Markéta Boubínová: Konec zmatků a nejistoty? Popisujeme, jak chce koalice změnit přijímačky na střední školy

pondělí 17. července 2023 ·

Do konce příštího týdne se chce koalice domluvit na podobě příští jednotné přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia. Ve hře jsou zatím tři nebo čtyři elektronické přihlášky. Vládní strany hodlají postupovat v souladu s opozicí a pod návrh novely zákona se podepsat společně. SPD i ANO Deníku N potvrdily, že s koalicí v tomto chtějí spolupracovat. Jak se mají přijímačky zjednodušit?


Zdroj: Deník N 7. 7. 2023

 

Vládní koalice finišuje se změnou zákona, která umožní podávání elektronických přihlášek. Do konce příštího týdne se má na poslední schůzce rozhodnout, zda se budou žáci moci v roce 2024 hlásit na čtyři, nebo zatím jen tři školy.

 

„Za KDU-ČSL bychom byli raději, kdyby přihlášky byly minimálně čtyři, ještě lépe pět, v tuto chvíli víc ne. Zároveň ale musíme mít zpětnou vazbu z terénu, zda by školy zvládly možnou školní část. Kdyby tam pro příští rok bylo nějaké riziko, dohodli bychom se na třech. Měli bychom se v koalici rozhodnout do konce příštího týdne,“ popsal Deníku N Marek Výborný, který se za lidovce účastnil jednání, byť se mezitím stal ministrem zemědělství.

 

„Za TOP 09 zatím držíme čtyři přihlášky, ale ještě čekáme na průběžná data, co by to způsobilo. Pokud by systém mohl zkolabovat, necháme v příštím roce jen tři,“ doplnil poslanec a náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro školství Pavel Klíma.

 

„Jednalo by se pravděpodobně o možnost podat tři přihlášky. Kromě elektronizace chceme i jejich prioritizace, aby bylo jasné, které ze škol dává žák přednost. Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby byl systém připravený už na příští rok. Předpokládáme, že budeme postupovat poslaneckým návrhem. Proto také probíhají jednání napříč stranami a věříme, že shodu najdeme,“ vysvětluje předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

 

Kvůli elektronickým přihláškám se totiž musí upravit legislativa. Nejdůležitější změnou je to, že se nebudou používat papírové zápisové lístky a na přihlášce přibude výběr prioritní školy. Dosud žáci mohou v prvním kole podávat dvě přihlášky.

 

Na změně zákona formou poslaneckého návrhu, což je nejrychlejší varianta, se shodují všechny koaliční strany. Ministerstvo školství má do konce července připravit legislativu, do 1. září by měl návrh zamířit do Sněmovny. Mezitím by se s ním seznámila i opozice.

 

„Je to třeba mít hotové v prosinci, ještě lépe v listopadu. Už o tom v kuloárech jednáme i s opozicí,“ upozorňuje Klíma. Bez souhlasu opozice by se novelizace zákona do konce roku nestihla a elektronizace dubnových přijímaček by se musela o rok odsunout.


 

Společný návrh s opozicí


„Opravdu to spěchá, proto jsme se dohodli, že bychom chtěli jít cestou poslaneckého návrhu se souhlasem opozice, aby to bylo velmi rychle,“ podotkl Výborný. Pokud se dohoda s opozicí podaří, koalice podle něj zváží možnost schválení novely už v prvním čtení. Ideální by podle ministra bylo, kdyby návrh podaly koaliční strany s opozičními kluby dohromady.

 

„Pokud je opozice odpovědná a jde jí o rodiče a studenty, ne jen o laciné politické body, měla by v této věci spolupracovat,“ řekl redakci premiér Petr Fiala (ODS).

 

„Rozhodně s tím souhlasíme. Jsme pro cokoliv, co urychlí elektronizaci přijímaček, budeme určitě spolupracovat. Je důležité, aby se legislativní úprava školského zákona stihla do konce kalendářního roku. Nedovedu si představit, že by byl někdo proti,“ sdělila poslankyně a stínová ministryně školství hnutí ANO Jana Berkovcová.

 

„Jako zástupce SPD, který má na starosti školství, jsem už jednal s panem ministrem Bekem a i ústně jsem mu řekl, že toto není nic ideologického, nic závadného. Naopak je to krok, jak zlepšit, zpřehlednit a zrychlit období přijímacích řízení. Počkáme si samozřejmě na ten materiál, který nám pan ministr slíbil do konce prázdnin poslat, ale tu základní myšlenku jako SPD podporujeme a jsme pro,“ řekl Deníku N poslanec Zdeněk Kettner.


 

Co všechno se má změnit


Technickou podobu elektronických přihlášek připravuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

 

„Příští týden budeme mít hotové podklady pro veřejnou zakázku na technické zajištění elektronické přihlášky, tu pak musí schválit ministerstvo. Do konce července musíme zakázku vypsat,“ popsal redakci ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

 

Konkrétní počet přihlášek na jednoho žáka zatím Cermat znát nepotřebuje.

 

„Systém bude zcela univerzální a je jedno, kolik přihlášek v jakém kole bude umožněno žákům podat, to se může stanovit až na podzim. V rámci ministerstva i Poslanecké sněmovny se doposud mluvilo nejčastěji o třech přihláškách, ale systém zvládne klidně i sto,“ vysvětlil.

 

Klíčovou legislativní změnou bude zrušení zápisových lístků a desetidenní lhůty, kterou žáci měli na jejich odevzdání ve vybrané škole. Tím se celý proces zdržoval a tisíce dětí víc než měsíc nevěděly, zda se někam dostaly, protože je systém nemohl nikam zařadit. To by nyní měla změnit prioritizace škol v přihlášce, která se rovněž musí legislativně ukotvit.

 

„Uchazeči si rovnou stanoví první, druhou a třetí, popřípadě následující školu v pořadí. Pokud se dostanou na první, my je tam automaticky zařadíme, už ale nemohou volit žádnou další. Pokud se nedostanou na první, ale až na druhou, půjdou tam atd.,“ vysvětlil plánované změny ředitel Cermatu.


Systém by měl navíc rozřadit všechny žáky najednou. Náhradní termín přijímaček by se proto podle Krejčího měl konat jen zhruba čtrnáct dnů od řádného termínu a rozřazení všech žáků proběhne až po něm. Dosud totiž ředitelé škol museli držet několik míst ve třídách pro žáky, kteří šli na náhradní termín.

 

„Už by to nemělo být po měsíci jako nyní. My nejprve opravíme testy z řádného termínu, následně k nim přidáme i opravené testy z náhradního, výsledky spojíme a teprve potom vyhlásíme kompletní pořadí uchazečů. Ředitelé tedy nebudou muset držet volná místa pro ty, kteří přichází na náhradní termín. Nově budeme rovnou obsazovat sto procent míst ve třídách, což také zlepší situaci s nedostatkem míst na školách,“ zmínil Krejčí.

 

Do poloviny května by tak měli ředitelé školy oficiálně oznámit všechny výsledky.



Otázka školních testů a rozřadění dětí


Uchazeči o maturitní obory (samozřejmě včetně víceletých gymnázií) budou mít nadále možnost konat jednotnou přijímací zkoušku z češtiny a matematiky na dvou školách, přičemž jako výsledky se jim budou počítat dva lepší testy.

 

V případě tří a více přihlášek to zůstane stejné, musí ale vzniknout klíč, podle kterého se děti rozdělí na dvě školy, kde budou zkoušku konat, byť se budou hlásit na tři, či dokonce čtyři. Rozdělit by je měl přímo Cermat.

 

„Místo zkoušky nebude definované legislativně, bude to určovat Cermat tak, abychom školám s největším zájmem pomohli snížit počet žáků v jednom termínu. Tedy aby se nestalo, že na nějakou školu v jeden den přijde na jednotnou přijímací zkoušku tisíc dětí a škola nebude mít prostory pro její konání,“ podotkl ředitel.

 

Žáci by se měli dozvědět, na které dvě školy půjdou zkoušku dělat, krátce po podání přihlášek. „My to po rozdělení oznámíme ředitelům škol, aby věděli, které děti si mají na který termín pozvat,“ řekl Krejčí.

 

Pokud škola plánuje i svou vlastní část přijímací zkoušky, musela by ji vypsat minimálně ve dvou až třech termínech. Alespoň jeden bude muset logicky být mimo dva termíny jednotné přijímací zkoušky od Cermatu, aby mohly přijít i ty děti, které psaly testy na dvou jiných školách.

 

Školní přijímací zkoušky budou školy moci vypsat i před termínem jednotných zkoušek. Právě školní část přijímaček, která se ale koná jen na malém počtu škol, je podle Krejčího hlavním problémem pro podání většího počtu přihlášek než tří.

 

„Mluvili jsme s řediteli a podle zpětné vazby to nyní vypadá, že u tří přihlášek by ještě svou školní část zvládli, u čtyř by se jí už ale mnohdy z kapacitních důvodů museli vzdát. Počet dětí by se jim totiž mohl navýšit na více než dvojnásobek a to by už často nezvládli. Vyšší počet přihlášek také školám zvýší již tak enormní papírování svázané se správním řízením. Navíc by hrozilo, že některým dětem se budou krýt v jeden den školní části zkoušky na dvou školách,“ dodal ředitel Cermatu.



„Zahrneme do systému i učební obory“


Pokud se žák rozhodne, že na určenou školu nakonec nechce nastoupit, musí se podle stávajícího návrhu vzdát svého místa, formálně vlastně vezme zpět svou přihlášku.

 

Potom se může přihlásit do druhého kola přijímacích zkoušek, nemůže ale žádat o místo na jiné škole, kam se sice v prvním kole také dostal, ale stanovil si u ní nižší prioritu, a jeho místo proto automaticky dostal jiný žák.

 

Do systému by podle Krejčího také měly být nově zahrnuté učební obory, a to i přesto, že žáci na ně nedělají jednotnou přijímací zkoušku, nezískají za ni tedy žádné body.

 

„Body pro vyhodnocení pořadí jim přidají ředitelé těch škol, kam se budou hlásit, podle stanovených podmínek, tedy nejčastěji prospěchu. I tito žáci si ale stanoví prioritní školy v rámci stejného počtu přihlášek a my je pak na základě jejich bodů rozřadíme opět podle jejich priorit, abychom měli v systému všechny uchazeče a zároveň kapacity škol. Systém bude fungovat stejně pro maturitní i nematuritní obory i jejich libovolnou kombinaci,“ doplnil Krejčí.

 

Někteří uchazeči se hlásí jak na učňovský, tak na maturitní obor. Dosud v takovém případě dělali jednotné přijímačky jen v jednom termínu, nyní by ale i v případě, že zkouší jen jeden maturitní obor, měli mít možnost napsat si přijímací testy Cermatu dvakrát (zřejmě na stejné škole).



Jen tři přihlášky pro druhé kolo


Další klíčová změna má nastat v konání druhých kol přijímacích zkoušek, která dosud byla zcela v režii škol. Ty vypisovaly termíny různě, takže se systém přehlcoval a v letošním roce před některými školami stáli ve frontách s přihláškou rodiče dětí, které ještě ani nevěděly, zda se dostaly v prvním kole.

 

Všechna druhá kola by navíc byla oznámena na webových stránkách Cermatu včetně počtu vypsaných míst.

 

„Druhé kolo by mělo fungovat stejně jako první. Stanoví se datum, od kdy do kdy mohou školy vypsat termíny – samozřejmě až po vyhlášení výsledků – a následně by se tam podávaly přihlášky. Pokud by školy chtěly svoji školní část, měly by na ni možné termíny, aby se stihlo vše vyhodnotit. Vyhlášení výsledků by rovněž bylo v jeden termín, hrubým odhadem třeba 10. června,“ vysvětlil šéf Cermatu.

 

I v druhém kole by byl omezený počet přihlášek, nyní se podle Krejčího pracuje se třemi, to se ale ještě může změnit. Rozřazení by probíhalo stejně jako v prvním kole, žáci by si rovněž stanovili prioritní školy. Školy by naopak Cermatu daly vědět, jaká kritéria mají.

 

Hlásit by se v druhém kole mohly pouze ty děti, které se v prvním nedostaly, nebo se svého místa vzdaly.



Třetí kolo a angličtina


Naopak ve třetím kole by už vše probíhalo jen v režii škol.

 

„V systému by se pouze hlídalo, aby žádná škola nemohla přijmout žáka, který už byl přijatý někde jinde a nevzdal se svého místa. Předpokládáme, že třetí kolo by se ale týkalo už jen maximálně stovek dětí v rámci celé republiky,“ poznamenal Krejčí.

 

Cermat podle něj nyní sice připravuje i testy na jednotnou zkoušku z angličtiny pro deváté ročníky, kterou by si školy mohly přibrat dobrovolně, zatím ale ministerstvo ještě nevypsalo pokusné ověřování, aby se školy mohly k využití testů přihlásit.

 

„Pracujeme nicméně s variantou, že angličtina bude, protože pan ministr je zastáncem rozšíření jednotné přijímací zkoušky o školou volitelné subtesty,“ podotkl.

 

Další možné volitelné části zkoušky jako třeba základy společenských věd nebo všeobecné studijní předpoklady Cermat pro jaro 2024 podle něj nechystá; to by mohla být otázka až následujícího roku.


0 komentářů:

Šéfredaktorka

Výtvarné umění



WebArchiv - archiv českého webu



Licence Creative Commons
Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.

Powered By Blogger