošle pouze životopis, dává najevo, že není pečlivý.


Druhý krok: telefonát

Pokud má uchazeč pocit, že odpovídá požadavkům, poslal životopis a nedostal od firmy žádnou odpověď, bude dobré, když do společnosti zavolá a ověří si, že všechny dokumenty dostali. „Dejte však personalistům čas (jeden týden), na některé pozice se hlásí velké množství lidí a může trvat, než se dostanou zrovna k vám,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech. Uchazeč by si měl pečlivě zaznamenávat, kam a na jaké pozice reagoval. Pokud zavolá personalista s pozváním na pohovor a uchazeč si na firmu nebude pamatovat, může to znamenat konec výběrového řízení. Pečlivě kontrolujte e-mail a telefon, na zmeškané hovory reagujte. Pokud personalista volá nevhod, můžete ho požádat, aby zavolal v jiný čas. Už i způsob, jakým se komunikuje po telefonu, je součástí výběrového řízení. „Nenechte se odradit, buďte profesionální a pozitivní. Choďte včas a ve vhodném oblečení,“ dodává Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.


Největší chyby absolventů

Nejenom absolventi jsou často nepřipravení – mají málo informací o firmě, což je v době internetu neomluvitelná chyba. Z uchazeče musí být cítit zájem zrovna o práci právě v této firmě, kde je na pohovoru. Chybuje se i v nepřiměřených platových a dalších očekáváních (je nutné zaměstnavatele nejdříve přesvědčit, že si vyšší mzdu/benefity/volnou pracovní dobu zaslouží). „Další chyby mohou být ve špatných nebo naopak žádných otázkách na pohovoru. Buďte připraveni, že se na konci pohovoru můžete ptát – neptejte se na benefity nebo na flexibilní pracovní dobu, ale na věci spojené s dobrým vykonáváním pracovní pozice,“ doporučuje Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Na většině pozic je požadována alespoň nějaká praxe. Na vysoké škole by studenti rozhodně měli minimálně v posledním ročníku získávat odbornou praxi, například formou stáže. Pokud student stáž v oboru nemůže sehnat, je dobré nabídnout své služby firmám bez nároku na odměnu nebo za odměnu minimální – je to investice do budoucnosti. Na středních školách bývá času méně, přesto je dobré najít si chvilku na brigády i v jiném oboru – jakákoliv práce totiž budoucímu zaměstnavateli napoví, že je absolvent schopen fungovat v „pracovním režimu“, který je od studentského života odlišný…“


Celý text s radami, jak se chovat první dny v práci a v kterých oborech nejsnáze uspějete, najdete ZDE.

0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger